Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό.
Πρόκειται για Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί είχε ανακοινωθεί το όγδοο κρούσμα στη χώρα, ένας Έλληνας, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο ΑΧΕΠΑ. Η κλινική εικόνα του όγδοου επιβεβαιωμένου κρούσματος δεν διαφέρει από την κλινική εικόνα των άλλων κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα. Πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και σχετίζεται με το πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το φίλο -ουσιαστικά- της 38χρονης γυναίκας στην οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται ο ασθενής είχε ελεγχθεί και είχε βρεθεί αρνητικός στον ιό.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Πλέον, ανησυχία του υπουργείου Υγείας είναι το να εισέλθει η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα στο “στάδιο δύο”, που σημαίνει διασπορά των κρουσμάτων που δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν, ούτε να διαπιστωθεί η προέλευσή του ιού, και η μετάδοση γίνεται εκτεταμένη.
Ήδη ο εκπρόσωπος της Αριστοτέλους για τον κοροναϊό Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση δήλωσε πως με βάση τα δεδομένα μέχρι στιγμής, “όσο περισσότερο προετοιμασμένοι είμαστε για το δεύτερο στάδιο, τόσο καλύτερα“.
“Ήδη έχουμε υιοθετήσει στρατηγικές αυτού του σεναρίου, να το αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικά. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη αυτές τις ημέρες. Υπάρχουν συνάδελφοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που δουλεύουν σε μαθηματικά μοντέλα, τα οποία τις επόμενες μέρες μπορούμε να σας ανακοινώσουμε” τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείει άνοδο των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
Αυτό που ανησυχεί την Κυβέρνηση είναι πως, σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, διαπιστώθηκαν κρούσματα 4 με 5 εβδομάδες αργότερα από την είσοδο από ανθρώπους που έρχονταν από τις προσβεβλημένες περιοχές της Κίνας.
“Η νόσος μπορεί να σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες. Με αυτόν τον ιό αυτό βλέπουμε και βέβαια εξαρτώνται και από τα μέτρα που παίρνεις” εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Σημειώνεται πάντως πως ο μέσος όρος επώασης της νόσου στις περισσότερες μελέτες είναι 5 με 7 ημέρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. όσες χώρες εφάρμοσαν δρακόντεια μέτρα περιορισμού της εισόδου στη χώρα τους, ατόμων τα οποία ταξίδευαν από πληττόμενες περιοχές για τον ιό, δεν τα κατάφεραν.
Προκαλεί επίσης προβληματισμό αναφορικά με τη διασπορά του κορονοϊού τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, πως παρά την ανακοίνωση για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, καρναβαλιστές στην Πάτρα, αλλά και σε πολλές πόλεις, συμμετείχαν κανονικά στις παρελάσεις της Κυριακής.
Νέο σχέδιο σε εφαρμογή
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων. Στη δεύτερη φάση, όποιος έχει ήπια συμπτώματα θα μένει στο σπίτι του. Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα αναζητείται ιατρική βοήθεια, όπως γίνεται και για την γρίπη.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διάθεση σε συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια κάποιων κλινών, ιδιαίτερα κλινών ΜΕΘ, αν και εφόσον χρειαστεί. Ακόμη προβλέπεται τμήμα διαλογής των περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας.
Ξεκινά επιτήρηση
Παράλληλα, σύντομα, ακόμη και εντός της εβδομάδας, θα μπουν σε εφαρμογή δύο συστήματα επιτήρησης. Το ένα αφορά την εργαστηριακή επιτήρηση στα σοβαρά περιστατικά τα νοσηλευόμενα σε ΜΕΘ. Ο δεύτερος τρόπος είναι ένα σύστημα με το οποίο επιτηρείται η γρίπη στην κοινότητα, σε ένα ποσοστό των ασθενών.