Ύφεση από 6% έως 10% στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το 2020

985
ύφεση

Η επόμενη μέρα στην οικονομία μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία και να περιορίσουν την ύφεση στις οικονομίες των κρατών-μελών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ με τις αγορές να αναρωτιούνται τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα 750 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει και αφορούν τις αγορές ομολόγων για φέτος δεν επαρκούν και ότι θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά το πρόγραμμα της προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες εκδόσεις χρέους των κρατών-μελών που απαιτούνται για την χρηματοδότηση των δαπανών που έχουν προκύψει για τον περιορισμό του αντίκτυπου από τον κορονοϊό.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη εκ των δύο συνεδριάσεων του ΕuroWorkingGroup  προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου. Πριν οι υπουργοί Οικονομικών πραγματοποιήσουν μία ακόμα έκτακτη συνεδρίαση, την Τρίτη 7 Μαΐου θα υπάρξει μία ακόμα συνεδρίαση του ΕWG. Την ίδια μέρα θα ανακοινωθούν και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Με σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για τους πολίτες και την οικονομία, όχι όμως με τη μορφή που τη γνωρίζαμε πριν την πανδημία, όλοι κάνουν λόγο για βαθιά ύφεση το 2020. Την ίδια ώρα οι φόβοι για αναζωπύρωση της κρίσης του κορονοϊού εξακολουθούν να υπάρχουν καθιστώντας ακόμα πιο αβέβαιη οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg σημείωσε ότι αν και η ολοκλήρωση συγκέντρωσης των στοιχείων θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, οι προβλέψεις της Κομισιόν φαίνεται να συμφωνούν με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα κυμανθεί στο 7,5%. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι η ύφεση που θα καταγράψουν το 2020 τα κράτη-μέλη θα κυμαίνεται μεταξύ 6% με 10%. Οι διαφορές αυτές σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, οφείλονται στο γεγονός ότι τόσο η διάρκεια της καραντίνας όσο και οι επιπτώσεις που υπάρχουν στην οικονομία κάθε κράτους-μέλους είναι διαφορετικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις εκτιμήσεις των κρατών-μελών, το 2020 η ύφεση στη Γερμανία θα κυμανθεί στο 4,2%, στη Γαλλία στο 8%, στην Ιταλία στο 8% και στην Ισπανία στο 12,4%. Στην Ευρωζώνη με βάση την τελευταία εκτίμηση της ΕΚΤ (όπως διατυπώθηκε από την πρόεδρο της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου) μπορεί να φτάσει στο 15%.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η ύφεση θα κυμανθεί από 4% έως 8%, όπως εκτιμά και η Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Ίσως λίγο παραπάνω, δύσκολα λιγότερο. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ακόμη καθώς εκκρεμεί το τι θα γίνει με τον τουρισμό. Το σοβαρότερο είναι οι “αναζωπυρώσεις”. Εκεί παίζει μεγάλο ρόλο η συμπεριφορά μας ως κοινωνικό σύνολο με τήρηση αποστάσεων και πρωτοκόλλων με ευλάβεια» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, σε μια καταφανή προσπάθεια να μεταθέσει τις κυβερνητικές ευθύνες στην κοινωνία.

πηγή: naftemporiki.gr / Ραλλού Αλεξοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας