Έρευνα ΙΣΑ: Το 80% πληρώνει για τις υπηρεσίες υγείας!

1445
έρευνα

Κατά 80% οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις εν λόγω δαπάνες, ενώ σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών που σε ποσοστό 60% δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που διενεργήθηκε σε 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών και παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco σε συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέντευξη Τύπου, ήταν επίσης εκπρόσωποι των Οργανώσεων Ασθενών που συμμετέχουν στη διαρκή Ομάδα Εργασίας του ΙΣΑ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, στις δημόσιες δομές υγείας, καθώς και στις «δυσβάσταχτες» συμμετοχές των ασθενών, στη φαρμακευτική δαπάνη.

Η έρευνα αποτυπώνει με σαφήνεια, την εικόνα και τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση, με σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και παράλληλα αποτυπώνει την εξέλιξη των σχετικών τάσεων, μέσα από τη σύγκριση  των αποτελεσμάτων της, με εκείνα που προέκυψαν σε ανάλογη έρευνα, για λογαριασμό του ΙΣΑ, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ειδικότερα από την έρευνα προέκυψαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • 1 στους 2 πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών)και 4 τους 10 τη δαπάνη για φάρμακα.

  • 2 στους 3 Έλληνες κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας, κάθε χρόνο.

  • 4 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι οι υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, 3 στους 10 ότι έχουν μείνει στάσιμες και 2 στους 10 ότι έχουν βελτιωθεί.

  • το 59% των πολιτών γυρίζει την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό και δηλώνει ότι θα παραμείνει στον γιατρό που τον παρακολουθεί.

  • αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επισκέφθηκαν, από 36% το περασμένο Σεπτέμβριο, σε 41% σήμερα.

  • αυξήθηκε κατά 16% ο αριθμός των πολιτών που εκτιμούν ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από 30% σε 46%.

  • το 50% δυσπιστεί σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει.

  • το 70% δεν έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό και ένας στους δύο δηλώνει άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας

  • το 80% των πολιτών έχει πληρώσει από την τσέπη του για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως επίσκεψη σε γιατρό ή διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ το 20% έχει πληρώσει πάνω από 70 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας