Άλυτο παραμένει το ζήτημα με τις εξετάσεις του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), από τις οποίες εξακολουθούν να αποκλείονται χιλιάδες απόφοιτοι νέου τύπου ΙΕΚ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Προαπαιτούμενο για την προκήρυξη εξετάσεων πιστοποίησης είναι η ύπαρξη Οδηγών Σπουδών για ειδικότητες που θεσπίστηκαν κατά το έτος 2014 και αντιστοιχήθηκαν με παλιότερες ειδικότητες. Για τη σύνταξη ή την έγκριση των Οδηγών Σπουδών υπεύθυνη είναι η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ) του υπουργείου Παιδείας.
Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη το 2017, η ΓΓΔΒΜ κατάρτισε 46 από τους περίπου 120 Οδηγούς Σπουδών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την προκήρυξη των εξετάσεων του Αυγούστου του 2018.
Οι εξετάσεις ήλθαν και παρήλθαν με τη μόνη διαφορά ότι οι καταρτισμένοι Οδηγοί Σπουδών έφτασαν τους 60 τον αριθμό.
Όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, “στις τηλεφωνικές και διά ζώσης επικοινωνίες υπήρξαμε θύματα ειρωνικών σχολίων, λοιδορίας και άρνησης εξυπηρέτησης και πληροφόρησης από υπαλλήλους και αρμόδιους. Έως και στον «Θεό» μας πρότειναν να απευθυνθούμε ώστε να λυθεί η υπόθεση, ενώ στις ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού έλεγχου στη Βουλή ο υπουργός δεν έχει απαντήσει ακόμα”.
Στην πιο πρόσφατη παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να μεριμνήσει ώστε η σύνταξη των εναπομεινάντων Οδηγών Σπουδών να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια να διεξαχθούν εξετάσεις πιστοποίησης εκτάκτως στις αρχές του 2019.
Η υπόθεση έχει φτάσει ώς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών και τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, με τους θιγόμενους να ζητούν να αποδοθούν ευθύνες.
Το ζήτημα μάλιστα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που το προσεχές διάστημα θα απευθυνθούν μέχρι και στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά κατά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης.