Τριγμοί στις αγορές για Ουκρανική κρίση-DAX -2,1%, -11%στη Ρωσία λόγω κυρώσεων

574
Τριγμοί στις αγορές για Ουκρανική κρίση

Ισχυρούς τριγμούς προκάλεσε στις ευρωπαϊκές αγορές η κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 2,1%, ενώ το χρηματιστήριο της Μόσχας κατέρρευσε υπό την απειλή των δυτικών κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των ρωσόφιλων ανταρτών στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντόνετσκ ζήτησαν την επείγουσα στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας, εν μέσω επιδείνωσης των βομβαρδισμών από τις ουκρανικές εθνικές δυνάμεις και καθώς οι μάχες κλιμακώνονται κατά μήκος της γραμμής επαφής.
Το πρακτορείο Interfax επικαλείται Ρώσους αξιωματούχους άμυνας που υποστηρίζουν ότι πέντε Ουκρανοί «δολιοφθορείς» σκοτώθηκαν από συνοριοφύλακες καθώς προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσίας.
Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι οχήματα του ουκρανικού στρατού επιχείρησαν να παραβιάσουν κυρίαρχο ρωσικό έδαφος.
Νωρίτερα, οι αγορές διέγραψαν τα πρωινά κέρδη, καθώς η Ρωσία υποβάθμισε τις προσδοκίες για σύνοδο κορυφής Putin – Biden.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 2,1% στις 14.731 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,40% στις 7.484 μονάδες.
Στις 6.788 μονάδες με πτώση 2,04% διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1,72% στις 26.050 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματεύθηκε με απώλειες 1,2%, στις 8.488 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street  καταγράφουν πτώση 0,8%.
Οι αμερικανικές αγορές είναι σήμερα κλειστές λόγω της αργίας για την Ημέρα των Προέδρων.
δφσαφδσασφδαασδφσδαφαφδασφδαφδσαφδσα.JPG
Ρωσία: Sell off σε αγορές και ρούβλι – Ο MOEX -11% υπό τον φόβο σαρωτικών κυρώσεων

Sell off καταγράφουν μετοχές, ομόλογα και ρούβλι στη Ρωσία, την ώρα που κλιμακώνεται η ουκρανική κρίση υπό την απειλή επιβολής σαρωτικών κυρώσεων από τη Δύση.
Το ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλό άνω των τριών εβδομάδων τη Δευτέρα, διαγράφοντας προηγούμενα κέρδη σε μια ασταθή συνεδρίαση και οι ρωσικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσιες, καθώς οι φόβοι της Δύσης για επικείμενη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία αντιστάθμισαν τις ελπίδες ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα αποδώσουν αποτελέσματα.
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, αλλά ότι μια τηλεφωνική επικοινωνία ή συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, προσφέροντας μια πιθανή διέξοδο από μια από τις πιο επικίνδυνες ευρωπαϊκές κρίσεις εδώ και δεκαετίες, σημειώνει το Reuters.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει τις εβδομαδιαίες δημοπρασίες των ομολόγων αύριο, Τρίτη.

Υπό πίεση το ρούβλι, ξεπούλημα στα ομόλογα

Ωστόσο, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα ευαίσθητα σε οποιαδήποτε είδηση ​​σχετικά με την Ουκρανία, δέχονται ισχυρές πιέσεις, καθώς η Βρετανία προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι πολύ πιθανή και οι αναφορές για σποραδικούς βομβαρδισμούς συνεχίζονται.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της.
Το ρούβλι υποχώρησε 2% έναντι του δολαρίου στα 78,88, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Ιανουαρίου, υποχωρώντας από 76,1450 νωρίτερα στη συνεδρίαση.
Την ίδια ώρα, υποχωρεί 1,6% στα 88,96 έναντι του ευρώ.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ρωσίας OFZ εκτινάχθηκαν στο 10,22%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016.
Τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα σε δολάριο, διαπραγματεύονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Τριγμοί στις μετοχές υπό τον φόβο σαρωτικών κυρώσεων

Παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της Μόσχας, οι μετοχές πλήττονται από τους φόβους μιας στρατιωτικής σύγκρουσης που σχεδόν σίγουρα θα πυροδοτούσε σαρωτικές δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Η Ουάσιγκτον έχει ετοιμάσει ένα αρχικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει την απαγόρευση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διεκπεραιώνουν συναλλαγές για μεγάλες ρωσικές τράπεζες, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Reuters.
Οι μετοχές της κορυφαίας ρωσικής τράπεζας Sberbank υποχώρησαν κατά 8,4%, υποαποδίδοντα της ευρύτερης αγοράς, η οποία είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.
Η VTB διαπραγματευόταν 6,4% χαμηλότερα.
Ο δείκτης RTS σε δολάριο υποχώρησε 14% στις 1.207 μονάδες.
Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι υποχωρούσε 11% στις 2.171 μονάδες.
«Οι ρωσικές μετοχές παρέμειναν υπό πίεση εν μέσω ολοένα και πιο ανησυχητικών ειδήσεων από τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ», ανέφερε σε σημείωμα η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Aton.
fasdafsdfadsaffdadfasfdafdsa.JPG
Γερμανία: Ιστορικό άλμα 25% στις τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο 2022

Ιστορική άνοδο κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού, αποκαλύμενος και εισαγόμενος πληθωρισμός, στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2022, ο δείκτης τιμών παραγωγού για βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκε κατά 25,0% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, αυτή ήταν η υψηλότερη αύξηση όλων των εποχών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο 2021, ο συνολικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,2% τον Ιανουάριο του 2022.
H αύξηση των τιμών παραγωγού σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τιμής της ενέργειας.

Ευρωζώνη: Στις 55,8 μονάδες ο PMI – Υψηλά πέντε μηνών

H οικονομία της Ευρωζώνης ανέκαμψε ισχυρά τον Φεβρουάριο, εν μέσω χαλάρωσης των περιορισμών για τον κορωνοϊό που έδωσαν ώθηση στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών, αν και οι τιμές αυξήθηκαν με τον ιστορικά υψηλότερο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, εκτινάχθηκε σε υψηλό επίπεδο πέντε μηνών και συγκεκριμένα στις 55,8 μονάδες από 52,3 τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 55,8 από 51,1 μονάδες, υψηλό επίπεδο πέντε μηνών.
Ο μεταποιητικός τομέας κατέγραψε ισχυρή επίδοση για έναν ακόμη μήνα, με τον PMI να υποχωρεί ελαφρά μόνο στις 58,4 από 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε οριακά στις 55,6 από 55,4 μονάδες.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν επέτρεψαν στα εργοστάσια να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, με τον δείκτη ανεκτέλεστων εργασιών να αυξάνεται στις 58,7 από 56,9 μονάδες.
Με την οικονομία να ανοίγει ξανά και εν μέσω ελπίδων ότι έχουν περάσει τα χειρότερα, η αισιοδοξία βελτιώθηκε σε όλη την οικονομία, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες να σκαρφαλώνει στις 68,7 από 67,2 μονάδες.
Η ανάκαμψη της οικονομίας σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι τιμές των επιχειρήσεων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη της έρευνας της IHS Markit στα τέλη του 2002.
Ο σύνθετος δείκτης τιμών των προϊόντων αυξήθηκε στις 62,7 από 61,9 μονάδες.

Πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας