Φουντώνει ο προβληματισμός για τέταρτη δόση-Γιατί ανησυχούν ΠΟΥ, ΕΜΑ, και επιστήμονες

1060
Φουντώνει ο προβληματισμός για τέταρτη δόση

Αυτή τη στιγμή, η ευχαίρεια δημιουργίας ενός εμβολίου για κάθε κορονοϊό και μετάλλαξή του μοιάζει με το Ιερό Δισκοπότηρο της Φυσικής, την ενοποιημένη θεωρία πεδίου που υπήρχε και διατυπωνόταν, θα εξηγούσε πώς λειτουργεί ο Κόσμος.

Ασκώντας κάποιο είδος κρουσματο-μαντείας, ορισμένοι διαβλέπουν στο πολύ άμεσο μέλλον αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση της πανδημίας αλλά παραβλέπουν τον σταθερά αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων και των νεκρών, που μάλλον ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά τους μόνο όταν υπερβεί τους 100.

Η κατάσταση με την Ομικρον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι εφιαλτική και χιλιάδες ασθενείς σε κάθε χώρα είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε – σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό – ανεμβολίαστοι, εισάγονται στα νοσοκομεία.

Συρροή ράντζων

Επιστρατεύει υγειονομικό προσωπικό η Ελβετία, αλλά και στην χθεσινή βάρδια στο Αττικόν, στα 100 έφθασαν τα ράντζα. Εφτασαν στο νοσοκομείο 310 άνθρωποι με συμπτώματα κοροναϊού, οι 71 έκαναν εισαγωγή.

Στις 654 ανήλθαν οι εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο, Χαοτικά εξελισσόμενα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως το κέντρο της Αθήνας που έχει 2.671 κρούσματα και όλη η Θεσσαλονίκη 2.392, υπενθυμίζουν ότι η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από πολύπλοκη.

Είναι για πάρα πολύ κόσμο τρομακτική, επειδή αντιλαμβάνεται ο κόσμος πως έχει να κάνει με έναν ιό, ο οποίος δεν αποκρυπτογραφείται καθόλου εύκολα και ο οποίος διαπερνά κάθε πρόσκαιρη ανοσιακή ενίσχυση που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό το εμβόλιο.

Σημαντική μερίδα της κοινωνίας, τόσο εδώ όσο και στη δυτική Ευρώπη, αντιλαμβάνεται ότι οι προσδοκίες που υπήρχαν στα τέλη του 2020 για ένα σκεύασμα που θα κατάφερνε να προστατέψει διαπαντός τον καθένα από την μολυσματικότητα του ιού, διαψεύστηκαν.

Ο ιός δεν εγκλωβίστηκε σε κενό αέρος για να πεθάνει από ασφυξία αλλά αυτοδιαπλάστηκε και μετασχηματίστηκε πολλές φορές σε κάτι διαφορετικό, με ποικίλα μολυσματικά χαρακτηριστικά στην κάθε ζωή του, αναγκάζοντας επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να προκρίνουν δεύτερη και τρίτη δόση του εμβολίου με την ελπίδα κάθε πανδημικό κύμα να προσκρούει σε ένα νέο κύμα αντισωμάτων.

Το Ιερό Δισκοπότηρο

Αυτή τη στιγμή, η ευχέρεια δημιουργίας ενός εμβολίου για κάθε κοροναϊό και μετάλλαξή του μοιάζει με το Ιερό Δισκοπότηρο της Φυσικής, την ενοποιημένη θεωρία πεδίου που αν υπήρχε και διατυπωνόταν, θα εξηγούσε πώς λειτουργεί ο Κόσμος.

Πλέον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, σε χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά, ο σκεπτικισμός για τις επαναλαμβανόμενες δόσεις, φουντώνει. Η τρίτη δόση, που πριν λίγο καιρό, πιστευόταν ότι θα ήταν η τελευταία, και για αυτό ονομάστηκε αναμνηστική, αποτελεί το μεταβατικό στάδιο για την τέταρτη δόση.

Δίπλα στη λαϊκή σοφία

Ομως πλάι στη λαϊκή σοφία αναδύεται και ένας προβληματισμός όχι μόνο από σοβαρούς επιστήμονες αλλά και από παγκόσμιους φορείς, όπως ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την τέταρτη, την πέμπτη ή την ετήσια δόση στον γενικό πληθυσμό.

Ειδικοί ανησυχούν ότι οι συχνοί εμβολιασμοί μπορεί να είναι ακόμα και επιβλαβείς λόγω του φαινομένου «του προπατορικού αντιγονικού αμαρτήματος». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά ικανοποιητικά στο αρχικό στέλεχος, όχι όμως στις επόμενες παραλλαγές.

«Έχουμε ήδη αρκετές ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα», λέει η δρ Έιμι Σέρμαν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. «Σίγουρα έχουμε δει σημαντικά εξελικτικά βήματα σε μικρό χρονικό διάστημα».

Υπάρχουν και καλύτερες λύσεις

«Δεν είναι βέβαια ανήκουστο να χορηγείται ένα εμβόλιο περιοδικά, πιστεύω όμως ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις από τις αναμνηστικές δόσεις ανά εξάμηνο», λέει ο Ακίκο Ιβασάκι, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Πλέον, μαζί με την έρευνα για το ιδανικό εμβόλιο νέας γενιάς που θα παρέχει μακροπρόθεσμη ανοσοποίηση, άλλες έρευνες που «τρέχουν» για την επίπτωση συνεχόμενων εμβολιασμών στον ανθρώπινο οργανισμό, δημιουργούν παρά καλμάρουν τον προβληματισμό.

Η καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19 με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική, προειδοποίησε επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζητώντας να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια ώστε να αντιμετωπίζουν καλύτερα την Ομικρον και άλλες παραλλαγές.

Αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης μίας τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό εξέφρασε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας που προκαλούνται από την παραλλαγή Ομικρον, επεσήμανε ο ΕΜΑ, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής παραλλαγής στα εγκεκριμένα εμβόλια.

Ναι, αλλά για ποιους

Ομως η τέταρτη δόση για συγκεκριμένους ασθενείς, ευάλωτους στις τελευταίες παραλλαγές του ιού, εγκρίθηκε σε διάφορες χώρες αλλά και στη Ελλάδα. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε θετικά. Ετσι, τρεις-έξι μήνεςμετά την τρίτη δόση οι ασθενείς που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για τον επόμενο εμβολιασμό.

Ο γενικός πληθυσμός

Αυτό το πρώτο βήμα μπορεί να σημάνει και επέκταση τον γενικό πληθυσμό; Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι «η τέταρτη δόση αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους. Και ξεκαθάρισε ότι η τέταρτη δόση δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό. «Οι αναοσκοτασταλμένοι είναι ειδική κατηγορία και απαιτείται αυτή η δόση. Για τον γενικό πληθυσμό είναι πρώιμο να πούμε αν θα χρειαστεί κι άλλη δόση εμβολίου. Χρειάζονται μελέτες, πρέπει να έχουμε μια καλύτερη εικόνα τι σχέση έχουν τα εμβόλια με την Όμικρον» υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας