Λάβαμε, με παράκληση να δημοσιευθεί, ανοικτή επιστολή του Κώστα Βενετσάνου με τίτλο: Άμεσα δημοψήφισμα για την κοινωνία των Πρεσπών.
Η Iskra δημοσιεύει το κείμενο με την με την αυτονόητη σημείωση πως οι απόψεις που εμπεριέχει δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με τις απόψεις της σύνταξης.
Είναι ένα καθαρώς εθνικό ζήτημα και είναι ανεπίτρεπτο να εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα
Ανοιχτή Επιστολή του πολίτη Κώστα Βενετσάνου
Προς τους:
– Πρωθυπουργό
– Αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης και λοιπών κομμάτων
– Βουλευτές της Ελληνικής Βουλής
Εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει πως καταφανώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού διαφωνεί και βρίσκεται σε αναστάτωση, για την επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Επειδή ένα καθαρώς εθνικό ζήτημα είναι ανεπίτρεπτο να εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα, ή κομματικά, ή ιδεολογικές αγκυλώσεις, χωρίς υποκρισίες, χωρίς ιδιοτελείς υπολογισμούς, χωρίς επικοινωνιακά πολιτικά παιχνίδια, χάριν στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας και συνεπείας λόγων και έργων.
Καλείσθε ν’ αποφασίσετε άμεσα την προκήρυξη δημοψηφίσματος
με ερώτημα αν συμφωνεί ή όχι, ο λαός με τη συμφωνία των Πρεσπών, για το κράτος των Σκοπίων, που εκ του πονηρού επιμένει να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» ή έστω παράγωγά του, όπως οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν διακοινώσει (επίσημο έγγραφο Υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ Stettinius αρ. 868614/26.12.1944):
«Η αμερικανική Κυβέρνηση θεωρεί δημαγωγία (δηλ. Απάτη) την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής συνείδησης· (…) που στόχο έχουν την απόσπαση τμήματος της Ελλάδος».
Θεωρώ απαράδεκτο και ετεροβαρή τη Συμφωνία να προβλέπεται δημοψήφισμα – που πραγματοποιήθηκε – για τους πολίτες της FYROM και ν’ αποσιωπάτε, ως υποκρυπτόμενη ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, για τους Έλληνες. Εκτός και θεωρείται τους Έλληνες ανώριμους πολιτικά ή παρορμητικούς, σ’ αντίθεση με τους άλλους λαούς.
Στο άρθρο 1, παράγραφος 4, εδάφιο ζ προβλέπεται πως «το πρώτο μέρος (η Ελλάς) θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία».
Θεωρώ απαράδεκτη «εντολή» του Νίμιτς τον όρο, «θα κυρώσει» – η ορθή διατύπωση θα ήταν, «θα φέρει προς κύρωση» – το δε «χωρίς καθυστέρηση», δεν μπορεί ν’ αποκλείει τις αναγκαίες δημοκρατικές διαδικασίες (όχι κομματικές αψιμαχίες – δεν υιοθετώ τον όρο «κοκορομαχίες»), διαδικασίες ενημέρωσης επί των όρων της συμφωνίας, ανταλλαγής απόψεων και εν τέλει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.
Δημοψήφισμα λοιπόν, γιατί η ωριμότητα και η δημοκρατική συνείδηση δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση: Δηλαδή για την εκλογή σας, επί πάντων των αιρετών, είναι ώριμος ο λαός, ενώ για να εκφράσει άποψη σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα που θίγει την αξιοπρέπειά του, τη συνείδησή του το εθνικό του φρόνημα, είναι ανώριμος.