Χριστιανοί Συρίας: Στηρίζουν Άσαντ, ξεπερνούν τα σχίσματα και ενώνονται για την ειρήνη

2473
χριστιανοί
Με επίκεντρο τον Ναό του Τιμίου Σταυρού στη Δαμασκό και με συμμετοχή όλων των μητροπολιτών απευθύνουν δέηση για να σταματήσει ο επταετής φονικός πόλεμος.

Η Κυριακή 22 Απριλίου, παραμονή της γιορτής του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, βρήκε τους Χριστιανούς της Συρίας συγκεντρωμένους στις Εκκλησίες τους να προσεύχονται για την ειρήνη. Με επίκεντρο τον Ναό του Τιμίου Σταυρού στη Δαμασκό και με πρώτο τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη και την συμμετοχή όλων των μητροπολιτών που διαποιμένουν την Συρία οι χριστιανοί απευθύνουν δέηση στο Θεό της Ειρήνης για να σταματήσει ο επταετής φονικός πόλεμος και να βρεθεί μετά από πέντε χρόνια ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος ο οποίος απήχθη από τζιχαντιστές ενώ προσπαθούσε να φτάσει κοντά στα μέλη του ποιμνίου του.
Οι τρείς Πατριάρχες Αντιοχείας: ο Ορθόδοξος κ. Ιωάννης, ο Συροϊακωβίτης κ. Ιγνάτιος και ο Μελχίτης κ. Γιούσεφ ξεπερνώντας τα σχίσματα, τις διαιρέσεις και τα αναθέματα αιώνων έχουν επιδοθεί σε μια ακόμη προσπάθεια να στηρίξουν τους χριστιανούς, να διασφαλίσουν την συνέχιση της επί 20 αιώνων παρουσίας τους στην Μέση Ανατολή και κυρίως να αφυπνίσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, ιδιαίτερα τα 2 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια χριστιανών στον πλανήτη.
Η ταυτόχρονη προσευχή τους στους Πατριαρχικούς Ναούς, τα κείμενα που έχουν αποστείλει με αφορμή την επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων στη Συρία σε όλους τους ηγέτες των χριστιανικών Εκκλησιών και στήριξη που ζήτησαν και έλαβαν από τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο και όλους τους Προκαθημένους της Μέσης Ανατολής δείχνει να αναπτερώνει το ηθικό τους.
Η στήριξη όμως που δείχνουν να προσφέρουν για μια ακόμη φορά στον Μπασάρ Αλ Άσαντ αλλά και η ισχυρή συμπαράσταση που τους παρέχει το Πατριαρχείο Μόσχας πείθουν ότι παραμένουν σταθεροί στις εστίες των προγόνων τους και δέχονται οποιαδήποτε έμπρακτη στήριξη τους προσφέρεται από τα τέλη του 2011 οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος στη χώρα τους.

Οι τρεις Πατριάρχες

Με μια κοινή τους δήλωση εννέα σημείων οι Πατριάρχες Αντιοχείας κ. Ιωάννης, ο Συροιακωβίτης κ. Ιγνάτιος και ο Μελχίτης κ. Γιούσεφ τονίζουν μεταξύ άλλων ότι: η επίθεση κατά της Συρίας αποτελεί παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ο ισχυρισμός ότι η χώρα τους χρησιμοποιεί χημικά όπλα είναι «αδικαιολόγητος και δεν στηρίζεται από επαρκείς και σαφείς αποδείξεις». Η «άδικη επίθεση ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δίνει την ευκαιρία σ αυτές να συνεχίσουν να τρομοκρατούν». Χαιρετίζουν το «κουράγιο και τον ηρωισμό και τις θυσίες του συριακού στρατού, ο οποίος με θάρρος υπερασπίζεται τη Συρία και προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της. Προσευχόμαστε», καταλήγει «για τις ψυχές των μαρτύρων και για την αποκατάσταση των τραυματιών. Είμαστε σίγουροι ότι ο στρατός δεν θα υποκύψει μπροστά στις εξωτερικές ή διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις και θα συνεχίσουν να πολεμούν με θάρρος κατά της τρομοκρατίας ώσπου κάθε εκατοστό της συριακής γης να καθαριστεί από τους τρομοκράτες».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε αίσθηση καθώς πολλοί εκτίμησαν ότι πρόκειται για μια στάση στήριξης και προς την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

«Υπό τον φόβο νέων διωγμών»


Γεννημένοι και μεγαλωμένοι οι τρεις αρχιερείς στα χρόνια του Χαφέζ Αλ Άσαντ του «Μπίσμαρκ των Αράβων» κατά του φίλους του, οι τρεις Προκαθήμενοι φοβούνται τα όσα συνέβαιναν πριν από την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος «Μπάαθ» και κυρίως κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολυετούς πολέμου. Όπου εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς και μοναχές, μοναχοί και κληρικοί σφαγιάστηκαν και απήχθησαν από τους τζιχαντιστές. Μάλιστα οι δύο εκ των Προκαθημένων ζουν αυτό το δράμα ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο καθώς ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος που απήχθη πριν από πέντε χρόνια είναι αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη και ο Συροϊακωβίτης Πατριάρχης κ. Ιγνάτιος γλύτωσε από θαύμα πριν από μερικά χρόνια όταν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του, στη βόρεια Συρία δέχθηκε βομβιστική επίθεση με τραγική συνέπεια να χάσουν την ζωή τους τρεις χριστιανοί και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.
Ταυτόχρονα βοηθάει με όλες τους τις δυνάμεις τον κ. Ιωάννη εφ όσον εκτός από τον αδελφό του, απήχθη και ένας δικός του Ιεράρχης ο Johanna Ibrahim. Οι δύο Επίσκοποι ο Ορθόδοξος και ο Συροϊακωβίτης έπεσαν σε ενέδρα στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν τους χριστιανούς του Χαλεπίου και της ευρύτερης περιοχής. Μερικά 24ωρα πριν είχαν δηλώσει στα διεθνή μέσα ότι «οι χριστιανοί δέχονται επιθέσεις προκειμένου να πληρώσουν λύτρα οι συγγενείς τους». Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις οι δύο μητροπολίτες συμμετείχαν σε προσπάθειες απελευθέρωσης χριστιανών από τους απαγωγείς τους. Πέντε χρόνια μετά από εκείνη την τραγική παραμονή του Αγίου Γεωργίου ουδείς γνωρίζει που βρίσκονται.
Και οι τρεις Πατριάρχες φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα περιθώριο να παραμένουν στην απομόνωση των σχισμάτων του παρελθόντος μπροστά στον αγώνα επιβίωσης του ποιμνίου τους και της διάσωσης της χριστιανικής τους κληρονομίας, των Μαρτύρων, των Αγίων, της Τέχνης και του πολιτισμού που ξεκίνησε στην περιοχή όταν ο Απόστολος Παύλος διέσχισε την «ευθεία οδό» στο κέντρο της Δαμασκού. «Οι Χριστιανοί της Ανατολής βρίσκονται στο ίδιο σκάφος και δίνουν τον ίδιο αγώνα, δεν είναι δυνατόν να αγνοούν ο ένας τον άλλον» έχει επισημάνει κατά καιρούς ο Μελχίτης Πατριάρχης κ. Γιούσεφ και αυτή την πολιτιστική κληρονομιά φροντίζει να αναδεικνύει σε μια Σουνιτική στη συντριπτική της πλειονότητα χώρα ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, Αλαουίτης, που προέρχεται από την παράδοση των Σιιτών. Άλλωστε είναι ενδεικτική η δήλωση που του αποδίδεται: «Οι Χριστιανοί δεν είναι φιλοξενούμενοι, μήτε αποδημητικά πουλιά, προέρχονται από τις ρίζες αυτού του έθνους». Και ο Συροϊακωβίτης Πατριάρχης μόλις τον περασμένο Μάρτιο δήλωσε στην Αρούσα της Τανζανίας «προβλήματα υπάρχουν σ όλα τα πολιτεύματα. Όμως ένα κοσμικό κράτος είναι πάντοτε προτιμότερο από ένα θεοκρατικό».

Ο ρόλος της Ρωσίας

Στη διάρκεια των εφτά χρόνων του πολέμου πολλές φορές οι χριστιανοί ηγέτες στράφηκαν για βοήθεια στο Πατριαρχείο Ρωσίας. Και την έλαβαν με τον πλέον ηχηρό τρόπο. Μάλιστα καθ όλη την εβδομάδα που μεσολάβησε από τους βομβαρδισμούς των συμμαχικών δυνάμεων ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος επικοινώνησε με τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων των Ορθοδόξων αλλά και των αρχαίων ανατολικών εκκλησιών προκαλώντας δηλώσεις στήριξης των χριστιανών. «Απευθύνουμε έκκληση στις χώρες των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να θυμηθούν το καθήκον τους προς τον οικογένεια των εθνών και τους εκλιπαρούμε εν ονόματι του Θεού, να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και από κοινού να συνεργαστούν για την ειρήνη στον κόσμο» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε. Το κείμενο, όπως σημειώνεται, συμφωνήθηκε κατά τη «διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο και του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο». Η έκκληση, η οποία αναδεικνύει και τον ηγετιικό ρόλο του Πατριάρχη Μόσχας, υπογράφεται από τους: «Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο τον Β΄, Μακαριώτατο Πατριάρχη της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννη Ι’, Μακαριώτατο Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο Γ’, Αγιώτατο Πάπα και Πατριάρχη του Θρόνου του Αγίου Μάρκου εις όλην την Αφρική και τη Μέση Ανατολή Θεόδωρο Β’ και τον Αγιώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιγνάτιο Εφραίμ Β’».
*Βασική πηγή: tovima.gr, Μαρία Αντωνιάδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας