Ήττα του ISIS στο Ιράκ αλλά χάσματα στην κοινωνία για το «αύριο»

1426
ιράκ

Μπορεί ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι να ανακοίνωσε χθες Σάββατο επισήμως «το τέλος του πολέμου» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, όμως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ιρακινούς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη καθώς δημιουργούνται νέα πολιτικά και πολιτιστικά χάσματα, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC).
Ο Γιαν Έγκελαντ προειδοποίησε ότι τα μέλη του διεθνούς συνασπισμού που βοήθησαν τη Βαγδάτη στον τριετή της πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, ίσως πλέον μειώσουν δραστικά τον προϋπολογισμό τους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ.
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι που αναγκάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Ιράκ εξαιτίας της βίας που συνδέεται με το ΙΚ δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους. Η διαμάχη μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και των Κούρδων μετά το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν προκάλεσε νέο κύμα εκτοπισμών.

«Νέοι πολιτικά, πολιτιστικά και δογματικά χάσματα φαίνεται να δημιουργούνται», επεσήμανε ο Έγκελαντ. «Υπάρχουν πάρα πολλοί διαχωρισμοί στο Ιράκ. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα εμπόδια και σίγουρα όχι περισσότερη βία», πρόσθεσε.
Το NRC είναι υπεύθυνο για μια από τις μεγαλύτερες ξένες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στο Ιράκ.
Το χαλιφάτο που είχε κηρύξει το ΙΚ το 2014 κατέρρευσε ουσιαστικά τον Ιούλιο όταν ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ ιρακινός στρατός ανακατέλαβε τη Μοσούλη, την ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στο Ιράκ, έπειτα από μια επιχείρηση που διήρκησε εννέα μήνες, εξαιτίας της οποίας μεγάλο μέρος της πόλης μετατράπηκε σε ερείπια.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη από το 2014, όμως μόλις το ένα τρίτο των κατοίκων της έχουν καταφέρει να επιστρέψουν, επισημαίνουν οι οργανώσεις αρωγής.
Οι ιρακινές αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση μόνο της Μοσούλης.
«Ένα πράγμα θα έπρεπε να έχουμε μάθει στο Ιράκ: ότι δεν μπορούμε να ξοδεύουμε αμέτρητα δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και μετά να μην επενδύουμε τα μικρότερα ποσά που απαιτούνται για να καταστεί ασφαλής (η χώρα) για τους ανθρώπους», επεσήμανε ο Έγκελαντ.
«Έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων: θα μείνουμε και θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανακτήσουν και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους τον επόμενο χρόνο; Ή θα πιστέψουμε ότι έχει τελειώσει η δουλειά μας;», διερωτήθηκε.
Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τους εκατομμύρια ανθρώπους που εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι, τόνισε ο Έγκελαντ. «Αυτό δεν θα ήταν μόνο λυπηρό, αλλά και κοντόφθαλμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας