Ένταση στην νέα δίκη του Α. Γεωργίου. Αποκαλύψεις για το εγκληματικό «φούσκωμα» του ελλείμματος!

3676
γεωργίου

Με εντάσεις, αντεγκλήσεις και… αποβολές από την δικαστική αίθουσα, συνεχίστηκε σήμερα η νέα δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Τα αίματα άναψαν κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης της κατάθεσης του πρώην στελέχους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, από τις καταγγελίες της οποίας ξεκίνησε άλλωστε και η δικαστική έρευνα που κατέληξε στην παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου. Σύμφωνα με την κ. Γεωργαντά, ο κατηγορούμενος με τις ενέργειές του και με τις “ευλογίες” των Ευρωπαίων διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα του 2009, με αποτέλεσμα η χώρα να ενταχθεί σε καθεστώς μνημονίων.
Η κυρία Γεωργαντά κατά τη σημερινή κατάθεση της υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας “άμεσο δόλο” με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ίδιο ηθικό και υλικό οφελος.
Όσο για το θέμα της διατήρησης της διττής του ιδιότητας για λίγους μήνες, ως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και υπαλλήλου στο Δ.Ν.Τ, η κυρία Γεωργαντά είπε:
“Έχει διαφορά αν το κανείς για 11 μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Γκόλντμαν Σάκς. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δε θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού”.
Σύμφωνα με την κ. Γεωργαντά, από τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της, το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4% με 5% και όχι 13% , ενώ όπως είπε, τότε η χώρα μπορούσε να πληρώνει τα χρέη της.
“Προδότες”, “κρεμάλα στο Σύνταγμα”, “όλοι μέσα” άρχισε να φωνάζει το κοινό, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου.

  • Ακροατήριο: Η διεφθαρμένη χώρα αποχωρεί!
  • Πρόεδρος: Αυτό σε ποιον το λέτε; Στο δικαστήριο;
  • Ακροατήριο: Όχι το λέω στον κύριο Παπανδρέου.
  • Πρόεδρος: Περάστε έξω!

Ενώπιον του δικαστηρίου εξετάστηκαν επίσης πρώην στελέχη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ. Κύριο ερώτημα εάν υπήρξε μελέτη για την ένταξη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του 2009.
Ο πρώην διευθυντής της ΤτΕ Γεώργιος Συμιγιάννης υποστήριξε ότι δεν δεν είχαν την δυνατότητα να δουν τις μελέτες με την πρόεδρο να διερωτάται:

  • Πρόεδρος : Ποια δυνατότητα; Μέλη του ΔΣ ήσασταν όχι διακοσμητικά στοιχεία. Να πάτε στα γραφεία των υπαλλήλων και να τα ζητήσετε! Μήπως δεν είχατε την αρμοδιότητα και την είχε μόνο ο Πρόεδρος; Λέτε δηλαδή ότι είχανε τα στοιχεία οι υπάλληλοι και δεν τα είχατε εσείς;

Σε αυτό το σημείο παρενέβη το πρώην μέλος του ΔΣ, Νίκος Λογοθέτης εξηγώντας: “Δεν μας επέτρεπε ο Γεωργίου να δούμε οποιοδήποτε υπάλληλο”.
Ο κ. Συμιγιάννης υποστήριξε ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι στα στατιστικά στοιχεία χωρίς καμία υποσημείωση από τη Eurostat από τον Οκτώβριο του 2010, για 14 συνεχείς φορές επί επτά συναπτά χρόνια”, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που δόθηκαν για το έλλειμμα ήταν ακριβή αφού και ο νέος πια πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Κωνσταντίνος Σκορδάς υποστήριξε ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα έπρεπε να περάσουν από το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ γεγονός που δεν έγινε, λέγοντας: «Πουθενά δεν ανέφερε ο νόμος ότι ο πρόεδρος αποφασίζει μόνος του και χωρίς το επταμελές συμβούλιο». Παράλληλα, επισήμανε πως ποτέ δεν του δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσει εάν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν σωστή.
Η δίκη συνεχίζεται στις 31 Ιουλίου 2017 ενώ σημειώνεται πως αύριο λήγει η προθεσμία για την άσκηση αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο όσο αφορά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών -για δεύτερη φορά-για τον Ανδρέα Γεωργίου κι άλλα δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ που βαρύνονταν με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας