Οπρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαΐντ ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ, πως αναστέλλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου και αποπέμπει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων κατά των Τυνήσιων ηγετών, όπως ανέφερε το Πενταπόσταγμα.
To σημαντικό όμως πίσω από αυτή την αποπομπή είναι αλλού. Ο πρωθυπουργός είναι ισλαμιστής και φιλικά προσκείμενος στην Άγκυρα, ενώ είναι μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ο ίδιος παίζει ξεκάθαρα το παιγχνίδι της Άγκυρας στη περιοχή, κάτι που δεν αρέσει στις μεγάλες δυνάμεις.
Τι έχει γίνει μέχρι τώρα
Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις χθες, Κυριακή, παρά τη σημαντική ανάπτυξη της αστυνομίας προκειμένου να περιορίσει τις μετακινήσεις. Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως τη “διάλυση του Κοινοβουλίου”.
Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές έπειτα από μια έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με μια κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται ο Σαΐντ και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Ennahdha.
“Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αλλά επιτρέπει το ‘πάγωμα’ των δραστηριοτήτων του”, δήλωσε, επικαλούμενος το άρθρο 80 που επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση “επαπειλούμενου κινδύνου”.