Υπεγράφη η “πρώτη φάση” της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

927
εμπορικής

Στην υπογραφή της “πρώτης φάσης” της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προχώρησαν στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιού Χε, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μετά από έναν διετή εμπορικό πόλεμο που προκάλεσε έντονες αναταραχές στις διεθνείς αγορές και στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Όπως αναφέρθηκε, οι εν λόγω δεσμεύσεις είναι πολύ πιο λεπτομερείς από αυτές στις οποίες είχε συμφωνήσει στο παρελθόν το Πεκίνο, αν και η συμφωνία δεν υποχρεώνει την Κίνα να προβεί σε αλλαγές στη νομοθεσία της για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων αυτών. Σημειώνεται ότι προηγούμενο προσχέδιο της συμφωνίαςπρώτης φάσης”, που οδήγησε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων τον Μάιο, η Ουάσιγκτον απαιτούσε δεκάδες αλλαγές στην κινεζική νομοθεσία, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους αξιωματούχους του Πεκίνου.

Παράλληλα, η Κίνα συμφώνησε να ενισχύσει τις προσπάθειες προστασίας εμπορικών μυστικών και να επαναξιολογήσει τις ποινικές κυρώσεις για περιπτώσεις “σκόπιμης υπεξαίρεσης εμπορικών μυστικών”, κάτι που αποτελούσε κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση Τραμπ.

Το μεγαλύτερο μέρος της “πρώτης φάσης” της συμφωνίας αναφέρεται ωστόσο στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το Πεκίνο για την αύξηση των αγορών αμερικανικών αγαθών. Ειδικότερα, η Κίνα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε επιπλέον αγορές αμερικανικών προϊόντων συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων την επόμενη διετία στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας, της ενέργειας και των υπηρεσιών.

Οι δύο πλευρές πάντως δεν έδωσαν λεπτομερή στοιχεία για το ύψος των εισαγωγών που θα πραγματοποιήσει η Κίνα ανά κλάδο, αν και όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε της υπογραφής ο Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπονται αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων αξίας έως 50 δισ. δολαρίων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Κίνα συμφώνησε επίσης να προβεί σε ρυθμιστικές αλλαγές όσον αφορά ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα πουλερικά και το βοδινό κρέας, οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αύξηση των πωλήσεων των ΗΠΑ στην κινεζική αγορά.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον συμφώνησε να προχωρήσει στη μείωση των δασμών που έχει επιβάλλει σε κινεζικές εισαγωγές συνολικού ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά το ήμισυ, δηλαδή από το 15% που είναι σήμερα, στο 7,5% και να μην προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών που είχε ήδη προγραμματίσει.

Όπως ανακοινώθηκε, η συμφωνία πέραν των παραπάνω προβλέπει και μηχανισμό που εξασφαλίζει την εφαρμογή των δεσμεύσεων και από τις δύο πλευρές. Ειδικότερα, σε περίπτωση που ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, το άλλο μπορεί να προχωρήσει σε “διορθωτικά μέτρα κατά αναλογικό τρόπο” – όπως την επαναφορά εμπορικών δασμών.

Τραμπ: “Σημαντικό βήμα προς ένα δίκαιο και αμοιβαίο εμπόριο”

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιού Χε, χαρακτήρισε την υπογραφή της “πρώτης φάσης” της εμπορικής συμφωνίας ένα “σημαντικό βήμα -που έχει έχει επιτευχθεί ποτέ πριν με την Κίνα- προς την κατεύθυνση ενός δίκαιου και αμοιβαία επωφελούς εμπορίου”.

Ο περισσότερος κόσμος θεωρούσε ότι ήταν κάτι που δεν μπορούσε να επιτευχθεί”, τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίναστο όχι μακρινό μέλλον” και να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο χαρακτήρισε “πολύ, πολύ καλό φίλο” του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη “δεύτερη φάση” της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι και σε αυτόν τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει θα θέτει “πρώτα την Αμερική“, με στόχο την ευημερία και το όφελος των Αμερικανών.

Λιού Χε: “Win-win συμφωνία”

Από την πλευρά του, ο Λιού Χε, αναφερόμενος στην “πρώτη φάση” της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους, τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα καθώς αποτελεί μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία -μια συμφωνία win-win όπως την χαρακτήρισε-, προσθέτοντας ότι δεν είναι επωφελής μόνο για την Κίνα και τις ΗΠΑ αλλά και για το διεθνές εμπόριο.

Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με τις ΗΠΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας, στο πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, ο οποίος μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον.

Κούντλοου: Η καλύτερη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως την καλύτερη που έχουν συνάψει ποτέ ΗΠΑ και Κίνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Κούντλοου τόνισε ότι δεν έχουν συζητηθεί με το Πεκίνο μελλοντικές μειώσεις δασμών, προσθέτοντας ότι η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει ήδη “σημαντική ανακούφιση” για την Κίνα στο επίπεδο αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας