Υπεξαίρεση πάνω από 5 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας από ΜΚΟ της Εκκλησίας

27112
υπεξαίρεση

Την ενοχή του Δημήτρη Φουρλεμάδη -πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας “Αλληλεγγύη”– εισηγήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η εισαγγελέας Έδρας Ιωάννα Τσάλη.

O Δ. Φουρλεμάδης δικάζεται με άλλους τρεις, κατηγορούμενος για απιστία και υπεξαίρεση μεγάλων ποσών από τα ταμεία της οργάνωσης, πριν περίπου δώδεκα χρόνια.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για την υπεξαίρεση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά να μην εφαρμοστεί για τον κατηγορούμενο η συγκεκριμένη επιβαρυντική διάταξη σε ό,τι αφορά την απιστία στην υπηρεσία και να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή απιστία κακουργηματικού βαθμού.

Η εισαγγελέας ζήτησε, επίσης, να κηρυχθεί ένοχη η πρώην διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για την κατηγορία της απλής συνέργειας στις πράξεις του Φουρλεμάδη ενώ ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας από κακουργηματικού βαθμού σε πλημμέλημα για τους άλλους δύο κατηγορούμενους, οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας.

Όσον αφορά τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές, σύμφωνα με την κ. Τσάλη, η κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως για την οποία δικάστηκαν θα πρέπει να μετατραπεί σε πλημμεληματικού βαθμού και ακολούθως να απαλλαγούν λόγω παραγραφής του αδικήματος.

Το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση αναφέρει ότι ο Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ που είχαν πιστωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών το 2005, για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, τα οποία φαίνεται να δαπανήθηκαν για άλλους σκοπούς και με παραστατικά που αφορούσαν ανάγκες της οργάνωσης. Το βούλευμα αναφέρεται επίσης και σε άλλες επιχορηγήσεις μικρότερων ποσών που είχαν δοθεί για φιλανθρωπικές αποστολές όπως και για ποσό 258.000 ευρώ που δόθηκαν ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, με την οποία είχε κλειστεί συμφωνία μεταφοράς πουλερικών, που όμως δεν έγινε διότι δεν είχε βρεθεί ούτε ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής αλλά ούτε και το εμπόρευμα.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι πράγματι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην “Αλληλεγγύη” από το υπουργείο Εξωτερικών για διάφορες φιλανθρωπίες, ιδιοποιήθηκαν παράνομα από τον εντολοδόχο και διαχειριστή της ΜΚΟ Δημήτρη Φουρλεμάδη. Όπως ανέφερε η εισαγγελέας στην αγόρευση της, ο άλλοτε επικεφαλής της ΜΚΟ ιδιοποιήθηκε παράνομα ποσό 5,1 εκατομμυρίων ευρώ από τα 5,6 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του υπουργείου για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών σε Ζιμπάμπουε, Μαλάουι και Ερυθραία. Επίσης, η εισαγγελέας καταλόγισε στον Φουρλεμάδη και συνολικό ποσό 450.000 ευρώ από 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

Η εισαγγελέας αναφερόμενη σε “ανοίκειες πληρωμές” τόνισε ότι τα επίμαχα ποσά δαπανήθηκαν για ανάγκες της ΜΚΟ, πληρωμές σε επικοινωνιολόγους, μισθοδοσίες κ.α., ενώ τόνισε ότι όταν ζητήθηκαν πίσω τα χρήματα από το ΥΠΕΞ η “Αλληλεγγύη” δανείστηκε από γνωστό εφοπλιστή για να τα επιστρέψει. Ακολούθησε όπως είπε η εισαγγελέας νέα επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ για αποστολή πουλερικών στο Ιράκ με την προκαταβολή της οποίας, ύψους και πάλι 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, εξοφλήθηκε το δάνειο στον εφοπλιστή.

“Ο κατηγορούμενος Δημήτρης Φουρλεμάδης κινήθηκε δόλια”, είπε η εισαγγελέας και τόνισε ότι με τις πράξεις του παραπλάνησε το υπουργείο Εξωτερικών για να λάβει νέα επιχορήγηση.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, το πρόγραμμα για το Ιράκ δεν εκτελέστηκε ποτέ καθώς η ποσότητα πουλερικών που προορίζονταν για τη φιλανθρωπική αποστολή εντοπίστηκαν αλλοιωμένα και κατασχέθηκαν. Το υπουργείο ζήτησε και πάλι πίσω τα χρήματα, συνολικά ποσό 6,4 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς αυτή τη φορά να τα εισπράξει, ενώ προς ικανοποίησή του έχουν τεθεί σε καθεστώς δέσμευσης περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Απολογούμενοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όσα τους καταλογίζονται, ενώ ο Φουρλεμάδης στην απολογία του τόνισε πως δεν οικειοποιήθηκε χρήματα από τη ΜΚΟ και ότι διέθεσε όλα τα ποσά για ανάγκες της οργάνωσης. Είπε επίσης ότι “ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα”.

1 σχόλιο

  1. Δ.Κλεφτοδημος ,αρχιτέκτονας μηχανικός τ.Δ/Νότης Υ.ΔΟΜ.Δημου Αγίας Παρασκευής (συνταξιούχος )

    Αφού η Εκκλησία δεν έχει διαχωριστεί από το Κράτος και η Δικαιοσύνη …δεν είναι “τυφλή” , λαμβάνοντας υπόψη και άλλες υποθέσεις στις οποίες ιθύνοντες της Εκκλησίας “έπεσαν στα μαλακά” ή αθωώθηκαν ( ο της Αιγιάλειας , η εκκλησιαστική “περιουσία”-βλ.Ι.Μονη Πεντέλης,Βατοπεδίου κα), την στάση του εισαγγελέα Εφετών που αυτεπάγγελτα έστειλε κατηγορούμενους τους υπαλλήλους της αρμόδιας Πολεοδομίας (μέλη της Επιτροπής Κρίσης Αυθαίρετων) με την κατηγορία ότι ήταν υπεύθυνοι για την παρέλευση της 5ετιας (και επομένως διαγραφής της διάπραξηςτου αδικήματος της ανέγερσης των 5 αυθαιρετων βιλων της Ι.Μ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ) και δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αυθαίρετα, ενώ και μήνυση είχε υποβάλλει ο μακαρίτης Γούμενος της Μονής Τιμόθεος Κιλιφης, ο οποίος ήταν ενάντιος στην ανέγερση των αυθαιρετων βολών από την ΜΚΟ Αλληλεγγύη εντός του χώρου του Διορθόδοξο κέντρου και δίπλα στην Ι.Μονη Πεντελης.Ο εισαγγελέας είδε το “δέντρο “(την παραγραφή αδικήματος, χωρίς μάλιστα να απαλλάξει τους υπαλλήλους και να ασκήσει αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη μιας πού ποιός ήταν υπεύθυνος για τις αυθαίρετες βίλες ήταν γνωστό, αφού και η Βουλή είχε ασχοληθεί με επερωτήσεις τουλάχιστον 2 βουλευτών) κι όχι το “δάσος”:την φωτογραφική παραγραφή του προστίμου των 3.700.000€ που επέβαλλε η Επιτροπή Κρίσης Αυθαίρετων (διωχθεντες υπάλληλοι) στην Ι.Μονη Πεντέλης τον Φλεβάρη του 2012 και με το άρθρο 10 του νομουπερί ΑΔΜΗΕ (Μάρτης του 2014) εντάχθηκαν ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ οι “ιερές” κατασκευές στη ρύθμιση του Ν4178 οπότε και “τακτοποιήθηκαν” και διαγράφηκε το δημόσιο έσοδο των 3.700.000 € .Ούτε γάτα , ούτε ζημία!
    Οι 4 υπάλληλοι αφού υπέστησαν την ταλαιπωρία των δικαστηρίων &πειθαρχικης παραπομπής,χωρίς νομική υποστήριξη κλπ τελικά αθωώθηκαν τον Μάη του 2017.
    Τελικά οι πολίτες σε μεγάλη πλειοψηφία όταν μηνυθουν στέλνονται στο σκαμνί, παρά την εγκατάσταση.1/92(ή 3)του προϊσταμένου της εισαγγελίας Αρείου Πάγου Πλαγιαννακου για τήρηση της προδικαστικής διαδικασίας και την έκδοση σχετικής.απαλλακτικων αποφάσεων.Ομως αυτό θαχει επίπτωση στους δικηγόρους, οπότε το γαϊτανάκι καλά κρατεί.Φαμπρικα δικών, παράβολα-εσοδα κρατικά,ταλαιπωρία πολιτών κλπ
    Για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας που πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαν θέση, δεν νομίζω ότι ούτε οι ΣΥΡΙΖαιοι θα την θυμούνται.Ηταν ένα ακόμη … αφήγημα προς την εξουσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας