Όσο-όσο ξεπουλιέται άλλος ένας οικονομικός πυλώνας της Ελλάδας
Τα ΕΛΠΕ αποτελούν ένα κολοσσό για τα δεδομένα της ελληνικής παραγωγικής, βιομηχανικής πραγματικότητας. Και αποτελεί έναν από τους δύο σημαντικούς τομείς στον τομέα της ενέργειας. Γιατί εμείς λέμε και δεν πείθουμε από ό,τι φαίνεται αρκετά, ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό.
Το ξεπούλημα, λοιπόν, ξεκίνησε με τη δημιουργία της εταιρίας, γιατί με το που φτιάξανε τα Ελληνικά Πετρέλαια, είπαν ότι θα τα μετοχοποιήσουν. Δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις τότε, του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα της ΝΔ, ότι «το πολύ-πολύ το 25%», το κάνανε και νόμο! Μετά από λίγο τον κάνανε μέχρι 50%. Στην πορεία τον ξαναλλάξανε και τον κάνανε μέχρι 35%, τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Οι όροι με τους οποίους τα αλλάξανε αυτά τα ποσοστά ήταν για φυλακή. Αλλάξανε νομικά πλαίσια για να χαρίσουν στην ουσία χωρίς λεφτά, αυτή την εταιρία στο Λάτση. Και φτάσαμε από τότε, σήμερα, τα Ελληνικά Πετρέλαια να έχει το 46% περίπου των μετοχών ο Λάτσης, ξοδεύοντας ελάχιστα έως καθόλου λεφτά, διότι με την κρίση που υπάρχει οι μετοχές είναι τζάμπα. Γιατί σήμερα η χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ είναι περίπου στα 1,5 με 1,7 δισ. Αυτήν τη στιγμή τα ΕΛΠΕ έχουν τρία διυλιστήρια, ένα στον Ασπρόπυργο, ένα στην Ελευσίνα από τα πιο σύγχρονα του κόσμου και ένα στη Θεσσαλονίκη που με τις αναβαθμίσεις που έγιναν είναι το ίδιο σημαντικό και σύγχρονο. Για να μη μιλήσουμε για τη γεωπολιτική σημασία του κάθε εργοστασίου, ιδιαίτερα αυτού της Θεσσαλονίκης.
Λένε ότι έχουν βάλει 500 εκατ. στον προϋπολογισμό για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, που έχει περισσέψει στον έλεγχο του Δημοσίου. Γιατί το 35% είναι σημαντικό ακόμα; Γιατί μέσω του νόμου που προσδιορίζει το πώς λειτουργούν τα ΕΛΠΕ με αυτό το 35% το management συνεχίζει να το έχει το ελληνικό Δημόσιο. Aυτό που πουλάνε στην ουσία είναι τη δυνατότητα μιας χώρας να έχει ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό
Είναι και εργαλείο κοινωνικής πολιτικής. Διότι όταν προέκυψαν τα προβλήματα με τις τράπεζες, τα ΕΛΠΕ χωρίς να παίρνουν λεφτά, έστελναν καύσιμα στα σχολεία και στα νοσοκομεία γιατί είχε μπλοκάρει το σύστημα τότε πριν το δημοψήφισμα του 2015.
Είναι εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Τα ΕΛΠΕ έχουν έναν αγωγό συνδεδεμένο με τα Σκόπια, που η χώρα κυβερνάται εδώ και χρόνια από έναν πολιτικό και οικονομικό παραλογισμό με όρους μαφίας, προτιμούν να έχουν τα βυτία να πηγαινοφέρνουν καύσιμα από Θεσσαλονίκη, παρά να παίρνουν από τον αγωγό.
Είναι εργαλείο οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Με κύκλο εργασιών πάνω από 10 δισ. τον χρόνο, με τεράστια κέρδη, εξάγει σήμερα το 60% των προϊόντων που παράγει. Αυτήν τη στιγμή τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε τρία οικόπεδα για έρευνα κοιτασμάτων, μαζί με παγκόσμιους κολοσσούς.
Μια τέτοια εταιρία, αν θέλεις να λέγεσαι κράτος που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του δεν την πουλάς. Είναι φανερό ότι εδώ μιλάμε για πλιάτσικο. Είναι φανερό ότι στην ουσία δεν μπορεί να σταθεί τίποτα από όλα αυτά με όρους εμπορίου, οικονομικών δεδομένων και κυρίως παραγωγικής προοπτικής.
Λένε ότι έχουν βάλει 500 εκατ. στον προϋπολογισμό για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, που έχει περισσέψει στον έλεγχο του Δημοσίου. Γιατί το 35% είναι σημαντικό ακόμα; Γιατί μέσω του νόμου που προσδιορίζει το πώς λειτουργούν τα ΕΛΠΕ με αυτό το 35% το management συνεχίζει να το έχει το ελληνικό Δημόσιο. Aυτό που πουλάνε στην ουσία είναι τη δυνατότητα μιας χώρας να έχει ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, για να μη μιλήσουμε για δεδομένα πολέμων κλπ. Διότι στην ουσία μέσω των ΕΛΠΕ εξασφαλίζονται αποθέματα καυσίμων για έκτακτες ανάγκες. Αν γίνει πόλεμος, οι μόνοι που δεν θα φύγουν από τις δουλειές τους είμαστε εμείς – έχουμε ένα χαρτί που λέει δεν θα πάμε πουθενά. Μένουμε στα εργοστάσια. Αυτό λοιπόν το πουλάνε, το management, μαζί με 3 διυλιστήρια, χημικά εργοστάσια, εμπορεία καυσίμων (ΕΚΟ και ΒΡ), δηλαδή τον έλεγχο στα καύσιμα, αλλά και άλλες 50 θυγατρικές σε Ελλάδα, Κύπρο, Σκόπια, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία κλπ. Και το έχουν καταγράψει για 500 εκατ.
* Απομαγνητοφώνηση από την εισήγηση Γ. Παπακωνσταντίνου στο Περιφερειακό Αντισυνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.
**Πηγή: e-dromos.gr