Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου: Όχι σε εργοστάσιο αφαλάτωσης πόσιμου νερού στην Αργολίδα

2038
αφαλάτωσης

Ορθολογική διαχείριση και όχι εργοστάσιο.

Συζητείται σήμερα μετά από προηγούμενη αναβολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου κατασκευής εργοστασίου αφαλάτωσης με ΣΔΙΤ στην περιοχή των Μύλων.

Με τον έργο αυτό ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται το πόσιμο νερό των δήμων Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών, αφού προβλέπει την κατάργηση της πηγής της Λέρνης, και την υδροδότηση των ανωτέρω δήμων απ’ το εργοστάσιο αφαλάτωσης πού θα αφαλατώνει νερό του Αναβάλου.

Ο σχεδιασμός αυτός της Περιφέρειας σκοντάφτει σε κάθε περιβαλλοντική, διαχειριστική και οικονομική λογική, αλλά κυρίως σκοντάφτει στην κοινή λογική…. να χουμε την πηγή, να την αφήνουμε να χύνεται στην θάλασσα και να υδρευόμαστε από το εργοστάσιο αφαλάτωσης.

Οι λόγοι που επικαλείται η Περιφέρεια γι’ αυτό τον σχεδιασμό είναι εντελώς αυθαίρετοι και αστήρικτοι.

Πρώτα απ όλα επικαλείται την αδυναμία της πηγής να ανταποκριθεί στις ανάγκες υδροδότησης. Η πηγή στέρεψε μόνο το 2008 και πέρυσι λιγόστεψε η παροχή της, όλα τα υπόλοιπα χρόνια η παροχή της ήταν επαρκέστατη.

Αλλά και αυτός ο κίνδυνος να υπάρχει δεν την καταργείς σε καμία περίπτωση, καταργείς τις γεωτρήσεις άρδευσης που γειτνιάζουν με αυτή, ενεργοποιείς τις γεωτρήσεις ύδρευσης που υπάρχουν σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα, συμπληρώνεις με τον Ανάβαλο όπως έγινε πέρσι, σε  καμία περίπτωση δεν την καταργείς.

Υποστηρίζουν επίσης ότι το νερό της πηγής είναι επιβαρυμένο με αυξημένο μικροβιακό φορτίο λόγω γειτνίασης της με το νεκροταφείο των Μύλων και αστεγάνωτους βόθρους.

Αυτό είναι σωστό και  έχει επανειλημμένα επισημανθεί και απαιτείται η λήψη αναλογων μέτρων προστασίας.

Ο λόγος κατάργησης της πηγής Λέρνης είναι η προϋπόθεση για την δημιουργία του εργοστασίου ιδιωτικοποίησης του νερού.

Ένα έργο που η κατασκευή του εργοστασίου θα είναι ύψους 12 εκατομμυρίων με ετήσιο κόστος λειτουργίας 1.2 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες μέσω της αύξησης του τιμολογίου ύδρευσης.

Το νερό είναι ζωή, ούτε παίζουν, ούτε κερδοσκοπούν με αυτό το βασικό κοινωνικό αγαθό.

Όποιος σχεδιασμός δεν άπτεται του δημοσίου συμφέροντος, θα  μας βρει δυναμικά και μαχητικά απέναντι.

Η λύση για μας βρίσκεται στην άμεση συνολική αναβάθμιση του δημόσιου φορέα, που έχει την ευθύνη του Ανάβαλου. Να ενισχυθεί οικονομικά. Να ολοκληρωθούν γρήγορα οι μελέτες. Να αναλάβουν οι ικανοί επιστήμονες και το απαραίτητο προσωπικό την υλοποίηση τόσο των άμεσων μέτρων, όσο και των αναγκαίων έργων για την βελτιστοποίηση και ολοκλήρωση του έργου. Μόνον έτσι θα αξιοποιηθεί προς το συμφέρον του λαού αυτή η ευλογία για την Αργολίδα και θα πάψει η Αργολίδα να συγκαταλέγεται στους άνυδρους τόπους, θα αναπτυχθεί η γεωργία και θα ξεδιψάσουν οι πόλεις και τα χωριά.

Το νερό είναι δημόσιο πολύτιμο αγαθό και φυσικός πόρος σε χωροχρονική ανεπάρκεια.

Για το λόγο αυτό είμαστε αντίθετοι στην όποια προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.

Απαιτούμε και θέτουμε σε ψηφοφορία να αποσυρθεί το θέμα της κατασκευής του εργοστάσιου αφαλάτωσης με ΣΔΙΤ.

Απαιτούμε και προτείνουμε να χρηματοδοτηθούν και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα καθαρισμού και προστασίας των νερών της Λέρνης.

Τρίπολη, 14/06/2017

ΛΑ.Ε Αργολίδας: Η Περιφέρεια καταργεί τις πηγές της Λέρνης και φτιάχνει με ΣΔΙΤ εργοστάσιο αφαλάτωσης
Συζητούνται την Τετάρτη 14 / 6 στο Περιφερειακό συμβούλιο οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου ΣΔΙΤ κατασκευής εργοστασίου αφαλάτωσης στην περιοχή των Μύλων.
Ενός σχεδιασμού που ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί το πόσιμο νερό των δήμων Ναυπλιέων και Άργους Μυκηνών, αφού προβλέπει την κατάργηση της πηγής της Λέρνης, και την υδροδότηση των ανωτέρω δήμων απ’ το εργοστάσιο αφαλάτωσης πού θα αφαλατώνει νερό του Αναβάλου,
Ο σχεδιασμός αυτός της Περιφέρειας σκοντάφτει σε κάθε περιβαλλοντική, διαχειριστική και οικονομική λογική, αλλά κυρίως σκοντάφτει στην κοινή λογική….ναχουμε την πηγή, να την αφήνουμε να χύνεται στην θάλασσα, και ακριβώς από πάνω να έχουμε το εργοστάσιο αφαλάτωσης για να υδρευόμαστε.
Αυτό σίγουρα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.
Οι λόγοι που επικαλείται η Περιφέρεια γι’ αυτήν την “κωμωδία”, είναι εντελώς αυθαίρετοι, αστήρικτοι και ύποπτοι.
Πρώτα απ όλα επικαλείται την αδυναμία της πηγής να ανταποκριθεί στις ανάγκες υδροδότησης. Η πηγή στέρεψε μόνο το 2008 και πέρυσι λιγόστεψε η παροχή της , όλα τα υπόλοιπα χρόνια η παροχή της ήταν επαρκέστατη.
Αλλά και αυτός ο κίνδυνος να υπάρχει δεν την καταργείς σε καμία περίπτωση, καταργείς τις γεωτρήσεις άρδευσης που γειτνιάζουν με αυτή, ενεργοποιείς τις γεωτρήσεις ύδρευσης που υπάρχουν σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα, συμπληρώνεις με τον Ανάβαλο όπως έγινε πέρσι, σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΣ.
Υποστηρίζουν επίσης ότι το νερό της πηγής είναι επιβαρυμένο με αυξημένο μικροβιακό φορτίο λόγω γειτνίασης της με το νεκροταφείο των Μύλων και αστεγάνωτους βόθρους. Αυτό είναι σωστό, και έχουμε επανειλημμένα θίξει αυτό το πρόβλημα. Φροντίζεις λοιπόν την στεγάνωση και προστασία της πηγής, ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΣ.
Η πηγή καταργείται γιατί αλλιώς δεν τους βγαίνει το εργοστάσιο και η ιδιωτικοποίηση του νερού… αυτός και μόνο αυτός είναι ο λόγος.
Θα θέλαμε να γνωρίζαμε ποια είναι η επίσημη, γραπτή, θέση των εταιρειών ύδρευσης και των δημάρχων των δύο δήμων, γι’ αυτόν τον σχεδιασμό.
Συμφωνούν επίσημα και γραπτά, διαφωνούν επίσημα και γραπτά, ή ποιούν την νήσσα.
Θα θέλαμε να μάθουμε την εκτίμηση των δημάρχων και των υπερχρεωμένων εταιρειών ύδρευσης των δήμων, για την αύξηση του τιμολογίου ύδρευσης που θα επιφέρει η κατασκευή του. εργοστασίου ύψους 12 εκατομμυρίων, και ετήσιου κόστους λειτουργίας 1.2 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες.
Πρέπει τώρα να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση και να πάψουν να αναζητούν καταφύγιο στην άγνοια , στην αδιαφορία και στην αποσιώπηση του θέματος.
Το νερό είναι ζωή, ούτε παίζουν, ούτε κερδοσκοπούν με αυτά τα πράγματα.
Όποιος σχεδιασμός δεν άπτεται του δημοσίου συμφέροντος, θα μας βρει δυναμικά και μαχητικά απέναντι.

ΛΑ.Ε Αργολίδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας