Τρίτη δόση εμβολίου! Αυτό είναι το SMS-Από Τρίτη τα πρώτα ραντεβού

1829
Από Τρίτη τα πρώτα ραντεβού

Η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 θα βοηθήσει όλους όσοι δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου και αφορά συγκεκριμένες ομάδες. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης ξεκίνησε από σήμερα και έχει ήδη σταλεί SMS στους ενδιαφερόμενους.

Ξεκινά σήμερα 14/9 η χορήγηση της αναμνηστικής τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 στους ανοσοκατεσταλμένους, όπως είχε προαναγγείλει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, οπότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού.

Το SMS ενημέρωσης

Περίπου 285.000 πολίτες πρόκειται να λάβουν την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου και άρχισαν από εχθές 13/9 να λαμβάνουν το γνωστό μήνυμα υπενθύμισης από το emvolio.gov.gr για να προχωρήσουν στον προγραμματισμό του εμβολιαστικού τους ραντεβού.

SMS για τρίτη δόση εμβολίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.09.2021

Προτεραιότητα οι υγειονομικοί

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι προτεραιότητα για τρίτη δόση θα πάρουν οι υγειονομικοί και όσοι εργάζονται σε δομές υγείας καθώς είναι εκτεθειμένοι στη λοίμωξη. Προκειμένου να εξηγήσει αυτήν την προτεραιότητα, επικαλέστηκε έρευνα που έγινε μέσα στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, όπου διαπιστώθηκε ότι τον φετινό Ιούλιο αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα σε υγειονομικούς λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Συγκεκριμένα, από 227 επαγγελματίες υγείας οι 130 (το 57,3%) βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό με PCR τεστ.

 

Οι κατηγορίες που θα κάνουν την τρίτη δόση

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για μία μεγάλη κατηγορία ασθενών που περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης τρίτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 θα πρέπει να λάβουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200. Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Τι προβλέπεται για τους ηλικιωμένους

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι πολίτες των 60 ετών και άνω είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Πότε μπορεί να γίνει η τρίτη δόση στους ενδιαφερομένους

Οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca όπως και του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson&Johnson μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά της πανδημίας.

Η τρίτη δόση ενισχύει τα αρχικά αντισώματα

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών, μετά τους οκτώ μήνες σταδιακά μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων χωρίς αυτό να σημαίνει οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται αποτελεσματικά από τον αρχικό εμβολιασμό.

«Σχεδόν μηδενικές οι παρενέργειες» λέει η Θεοδωρίδου

Καθησυχαστική για τις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις μετά το εμβόλιο του κορονοϊού εμφανίστηκε η Μαρία Θεοδωρίδου. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το εμβόλιο του κορονοϊού δεν αλλάζει το DNA ούτε αναστέλλει την ανάπτυξη των παιδιών. Τέλος ανέφερε ότι έχουν αρχίσει οι έρευνες για χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 5 – 11 ετών και 6 μηνών έως 6 ετών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί η έγκριση για επείγουσα χρήση μέσα στους επόμενους μήνες.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε πως σε έρευνα που έγινε σε μεγάλο νοσοκομείο του Ισραήλ από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 φάνηκε πως το 98% των ατόμων που έκαναν τo εμβόλιο δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% είχε ήπια αλλεργική αντίδραση και το 0,7% είχε αναφυλακτική αντίδραση, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην παραπάνω έρευνα δεν περιλαμβάνονταν άτομα με ιστορικό αλλεργίας. Συνολικά, για το εμβόλιο της Pfizer είναι 4,7 περιπτώσεις στο εκατομμύριο για αλλεργικές αντιδράσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας