Αίσχος! Βεβήλωσαν τον τάφο του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο!

1387
μαρξ
Η μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στον τάφο δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα, πιθανόν με σφυρί – «Ήταν στοχευμένη επίθεση εναντίον του Καρλ Μαρξ».

Τον τάφο του Γερμανού φιλοσόφου Καρλ Μαρξ (1818-1883), στο κοιμητήριο Χάιγκεϊτ στο Λονδίνο, βεβήλωσαν άγνωστοι, που χτύπησαν μάλλον με σφυρί, το πιο παλιό και εύθραυστο τμήμα του μνημείου, που είναι μια μαρμάρινη πλάκα που αναγράφονται τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν ταφεί εκεί.Την αποκάλυψη για τη βεβήλωση του τάφου έκανε ο Ίαν Ντάνγκαβελ, διευθυντής του The Friends of Highgate Cemetey Trust, της οργάνωσης που ασχολείται με τη συντήρηση του κοιμητηρίου.

Μέχρι στιγμής, άγνωστο παραμένει πότε έγινε το περιστατικό, ενώ δεν υπάρχει καμία μαρτυρία. Ωστόσο, οι αρμόδιοι θεωρούν ότι η βεβήλωση έγινε τις τελευταίες ημέρες, αν και εντοπίστηκαν χθες. Η μαρμάρινη πλάκα μεταφέρθηκε από τον αρχικό τάφο, πενήντα μέτρα, το 1956. Ωστόσο, η μετακίνηση του Καρλ Μαρξ και της συζύγου του, που είχε ενταφιαστεί νωρίτερα, είχε θεωρηθεί ως αμφιλεγόμενη απόφαση, καθώς ελήφθη στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.

«Το όνομα του Καρλ Μαρξ φέρεται να αποτέλεσε ιδιαίτερα στόχο, άρα δεν πρόκειται απλώς για μια πράξη βανδαλισμού εναντίον ενός μνημείου αλλά για στοχευμένη επίθεση εναντίον του Καρλ Μαρξ», υποστήριξε ο Ντάνγκαβελ. Ο συγγραφέας του «Κεφαλαίου» είναι ένας από τους πιο διάσημους «κατοίκους» του κοιμητηρίου Χάιγκεϊτ, στο βόρειο Λονδίνο. Ειρωνεία της Ιστορίας: αν θέλει κάποιος να επισκεφθεί τον τάφο του συγγραφέα του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» και σφοδρού αντιπάλου του καπιταλισμού, πρέπει να βγάλει εισιτήριο εισόδου στο κοιμητήριο αυτό, όπου βρίσκεται θαμμένη επίσης η συγγραφέας Μαίρη Αν Έβανς, περισσότερο γνωστή με το φιλολογικό ψευδώνυμο Τζορτζ Έλιοτ.

Είχε δεχθεί επίθεση και το 1970

Το μνημείο είχε αποτελέσει ήδη στόχο επίθεσης. Η προτομή αποσπάστηκε, δέχθηκε επίθεση με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό τη δεκαετία του 1970 και πασαλείφτηκε με μπογιά και συνθήματα.

«Το να εκφράζει κάποιος τη διαφωνία του με τις ιδέες κάποιου άλλου καταστρέφοντας ένα μνημείο μοιάζει ένας ιδιαίτερα ακατάλληλος τρόπος διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ντάνγκαβελ.Εξέφρασε λύπη για αυτή τη νέα πράξη βανδαλισμού. «(Η ζημιά) δεν είναι ανεπανόρθωτη αλλά (το μνημείο) δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο», είπε.

marx_grave

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας