Έγινε ο Τζόνσον “αριστερός” και υιοθετεί “αριστερά” μέτρα;

1492
τζόνσον

Την Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε έναν μίνι προϋπολογισμό με μέτρα που θα βοηθήσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν θέσεις για νέους μέχρι 25 χρονών και με κίνητρα για την εστίαση: μείωση του ΦΠΑ από 20 σε 5% και ένα μέτρο που ονομάστηκε πετυχημένα EAT OUT TO HELP OUΤ. Ελληνικά θα το λέγαμε: όποιος φάει έξω από το σπίτι, σε εστιατόριο, μπαρ ή παμπ τον Αύγουστο, θα πάρει τα μισά λεφτά πίσω.

Ταυτόχρονα ο Τζόνσον εθνικοποίησε μέρος των σιδηροδρόμων και ετοιμάζει εθνικοποιήσεις ή κρατική συμμετοχή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

Μήπως, λοιπόν, ο Τζόνσον έγινε “αριστερός“;

Ούτε να διανοηθείτε κάτι τέτοιο. Απλώς ο Τζόνσον μέσα στην πρωτοφανή βαθύτατη κρίση που αντιμετωπίζει ο βρετανικός καπιταλισμός, προσπαθεί να αμβλύνει όσο είναι δυνατόν τα εκρηκτικά οικονομικά και  κοινωνικά προβλήματα, ώστε να αποφύγει δυσάρεστες για το σύστημα πολιτικές εξεγέρσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση προσωρινά μέτρα “αριστερού” προσανατολισμού αποτελούν το καλύτερο δυνατό καταφύγιο.

Βεβαίως, ο Τζόνσον και η κυβέρνησή του έχουν την δυνατότητα να προωθήσουν τέτοιου είδους ριζοσπαστικά μέτρα μέσα στην κρίση, διότι η Βρετανία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, έχει εθνικό νόμισμα, τη λίρα και  βρίσκεται εκτός Ε.Ε  και επομένως μπορεί να τυπώνει άφθονο “δωρεάν” χρήμα, προκειμένου να εφαρμόζει μια εκτεταμένη με εθνικά κριτήρια παρεμβατική πολιτική στην οικονομία και μια πολιτική με ισχυρές κοινωνικές παρεμβάσεις.

Σε αντίθεση με την Βρετανία, η υπερχρεωμένη και υποτελής Ελλάδα, εγκλωβισμένη στη φυλακή του ευρώ-μάρκου και της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε, δεν έχει καμία δυνατότητα να τροφοδοτήσει την οικονομία με άφθονο και “δωρεάνχρήμα για μια προοδευτική πολιτική ανάκαμψης και επενδύσεων, ούτε να στηρίξει την κοινωνία και πρώτα από όλα τα εισοδήματα των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων . Τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αφού και οι πενιχρές κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης αντιπροσωπεύουν νέα δάνεια και σφίγγουν τη θηλιά της χρεοδουλοπαροικίας στο λαιμό της χώρας, ενώ και ο οικονομικός και κοινωνικός εφιάλτης που περνάει η χώρα, δεν φαίνεται να έχει ορατή ημερομηνία λήξης.

Το δίλημμα για τους Έλληνες πολίτες στην ουσία είναι: ευρώ και Ε.Ε ή το σπίτι τους και η δουλειά τους!

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας