Τσίπρας-Αναστασιάδης παρέδωσαν Ελλάδα-Κύπρο στα νύχια ΗΠΑ και Ισραήλ

1179

Σε φιάσκο εξελίσσεται η υπογραφή συμφωνίας για τον East Med. Η απουσία της Ιταλίας και η αντίθεση της Αιγύπτου την καθιστούν “ανάπηρη”.

 

Την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε οικονομικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο, επιβεβαίωσαν οι Τσίπρας, Αναστασιάδης και Νετανάχιου, στη χθεσινή τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, υπό την υψηλή εποπτεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, η Σύνοδος επιβεβαίωσε την κοινή πρόθεση για αναβάθμιση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Άξονα των συμβαλλομένων χωρών, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι αναφορές σε “έξωθεν κακές επιρροές” στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που υπονοούν ευθέως τη Ρωσία, ενώ οι αναφορές σε οποιονδήποτε τρίτο που “έχει απειλήσει ή σκέφτεται να απειλήσει” την κατασκευή του αγωγού συμπεριλαμβάνουν σαφώς και την Τουρκία.

Επιπλέον, η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Σύνοδο, έδωσε σαφές στίγμα της γεωστρατηγικής συμμαχίας,  που εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών επιδιώξεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή. Με την Ελλάδα και την Κύπρο να αναλαμβάνουν τον θλιβερό, αλλά και άκρως επικίνδυνο ρόλο κομπάρσων, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και της ασφάλειας των λαών στις δύο χώρες και στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι προφανές πως ο αγωγός East Med, του οποίου η κατασκευή είναι αμφίβολη, ενώ και η επάρκεια φυσικού αερίου για την κάλυψη του ζητούμενο, αξιοποιείται περισσότερο ως άλλοθι για να διαμορφωθεί ένας πολιτικοστρατιωτικός άξονας βάθους του Ισραήλ, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, και με “κατεχόμενες” χώρες-οικόπεδα την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η παρουσία του Πομπέο στη Σύνοδο σηματοδοτεί την αποφασιστική πρόθεση των ΗΠΑ για ενεργή συμμετοχή και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, με στόχο και την δραστική μείωση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, καθώς και την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Μόσχα.

Εντούτοις, σε μια περίοδο κατά την οποία οι δυνατότητες των ΗΠΑ να ασκούν έλεγχο στην περιοχή, όπως παλιότερα, είναι περιορισμένες, σοβαρά προβλήματα προκαλεί και η στάση τόσο της Αιγύπτου όσο και της Ιταλίας, που, όπως αναμενόταν, απείχαν από τη Σύνοδο.

Η στάση των δύο αυτών χωρών περιορίζει τα περιθώρια αισιοδοξίας των άμεσα ενδιαφερομένων, ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ καθιστά ακόμη περισσότερο προβληματική την πλήρη ευθυγράμμιση Ελλάδας και Κύπρου σε σχεδιασμούς με αμφίβολες και επικίνδυνες συνέπειες.

Η κατασκευή του EastMed εκτιμάται ότι κοστίσει περίπου 6 δισ. ευρώ και διαφημίζεται ως ο πλέον ασφαλής αγωγός στον κόσμο, γιατί, όπως λένε, θα είναι σε μεγάλο βάθος, επομένως και απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Επιπλέον, αναμένεται ότι το μέγεθος του αγωγού μπορεί να διπλασιαστεί, γιατί θα πρέπει να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες αερίου που ελπίζουν να βρεθούν στις έρευνες που γίνονται στο Ισραήλ.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τις συνομιλίες που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, είπε ότι εάν κατασκευαστεί ο αγωγός σημαίνει ότι υπάρχει και δέσμευση για την προστασία του, ενώ ο Μάικ Πομπέο τόνισε ότι για την Ουάσιγκτον έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά κυρίως στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Μ. Πομπέο δεσμεύθηκε να στηρίξει τον αγωγό μέσω αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας