Ένας χρόνος Συμφωνίας Πρεσπών: Τι γίνεται με προϊόντα και εμπορικά σήματα

917
χρόνος

Τη σύγχυση που δημιουργείται με τα εμπορικά σήματα, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών  περιέγραψε στο Sputnik o  πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δημιουργώντας ευρύ κύκλο πολιτικών συζητήσεων, αντιπαραθέσεων και διαμαρτυριών. Οι πολίτες και στις δυο χώρες δεν δέχθηκαν εύκολα τη Συμφωνία σε καμία από τις δύο χώρες, πραγματοποιώντας έντονες διαδηλώσεις.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της Συμφωνίας, το Sputnik εξετάζει την κατάσταση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ειδικότερα αναφορικά με τις επωνυμίες των προϊόντων.

Μια σειρά κωλυσιεργιών από την πλευρά των Σκοπίων, που επιβραδύνουν τις διαδικασίες, βλέπει o πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Αφού δημιουργήθηκε η διεθνής ομάδα για τα προϊόντα και τις ονομασίες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ίδιος συμμετέχει σε αυτήν ως εκπρόσωπος των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας.

«Έχει γίνει η πρώτη άτυπη συνάντηση των δικών μας εμπειρογνωμόνων και της γειτονικής χώρας, ενώ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες καθότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα», τονίζει στο Sputnik ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Και επισημαίνει την απαραίτητη αλλαγή που θα έπρεπε να είχε κάνει η Ένωση επιμελητηρίων της γείτονος:

«Εκ μέρους του εμπορικού κόσμου της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να συμμετέχει η Ένωση των Επιμελητηρίων της, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης προβλέπεται ότι Ένωση θα μετονομαστεί σε Ένωση Επιμελητηρίων Βόρειας Μακεδονίας από Ένωση Επιμελητηρίων Μακεδονίας που εξακολουθεί να ονομάζεται, καθότι δημόσιος οργανισμός».

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές, έχουν στείλει ήδη οδηγία και μια εγκύκλιο συμμόρφωσης με τη Συμφωνία των Πρεσπών στις ελληνικές επιχειρήσεις, κάτι αντίστοιχο όμως, όπως υπογραμμίζει, δεν έγινε από τη Βόρεια Μακεδονία.

«Τα προϊόντα της γειτονικής χώρας είναι φθηνότερα με χαμηλότερο εργατικό κόστος και φορολογία. Η ποιότητά τους όμως δεν είναι εξίσου καλή με αυτή που έχουν τα δικά μας προϊόντα. Το πρόβλημα όμως, έγκειται στο ότι γίνεται δυσφήμιση των δικών μας προϊόντων στη διεθνή αγορά για χαμηλή ποιότητα αφού κάποιοι πιστεύουν ότι είναι δικά μας», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Επιπλέον, επισημαίνει, ότι υπάρχουν προβλήματα, αναφορικά με τις εκ διαμέτρου αντίθετες διεκδικήσεις των δύο πλευρών.

«Καταγράφουμε όλα τα προβλήματα, ενώ βλέπουμε ότι οι γείτονες κωλυσιεργούν. Εμείς είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση και ξέρουμε τι θέλουμε, έχοντας καθορισμένες διεκδικήσεις.

Τι περιλαμβάνουν οι ελληνικές διεκδικήσεις;

«Σε όλα τα επίπεδα πρέπει να χρησιμοποιούν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και το επίθετο «βορειομακεδονικός». Σε συνδέσμους, συλλόγους, ενώσεις, προϊόντα δεν μπορεί να αναφέρεται σκέτο το όνομα «Μακεδονία». Εμείς από την πλευρά μας υποστηρίζουμε ότι πρέπει να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα οι αποφάσεις αυτής της διεθνούς ομάδας που συστάθηκε για τα προϊόντα, ενώ αυτοί λένε ότι πρέπει να έχει απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα.  Τα δικά τους προϊόντα είναι βορειομακεδονικά τα δικά μας μακεδονικά. Όπως καταλαβαίνετε όμως αυτό δεν το επιθυμεί η άλλη πλευρά. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι επιθυμεί και η άλλη πλευρά να ονομάζει μακεδονικά τα προϊόντα της. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα, που ελπίζουμε να λυθούν», απαντά ο  Γ. Κωνσταντόπουλος.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι εντοπίζονται ζητήματα στη διεθνή χρήση του όρου «Μακεδονία», από τους γείτονες.

«Υπάρχει ένα αλαλούμ στις διεθνείς εκθέσεις όπου πάλι η γειτονική χώρα αρνείται να χρησιμοποιήσει την τωρινή ονομασία τους και συμμετέχει ως «Μακεδονία». Κάτι τέτοιο έγινε στο Βερολίνο ενώ αναμένουμε τι θα γίνει τώρα στη Νέα Υόρκη όπου υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος για χρήση τέτοιας ονομασίας», επισημαίνει.

Παράλληλα, αναλύει την ελληνική «γραμμή άμυνας»:

«Να κάνουμε μια συλλογική κατοχύρωση της επωνυμίας μας. Όσα προϊόντα παράγονται στη μακεδονική γη, τη γη μας, να έχουν την επωνυμία “Μακεδονία”. Σε διεθνές επίπεδο επιχειρούμε μια εκστρατεία με την επωνυμία Μακεδονία. Μας περιμένει μια καταιγίδα εξελίξεων, αλλά πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε», αναφέρει.

Ένα άλλο σημείο που υπογραμμίζει, είναι πως, όπως παρατηρείται, οι εξαγωγές μας στη Βόρεια Μακεδονία παρουσιάζουν μείωση.

«Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών οι εξαγωγές μας στη γειτονική χώρα παρουσιάζουν μείωση. Πριν από την ψήφισή της οι εξαγωγές μας μεταξύ 2017 και 2018 είχαν μια αύξηση 24%. Τώρα με βάση τα στοιχεία του τετραμήνου έχουν αύξηση μόνο τα πετρελαιοειδή, ενώ όλα τα υπόλοιπα έχουν μείωση» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι στο χέρι τους

Ερωτηθείς για το σημείο εκείνο στη Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο πιστεύει πως χρειάζεται άμεσα αναθεώρηση, ο ίδιος απαντά:

«Όταν επιμείναμε στην αλλαγή της ονομασίας του επιμελητηρίου τους,  έγινε επειδή αυτό είναι Νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Εμείς μπορούμε να επιβάλουμε τις ενέργειές μας μόνο στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, όπως ορίζεται από τη Συμφωνία. Οι οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου, καταλαβαίνετε, ότι έχουν την ευχέρεια να κάνουν ό,τι θέλουν. Και όποιες διαφορές υπάρξουν, θα λυθούν στα δικαστήρια. Αυτό είναι ένα από τα αδύνατα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών και εδώ πρέπει να γίνει σύντομα η αναθεώρησή της. Δεν επιβάλλει την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας σε ιδιωτικά επιμελητήρια, ιδιωτικούς φορείς κλπ, παρά μόνο σε καθετί δημόσιο. Και αυτός είναι από τους λόγους που επιμένουμε να κατοχυρωθούν  οι επωνυμίες των δικών μας προϊόντων τόσο σε ιδιωτικό όσο σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών για τα προϊόντα

Σχετικά με τα προϊόντα των δύο κρατών το κομμάτι θ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζει:

«Σε σχέση με το προαναφερόμενο όνομα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες, τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα επιτύχουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο. Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων διατάξεων, θα δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΕΕ») με την κατάλληλη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός τριών ετών. Τίποτε στο άρθρο 1(3)(θ) δεν θα επηρεάσει την παρούσα εμπορική χρήση μέχρις ότου εξευρεθεί αμοιβαία συμφωνία όπως προβλέπεται σε αυτή την παράγραφο.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας