Χαιρετίζει το ΝΑΤΟ την Τουρκική επιλογή αγοράς δυτικών αντιαεροποερικών συστημάτων

2343
νατο

Η Τουρκία μπορεί να συμφώνησε για την αγορά των σύγχρονων Ρώσικων αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αλλά ο Erdogan δεν εγκαταλείπει με κανέναν τρόπο τον θεμελιώδη ΝΑΤΟικο προσανατολισμό της Τουρκίας, την στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, όσες αντιθέσεις και αν παρισφρύουν και φυσικά την Δύση και τις δυτικές χώρες ως βασική πηγή των τουρκικών εξοπλισμών.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος, καθώς και ο μεγάλος γεωστρατηγικός και οικονομικός ρόλος της Τουρκίας, για τον οποίο ΗΠΑ, ΕΕ (Γερμανία-Γαλλία), Βρετανία και ΝΑΤΟ δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξουν την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας και έχουν οικτρές αυταπάτες όσοι πιστεύουν ή διακηρύσσουν το αντίθετο.
Αυτός είναι ένας από τους θεμελιώδεις λόγους, επίσης, για τον οποίο η Ελλάδα οφείλει να χαράξει μια νέα στρατηγική για την αποτελεσματική υπεράσπιση της άμυνας και της ασφάλειας της.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στις 27 Απριλίου «η Τουρκία συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ιταλία και την Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας SAMP/T».
Πρόκειται για το σύστημα το οποίο θα αποτελέσει την βάση του «εθνικού τουρκικού αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς».
«Είναι εθνική απόφαση (των κρατών μελών του ΝΑΤΟ-σ.σ) όσον αφορά το είδος των εξοπλισμών που θα αγοράσουν, ωστόσο μια σειρά χωρών του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ως προς το θέμα αυτό» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα προσέθεσε «χαιρετίζω το γεγονός, ότι η Τουρκία συζητά με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο να αγοράσει τα αμερικανικά συστήματα Patriot και το ότι επίσης συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ιταλία και την Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων SAMP/T».
Οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 άρχισαν τον Νοέμβριο του 2016.
Την συμφωνία για την αγορά τους εκ μέρους της Τουρκίας είχε επιβεβαιώσει η ρωσική πλευρά στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017 και σχεδόν ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος Reggep Tayyip Erdogan είχε ανακοινώσει ότι είχε δοθεί η προκαταβολή για την αγορά των S-400.
Έτσι, η Τουρκία έγινε η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα και η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αποφάσισε να προβεί σε αγορά των S-400.
Αυτό, όμως, δεν αναιρεί τις στρατηγικές συμμαχίες της Τουρκίας με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και τις μεγάλες χώρες της ΕΕ και τον βασικό προμηθευτή της σε εξοπλισμούς που αποτελούν οι δυτικές χώρες
Έτσι η Τουρκία πιστή στην πολιτική της «καζάν καζάν» (κερδίζεις κερδίζω, δηλαδή κερδίζω εγώ μόνο) αποκτά τα «the best of both worlds» οπλικά συστήματα που εκπληρώνουν και ικανοποιούν τις πολιτικές και αμυντικές ανάγκες της, χωρίς να ακυρώνει τις συμμαχίες της.

Κ.Τ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας