Έντονη κριτική στον Ερντογάν για τις δωρεές που ζητεί από μειονότητες

976
κούρδων
Η αναφορά των τουρκικών ΜΜΕ στη δωρεά του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Κριτική στην κυβέρνηση για την εκστρατεία αλληλεγγύης για τον κορονοϊό που κήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκούν και βουλευτές που ανήκουν σε μειονότητες στην Τουρκία.

Σε επιστολή που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων Τουρκίας προς μειονοτικά ιδρύματα απευθύνεται έκκληση προκειμένου και οι μειονότητες να συμβάλλουν με δωρεές στην εθνική καμπάνια.  Οι βουλευτές του φιλο-κουρδικού κόμματος HPD (Δημοκρατικό κόμμα Λαών), Γκαρό Παϊλάν (Αρμένιος βουλευτής) και Τουμά Τσελίκ (Συροχαλδαίος βουλευτής) κατέθεσαν επερώτηση στη βουλή για το θέμα.

Απευθύνονται στον αρμόδιο Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, και σημειώνουν ότι η επιστολή που στάλθηκε από την Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, απευθύνεται στα μειονοτικά ιδρύματα -μέλη των οποίων είναι Αρμένιοι, Έλληνες, Εβραίοι και Συροχαλδαίοι- ασκώντας τους πίεση για συμμετοχή στην καμπάνια αλληλεγγύης κατά του κορονοϊού και μπορεί να εκληφθεί ως διαταγή.

Ειδικότερα, ο βουλευτής Τουμά Τσελίκ ρωτά εάν η δωρεά καθίσταται με τον τρόπο αυτό επιτακτική και προσθέτει ότι «ενώ από τη μια συνεχίζονται οι πρακτικές που αγνοούν την δημόσια υγεία, μέσα από την απόλυση διαχειριστών και την απαγόρευση εκστρατειών που οργανώνουν οι δήμοι, από την άλλη στέλνεται επιστολή στα (μειονοτικά) ιδρύματα για συμμετοχή στην εθελοντική εκστρατεία δωρεών. Δεν λαμβάνεται υπόψη το πνεύμα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης».

Στο θέμα αναφέρεται –σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με έμφαση στους δημοσίους υπαλλήλους- και η τουρκική εφημερίδα «Σοζτζού» που σημειώνει πως δημόσια ιδρύματα, στα οποία περιλαμβάνεται και η Γενική Τουρκική Διεύθυνση Ιδρυμάτων (VGM), η εταιρεία φυσικού αερίου Botaş, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και εκπαιδευτικά ιδρύματα, έλαβαν επιστολές στις 31 Μαρτίου, όπου και τους ζητούνταν να πραγματοποιήσουν δωρεές για την εκστρατεία αλληλεγγύης.

Η εφημερίδα σχολιάζει με πρωτοσέλιδα ότι η εκστρατεία αλληλεγγύης μετατράπηκε σε «επιτακτική». «Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεώνονται να δωρίζουν στην εκστρατεία αλληλεγγύης που κήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος. Ορισμένα δημόσια ιδρύματα ζητούν από το προσωπικό τους να παρουσιάσουν τραπεζική απόδειξη, προκειμένου να βεβαιώσουν πως πραγματοποίησαν την ζητούμενη δωρεά».

Δημοσίευμα επίσης της εφημερίδας «Ακσάμ» με τίτλο «Κινητοποιούνται και οι μειονότητες» αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της Αντιπροσωπείας Μειονοτικών Ιδρυμάτων, Μορίς Λεβί, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι «η έκκληση του προέδρου Ερντογάν για δωρεές, κινητοποίησε όλες τις μειονότητες για προσφορά. Πιστεύουμε στη σημασία και αναγκαιότητα της αλληλεγγύης σε αυτή τη φάση».

Απογευματινή: Πώς θα σταλεί η δωρεά του Οικ. Πατριαρχείου που δεν αναγνωρίζεται;

Την ίδια ώρα, η ομογενειακή εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης «Απογευματινή», η οποία παραθέτει τη χθεσινή ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί οικονομικής συμβολής στον αγώνα κατά του κορονοϊού- προβαίνει στο ακόλουθο σχόλιο: «Το ερώτημα είναι, πώς θα σταλεί η αναφερόμενη βοήθεια;  Είναι γνωστό ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο “δεν υφίστατα” νομικά. (σ.σ. για την Τουρκία). Ούτε καν έχει τη δυνατότητα να κάνει δικαιοπραξία στο όνομά του σε τράπεζα!  Και πώς είναι δυνατόν να λαμβάνει κάποιος βοήθεια από Ίδρυμα που… ‘‘δεν υπάρχει’’; Ποιος Αρμόδιος μπορεί να δώσει τη λύση;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας