Η Βρετανία ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι κυρώσεις από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Τζόνσον δήλωσε στους βουλευτές του ότι δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία πως αυτό που συνέβη ισοδυναμεί με «ανανεωμένη εισβολή» στην Ουκρανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πέντε ρωσικές τράπεζες (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank) και τρεις Ρώσοι με τεράστια περιουσία, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Γκενάντι Τιμτσένκο, θα υποστούν οικονομικές κυρώσεις.
Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. «Αυτή είναι η πρώτη δόση», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις εάν ο Πούτιν προχωρήσει παραπέρα», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση», συμπλήρωσε ο Τζόνσον, ενώ τόνισε ότι επειδή «το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τις κυρώσεις μέσω Twitter.
Δείτε τη σχετική ανάρτηση
Vladimir Putin has violated Ukrainian sovereignty and international law.
We will immediately institute a package of sanctions targeting Russian economic interests.
It's absolutely vital that the conquest of a European country should not succeed and that Putin should fail. pic.twitter.com/ojccvMWqtY
— Boris Johnson (@BorisJohnson) February 22, 2022
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Κάιρ Στάρμερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτηρίζοντας «σκοτεινή» τη χθεσινή ημέρα για την Ευρώπη. «Ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να βυθίσει την Ουκρανία σε έναν ευρύτερο πόλεμο», υποστήριξε.
Πρόσθεσε για τον Πούτιν ότι φοβάται τη δημοκρατία, ενώ τον χαρακτήρισε «ακανόνιστο και αυταρχικό», κάτω από τον οποίο δεν θέλουν να ζουν οι άνθρωποι.
Τόνισε τη σημασία για τους βουλευτές να δείξουν ότι δεν θα διχαστούν, ενώ ανέφερε πως, αν η βρετανική κυβέρνηση δεν επιβάλει τώρα ένα σύνολο κυρώσεων, ο Πούτιν θα θεωρεί ότι δεν θα τιμωρηθεί.
Ο Στάρμερ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι απέτυχε να εμποδίσει την είσοδο ρωσικών χρημάτων στη Βρετανία «και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να κρατήσει τα ξένα χρήματα μακριά από την πολιτική».
«Ο Πούτιν επιδιώκει τη διαίρεση και η Δύση πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Ο Πούτιν θεωρεί για τη Δύση ότι είναι πολύ διεφθαρμένη για να κάνει το σωστό και πρέπει να του αποδείξουμε ότι κάνει λάθος», κατέληξε.
Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ
Την επιβολή κυρώσεων σε 351 μέλη της ρωσικής Δούμας που ψήφισαν για την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και το πάγωμα της έκδοσης ρωσικών ομολόγων και του δανεισμού στη ρωσική κεντρική τράπεζα περιλαμβάνει το αρχικό πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που βρίσκεται στο τραπέζι της Ε.Ε.
Επιπλέον, η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) εισηγούνται την επιβολή κυρώσεων σε 27 αξιωματούχους και οντότητες (συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλλαν στην Ουκρανία και τριών τραπεζών) που εμπλέκονται στην απόσχιση των δύο περιοχών.