Άνοιγμα εστίασης-τουρισμού: Το ωράριο φέρνει λιγότερους εργαζόμενους-“Πώς θα ζήσουμε ως Ιούλιο;”

663
Πώς θα ζήσουμε ως Ιούλιο
Μπορεί ο Μάιος να χαρακτηρίζεται ως μήνας ελευθερίας, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση θα προχωρήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων, όμως οι εργαζόμενοι επισιτισμού και τουρισμού έχουν ακόμα άλυτα προβλήματα. Τι αναφέρει στο Sputnik o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού.
Πίσω από το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα που αναμετρώνται ακόμα με τα προβλήματα της πανδημίας.
Αυτό εξηγεί στο Sputnik o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου.
Παρά το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους που ανακοινώθηκε στις 3 Μαΐου, τονίζει ότι αρκετοί δεν θα πάνε στις δουλειές τους «καθώς σύμφωνα με τις μελέτες μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα ανοίξει. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που θα συνεχίσει να υπάρχει μετά τις 23:00, θα κάνει τις επιχειρήσεις εστίασης να δουλέψουν με λιγότερο κόσμο καθιστώντας τους εργαζομένους περιττούς. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι θα γίνει με αυτούς τους εργαζόμενους».
Την ίδια ώρα καταγγέλλει ότι από τον Μάιο του 2020 δεν έχουν ακόμα φανεί τα ένσημα στο σύστημα για τους εργαζομένους με μονομερή αναστολή σύμβασης σε επιχειρήσεις που δεν είναι 12μηνης λειτουργίας.
«Τα ένσημα δεν φαίνονται στον ΕΦΚΑ και όσοι δικαιούνται επιδόματα δεν μπορούν να τα πάρουν».
Πάνω από 60% στον κλάδο τους είναι γυναίκες. «Καμαριέρες ρεσεψιονίστ, σερβιτότρες δεν μπορούν να πάρουν τα επιδόματα τους ως μητέρες».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν αμείβονται και με το επίδομα των 534 ευρώ από τον Μάρτιο καθώς όπως αναφέρει, αυτό δεν δίνεται σε εργαζομένους επιχειρήσεων που δεν είναι 12μηνης λειτουργίας.
«Μας υποσχέθηκαν ότι θα μας δίνουν 534 ευρώ και τα ένσημα μας κάτι που δεν έχει γίνει. Μας υποσχέθηκαν έκπτωση ενοικίου 40% αλλά τον Οκτώβριο αυτό ανακλήθηκε».
«Μπορεί ο τουρισμός να ανοίγει στις 14 Μάϊου ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα ξεκινήσει να εργάζεται τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος μισθός θα έρθει τον Ιούλιο. Πώς θα ζήσουμε μέχρι τότε»; διερωτάται ο κ. Χότζογλου.
Αίτημα τους η αναπλήρωση του μισθού τους κατά 80% «όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη».
Αναφορικά με το φετινό καλοκαίρι εκτίμησε ότι η τουριστική κίνηση δεν θα είναι η αναμενόμενη.
«Η σεζόν που έρχεται θα είναι πολύ καλύτερη από το 2020 αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για το 50-60% του 2019. Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ εξακολουθούν να βάλλονται από την πανδημία και αυτό δεν είναι καλό νέο για τον τουρισμό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας