Υπάρχει συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής ανάμεσα σε Κίνα και Β. Κορέα

2169
συμφωνία

Μια πιθανή επίθεση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας κατά της Βόρειας Κορέας εκτός από τους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια αναφορικά με την χρήση πυρηνικών όπλων, εμπεριέχει και ένα άλλο σοβαρό κίνδυνο.
Αυτός είναι η αμυντική συμφωνία που έχει υπογράψει η Πιονγιάνγκ με το Πεκίνο όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων  πως όποια εκ των δύο χωρών δεχτεί επίθεση η άλλη είναι υποχρεωμένη να τη βοηθήσει.
Το γεγονός αυτό της αμυντικής συνθήκης μεταξύ Κίνας και Β. Κορέας περιπλέκει τα πράγματα, αναφορικά με το αν η Κίνα παραμείνει ουδέτερη ή όχι σε μια τέτοια κατάσταση.

Τα 1961 ο ιδρυτής της Βόρειας Κορέας Kim Il-sung και ο Zhou Enlai ο πρώτος πρωθυπουργός της Κίνας υπέγραψαν μια διμερή συμφωνία, η οποία παραμένει σε ισχύ μέχρι και σήμερα.
Στο άρθρο 2 της συνθήκης αυτής περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για κοινή άμυνα: Η Κίνα υποχρεούται να βοηθήσει την Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση και αντίστοιχα η Βόρεια Κορέα υποχρεούται να πράξει το ίδιο.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο 2:
«Τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν την υποχρέωση να λάβουν τα μέτρα εκείνα ώστε να αποτρέψουν την εκδήλωση επίθεσης εναντίον τους από οποιοδήποτε άλλο κράτος. 
Σε περίπτωση που ένα από τα δύο κράτη δεχθεί επίθεση από οποιοδήποτε άλλο κράτος ή κράτη και έτσι βρεθεί σε κατάσταση πολέμου, το άλλο συμβαλλόμενο μέρος θα παράσχει αμέσως στρατιωτική και κάθε άλλη βοήθεια με ότι μέσα διαθέτει εκείνη την στιγμή».
Η συνθήκη είχε υπογραφεί ως επιστέγασμα της κινεζικής βοήθειας στον πόλεμο της Κορέας όταν η κομμουνιστική Κορέα ήταν αδύναμη και με περιορισμένες στρατιωτικές δυνατότητες.
Η συνθήκη όμως επαναδιατυπώθηκε το 2010 από την Κίνα. Σύμφωνα με αυτή την επαναδιατύπωση «εάν η Βόρεια Κορέα επιτεθεί πρώτη στην Νότια Κορέα (και κατ΄ επέκταση στις ΗΠΑ) τότε η Κίνα δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει βοήθεια σε περίπτωση πολέμου».
Η  Πιονγιάνγκ γνωρίζει πολύ καλά πως η συνθήκη αυτή δεν θα τη βοηθήσει εάν προβεί πρώτη σε επίθεση εναντίον της Νότιας Κορέας, αλλά ο κιμ τζονγκ ουν και αν θέλει μια ένοπλη αναμέτρηση με το νότιο γείτονά της μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για να «εξωθήσει» τις ΗΠΑ να κτυπήσουν πρώτες.
Είναι άγνωστο βέβαια πως θα αντιδράσει η Κίνα ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει ελπίδες ότι θα λάβει ικανή στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα, ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες του σε περίπτωση  πολέμου.
Γιατί η Βόρεια Κορέα έχει τόσο μεγάλη σημασία για την Κίνα
Εκτός από τις κοινές ιδεολογικές ρίζες η Βόρεια Κορέα κάθεται κυριολεκτικά  επάνω σε ένα τεράστιο θησαυρό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider στους ορεινούς όγκους που δεσπόζουν στα βόρεια της χώρας υπάρχουν τουλάχιστον 200 διαφορετικοί τύποι ορυκτών (ονομάζονται και ως σπάνιες γαίες)  στα οποία περιλαμβάνονται χρυσός, σίδηρος, χαλκός, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, ασβεστόλιθος, βολφραμίου, γραφίτη και άλλα, συνολικής αξίας η οποία εκτιμάται στο αστρονομικό ποσό των 6 και 10 τρισ.$!
Κάποια από αυτά τα κοιτάσματα είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αλλά η Βόρεια Κορέα δεν έχει τη δυνατότητα να τα εξορύξει, στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.
Σύμφωνα με τον Lloyd Vasey, ιδρυτή του κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών μελετών η παραγωγή ορυκτών έχει πέσει κατά 30%  από την δεκαετία του 1990.
«Υπάρχει έλλειψη κατάλληλων μηχανημάτων και η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να τα παραγγείλει νέα εξαιτίας της κακής της οικονομικής της  κατάστασης, της ενεργειακής της υποδομής και του κακού δικτύου μεταφορών».
Το 2014 η Ρωσία είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα τη εξόρυξη σπάνιων γαιών αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε.
Από την άλλη πλευρά η Πιονγιάνγκ έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να αποκομίσει κέρδη από τον ορυκτό της πλούτο. Τον Αύγουστο του 2016 οι αιγυπτιακές αρχές κατάσχεσαν φορτίο 2.300 τόνων σιδήρου προερχόμενο από την Βόρεια Κορέα στο κανάλι του Σουέζ, μαζί με τουλάχιστον 30.000 οπλοβοβμίδες και με άγνωστο παραλήπτη.
Η Κίνα γνωρίζει πως σε περίπτωση πολέμου και νίκης της Νότιας Κορέας τα πλούσια αυτά κοιτάσματα θα είναι πολύ δύσκολο να τα εκμεταλλευθεί σε μια ενωμένη Κορέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας