Ήπειρος: Οι κάτοικοι ενάντια στην εξόρυξη, το Φεστιβάλ Δωδώνης και οι πολυεθνικές που «πουλάνε» πολιτισμό

1837

Στο στόχαστρο των πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά και της κυβέρνησης μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ελέω των επενδυτικών ονειρώξεών του, μαζί με την Περιφέρεια και ορισμένους Δήμους, βρίσκεται η Ήπειρος, καθώς οι πρώτες έρευνες για υδρογονάνθρακες ξεκίνησαν από καιρό στην ευρύτερη περιοχή, μιας από τις πιο πλούσιες και παρθένες της χώρας, με τεράστια οικολογική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τεράστιες εκτάσεις πλούσιες σε πανίδα και χλωρίδα που προστατεύονται από τη Natura 2000, δεν εξαιρούνται από τις έρευνες για τις εξορύξεις, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις.

Το σχέδιο εξορύξεων υδρογονανθράκων, που εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση το 2013 και ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε, είχε καταψηφίσει τη σύμβαση για το έργο αλλά σήμερα προστρέχει στη υλοποίησή του, θέτει σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον και την οικονομία της Ηπείρου, παρά τα όσα αντίθετα διατείνονται από κοινού υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εταιρείες.

Στην Ήπειρο, που σήμερα απολαμβάνει μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες και πανίδες όχι μόνο της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, η ισπανική Repsol, η ελληνική Energean Oil & Gas και η ιταλική Geotech έχουν αναλάβει την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε μία έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε μια περιοχή που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 46 παραδοσιακούς οικισμούς, το μεγαλύτερο μέρος από δύο εθνικά πάρκα (Βόρειας Πίνδου, Βίκου – Αώου και Πίνδου – Βάλια Κάλντα), τουλάχιστον δέκα περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και ενός από τα πέντε χαρακτηρισμένα Παγκόσμια Γεωπάρκα Βίκου-Αώου της χώρας.

Για τις ανάγκες των σεισμικών ερευνών, πέρα των γεωτρήσεων, είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα 500 χιλιόμετρα προβλέπεται να γίνουν 11.500 τέτοιες εκρήξεις, που εκτός από την περιβαλλοντική επιβάρυνση και το άμεσο κίνδυνο μολύνσεων των υδάτινων πόρων, των καλλιεργειών, των δασικών εκτάσεων και της γης, μπορεί να προκαλέσουν σεισμική δραστηριότητα, σύμφωνα με τους καθηγητές σεισμολογίας Κώστα Παπαζάχου και Άκη Τσελέντη.

map

Χάρτης από act.greenpeace.org


Ποια ανάπτυξη επιλέγεται για την Ήπειρο;

Τεράστια όμως είναι και τα ερωτήματα για το ποια ανάπτυξη επιλέγεται για το Ζαγόρι και την Ήπειρο, και τα οποία έθεσαν πρόσφατα 16 πολιτιστικοί, μορφωτικοί και αθλητικοί σύλλογοι των χωριών της περιοχής, με κοινή επιστολή τους προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ιωαννιτών, Ζαγορίου, Πωγωνίου και Ζίτσας:

«Ποιος είναι ο σχεδιασμός της πολιτείας για την περιοχή του Ζαγορίου και της Ηπείρου γενικότερα; Είναι η ανάπτυξη βασισμένη στην παρθένα φύση, τα καθαρά νερά, τα αιωνόβια δάση, την πολιτιστική κληρονομιά, τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, τον εναλλακτικό τουρισμό (αγροτουρισμό, οικοτουρισμό, γεωτουρισμό, ορειβατικό, περιπατητικό κ.ά.) ή στην εξόρυξη υδρογονανθράκων; Μπορούν αυτές οι δύο διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις να συνυπάρξουν;».

Παράλληλα, οι σύλλογοι ζήτησαν την αναστολή όλων των ερευνητικών εργασιών καλώντας την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να υπάρξει «άμεση, επίσημη, αναλυτική και αξιόπιστη ενημέρωση από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, προκειμένου να ακολουθήσει η επιβεβλημένη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».

By koupakia, CC BY 3.0, Link

By koupakia, CC BY 3.0Link


Οι τοπικές κοινωνίες παλεύουν για τον τόπο και το μέλλον τους

Οι ερευνητικές διαδικασίες προκειμένου να χαρτογραφηθούν τα πιθανά σημεία κοιτασμάτων για την εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου και να κριθεί η οικονομική βιωσιμότητα και κερδοφορία τους μέσα από διαδικασίες βιομηχανικού τύπου βαριάς μορφής, ήδη προκαλεί τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή στη Ήπειρο, αφήνοντας το αποτύπωμα τής πολιτικής επιλογής αυτού του τύπου επενδύσεων – όπως παρόμοια βιώνουμε και στις Σκουριές.

Ούτε η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε η Περιφέρεια ενημέρωσαν ποτέ και κανέναν για το είδος των ερευνών που ξεκίνησαν, ενώ δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση ανάμεσα στις αρμόδιες κρατικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες ή κοινότητες.

Επίσης και πάρα την άρον άρον αδειοδότηση ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, καμία σημασία δεν δόθηκε στους περιβαλλοντικούς κίνδυνους που αφορούν στην ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον μέθοδο εξόρυξης με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης, γνωστής ως «fracking».

Από τη μεριά τους οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν επιτακτικά να απαγορευθεί νομοθετικά το «fracking» -όπως ακριβώς ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.- καθώς η συμφωνία με τις πολυεθνικές στην Ήπειρο δεν το απαγορεύει πουθενά ως εξορυκτική μέθοδο, με το παράδοξο, για άλλη μια φορά, να μην έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση, κυρίως όμως να μην έχει υπάρξει τέτοια νομοθετική ρύθμιση προφύλαξης από το υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Οι κάτοικοι της Ηπείρου, σε διάφορα σημεία και Δήμους, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες (όπως το savepirus.gr), συγκεντρώσεις και συνελεύσεις οργανώνονται, δίνοντας μάχη απέναντι στην πλέον καταστροφική βιομηχανική εκμετάλλευση σε βάρος της ζωής τους, του τόπου τους και του περιβάλλοντος. Σε αντίθεση με τα ψευδεπίγραφα διλήμματα για υποτιθέμενη ανάπτυξη, όπως την υπόσχονται πολυεθνικές και κυβέρνηση που σκόπιμα αποκρύπτουν τις ολέθριες συνέπειες, την ώρα που οι πετρελαϊκοί κολοσσοί θα εκμεταλλεύονται χωρίς καμία ευαισθησία έναντι του κέρδους, αποχωρώντας, δε, με τη πρώτη ευκαιρία και αφού καταστρέψουν τον φυσικό πλούτο, αφήνοντας πίσω τους καμμένη γη όταν και όποτε εξαντληθούν τα κερδοφόρα ενεργειακά αποθέματα, καταστρέφοντας ταυτόχρονα κάθε προοπτική για τις επόμενες γενιές.


Η Energean Oil μεγάλος χορηγός στο 2ο Φεστιβάλ Δωδώνης

Την ώρα που οι κάτοικοι της Ηπείρου μαζικά κινητοποιούνται ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την καταστροφική επίδραση σε περιβάλλον, ζωές και οικοσύστημα, την ώρα που στα Άγραφα παλεύουν συλλογικά ενάντια στη δήθεν «πράσινη ανάπτυξη» των ανεμογεννητριών, την ώρα που φουντώνει η αλληλεγγύη στον αγώνα της Χαλκιδικής ενάντια στην Eldorado Gold, την ώρα που συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στο φράγμα της Μεσοχώρας στον Αχελώο, την ίδια ώρα, στη Δωδώνη ο Δήμος με την Περιφέρεια Ηπείρου ανοίγει διάπλατα την κερκόπορτα στις πολυεθνικές εταιρίες που οι ίδιες συμμετέχουν στις καταστροφικές έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Στην ανακοίνωση του Δήμου για το φετινό 2ο Φεστιβάλ Δωδώνης με τίτλο «Φεστιβάλ Δωδώνης: Σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ήπειρο» παρουσιάζονται ως βασικοί χορηγοί, χαρακτηριζόμενοι μάλιστα ως «Μεγάλοι Χορηγοί του Φεστιβάλ» η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Energean Oil και η Νέα Οδός. Η Energean Oil συμμετείχε, μάλιστα, και στους χορηγούς της περσινής χρονιάς στο ίδιο φεστιβάλ.

Ο Δήμος Δωδώνης, συνδιοργανωτής με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων με φορέα υλοποίησης το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης, δεν ξεχνάει δημόσια, μέσω του δημάρχου Χρήστου Ντακαλέτση, να ευχαριστήσει τους χορηγούς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης και ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης Φώτης Ζυγούρης.

Αλήθεια, ποιοι λόγοι οδήγησαν να γίνουν δεκτές τέτοιες χορηγίες;

Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται ώστε να γίνονται δεκτές χορηγίες από την εταιρεία, που οι βιομηχανικές δραστηρίοτητές της, στην περιοχή της Δωδώνης και ολόκληρης της Ηπείρου μέσω των εξορύξεων, θέτουν σε κίνδυνο ζωές και οικοσύστημα;

Η Energean Oil υπηρετεί μόνο την καταστροφή ακόμη ενός τόπου – όπως και η Eldorado Gold στη Χαλκιδική – αφού όχι μόνο δεν έχει σχέση με τη βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη αλλά θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική – πολιτιστική και φυσική ζωή στην Ήπειρο. Η παρουσία της Energean Oil προκαλεί με τις εξορύξεις μη αναστρέψιμες, καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες, διαμορφώνοντας δυσμενείς οικονομικές συνθήκες φτωχοποίησης των κατοίκων της περιοχής, συμβάλλοντας στη διαρκή υπονόμευση των φυσικών πόρων, του υδάτινου περιβάλλοντος σε ποτάμια, λίμνες και υδροφόρο ορίζοντα μαζί με την ολική καταστροφή του παρθένου Ηπειρώτικου φυσικού – δασικού οικοσυστήματος.

dodoni-theatro-slide


Με νωπή ακόμη τη μνήμη της αποβολής της Eldorado Gold, το 2017 ύστερα από παρέμβαση του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, από το αναπτυξιακό συνέδριο της Χαλκιδικής. Ο Δήμος Δωδώνης επιβάλλεται να αποσύρει ή να αφαιρέσει, τουλάχιστον, την Energean Oil από τους «Μεγάλους Χορηγούς του Φεστιβάλ». Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος, ο σκοπός, τα σχέδια και οι επιδιώξεις της Energean Oil είναι τελείως διαφορετικά από αυτά του Δήμου Δωδώνης και η σύμπλευση αυτή μόνο ερωτηματικά και οργή προκαλεί, την ώρα του αγώνα των κατοίκων της Ηπείρου.

Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, των τοπικών συμφερόντων όλων των Δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων της Ηπείρου αλλά και της κοινωνίας που οργανωμένα αντιστέκεται στις πολυεθνικές και τα συμφέροντα του κέρδους και του κεφαλαίου, ο ρόλος των χορηγών στη δήθεν «κοινωνική ευθύνη» λειτουργεί ως εξιλέωση ή ως πολιορκητικούς κριός για την κοινωνική νομιμοποίηση των πολυεθνικών. Καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από πολιτιστικές διοργανώσεις και να δίνει το χέρι της στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος που εξελίσσεται στη Ήπειρο.

Η καταστροφική λεηλασία της Ηπείρου από την Energean Oil και την Repsol απέναντι στην αληθινή ανάγκη για κοινωνική διαχείριση της ενέργειας, με γνώμονα μόνο το συμφέρον των κατοίκων και του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να ξεπλένεται μέσα από χορηγίες ή την φεστιβαλική συναλλαγή χορηγικής συμμετοχής, ακόμα και αν η είσοδος στις εκδηλώσεις δεν έχει αντίτιμο.

Η δήθεν «μεγαλοψυχία» των χορηγών που μετατρέπει την πολιτιστική παράδοση του τόπου και των πολιτιστικών διοργανώσεων των Δήμων σε πανηγυράκι συγκεκαλυμμένης διείσδυσης των πολυεθνικών στην προσπάθεια εξαγοράς της σιωπής του κοινού, απευθύνεται στη φιλανθρωπία του «όλοι μαζί μπορούμε να καταστρέψουμε την Ήπειρο».

Αν ψάχνει συνένοχους ο δήμαρχος Δωδώνης και η Περιφέρεια Ηπείρου γι αυτό το έγκλημα θα βρίσκουν μόνο χορηγούς, πολιτικούς συνεταίρους και αρωγούς όπως η Repsol – Energean, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), που ορέγονται τα πετρέλαια της Ηπείρου χωρίς να υπολογίζουν κανένα ανθρωπινό κόστος, καμία οικολογική ή περιβαλλοντική καταστροφή.

Η κοινωνία της Ηπείρου και όλοι οι υπόλοιποι θα βρίσκονται πάντα απέναντι τους, χωρίς, την οικονομική εξίσωση ενός δωρεάν εισιτηρίου μιας παράστασης στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης με την φιλανθρωπία των πολυεθνικών ή των μονοπωλίων, προασπιζώμενοι την εξίσωση για τη ζωή της Ηπείρου ως υποθήκη στις επόμενες γενιές.

*Πηγή: tetartopress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας