Άτακτη υποχώρηση σε φορολογικό-συντάξεις. Οι πιστωτές τα θέλουν όλα!

3842
Thomsen

Σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη Τετάρτη σε κολέγιο της Οξφόρδης ο επικεφαλής της Ευρώπης του ΔΝΤ, Paul Thomsen, η κυβέρνηση έχει προβεί σε άτακτες υποχωρήσεις κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, η κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα έχει κάνει ολοταχώς πίσω για την δραστική μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες για την ομιλία του ενώπιον των φοιτητών του φημισμένου πανεπιστημίου, ο  Thomsen ξεκαθάρισε ότι η βασική εκκρεμότητα είναι πλέον τα εργασιακά, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ ζητά να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Δηλαδή να μην αλλάξει το πλαίσιο που ισχύει για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίαςυπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων– και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από το κράτος όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα.
O Thomsen δεν ανέφερε τίποτα, όμως, για την τύχη του ενεργειακού και ειδικότερα της ΔΕΗ, αν και άλλες πληροφορίες μιλάνε πως και επ’ αυτού υπάρχει κυβερνητική υποχώρηση στο απαράδεκτο προσχέδιο των πιστωτών για την ΔΕΗ.
Ο Thomsen εμφανίζεται τώρα κάπως πιο θετικός για το κλείσιμο της αξιολόγησης, λέγοντας “ότι οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε αξιοσημείωτο βαθμό τις τελευταίες ημέρες”, αν και θα πρέπει να διατηρούνται ιδιαίτερες επιφυλάξεις γι’ αυτές τις πληροφορίες.
“Όταν συμφωνήσουμε με την Ελλάδα για τα μέτρα, το επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσουμε με τους ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους, αλλιώς δεν θα πάμε προς έγκριση το πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ” λέει ξεκάθαρα ο Thomsen.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Thomsen, φέρεται να αποκαλύπτει, εμμέσως, πλην σαφώς, ότι το ΔΝΤ δεν ζητάει ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εδώ και τώρα αλλά μία σαφή δέσμευση για την αντιμετώπισή του από το 2018 έτσι ώστε να μπει στο πρόγραμμα από τώρα.
Ο Thomsen επαναλαμβάνει πάντως τη γνωστή του θέση ότι όσες μεταρρυθμίσεις και να κάνει η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να κάνει το χρέος της βιώσιμο αν δεν υπάρξει ελάφρυνση και από την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι όσο μεγάλη ελάφρυνση χρέους κι αν προσφέρουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα η χώρα μας δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις, που βρίσκονται, κατά τις αυθαίρετες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, στο ύψος αυτών της Γερμανίας.
Άλλες ανεξάρτητες πηγές τόνιζαν ότι, ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, το κλείσιμο της αξιολόγησης, μάλλον, αργεί ακόμα και πως αυτές τις ώρες παίζονται χοντρά επικοινωνιακά παιχνίδια πάνω στο ελληνικό ”άταφο πτώμα”.
Είτε κλείσει είτε δεν κλείσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα είναι ο μεγάλος χαμένος και θα δεχθεί είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση την χαριστική βολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας