Τράπεζες: Με κεφάλαια των φορολογουμένων οι τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων-Πιστωτική συρρίκνωση 140δισ

908
Με κεφάλαια των φορολογουμένων οι τιτλοποιήσεις

Το 2021 τα προβληματικά ανοίγματα θα μειωθούν σχεδόν 37 δισεκ. Ευρώ

Το 2021 θα είναι το τελευταίο έτος μεγάλης εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών καθώς υπολογίζεται ότι με την ενεργοποίηση του Ηρακλή 2 αλλά και την ολοκλήρωση του Ηρακλή 1 θα τιτλοποιηθούν περίπου 37 δισ. προβληματικά ανοίγματα.

Θα τιτλοποιηθούν 5 δισεκ. NPEs από την Πειραιώς με τον Ηρακλή 1 και 14 δισεκ. NPEs (7 και 7 δισ) με τον Ηρακλή 2 συνολικά τρεις τιτλοποιήσεις.

 Η Eurobank θα πραγματοποιήσει μια ακόμη τιτλοποίηση NPEs 4-5 δισεκ. ευρώ
Η Εθνική δύο τιτλοποιήσεις την Frontier 6,2  δισεκ που έχει δρομολογηθεί και 4 δισεκ. με τον Ηρακλή 2.

Η Alpha bank θα ολοκληρώσει τυπικά το Galaxy αρχές του 2021 με την τιτλοποίηση των 10,8 δισεκ. και σχεδιάζει και δεύτερη τιτλοποίηση 6 ή 7 δισεκ. με τον Ηρακλή 2.
Το άθροισμα όλων αυτών 37 δισεκ. ευρώ μείωση των προβληματικών δανείων….
Επίσης υπολογίζεται ότι τα νέα NPEs από τα 21 δισεκ. μορατόρια θα ανέλθουν στο 30% δηλαδή 6 δισεκ. τα οποία θα μπορέσουν να απορροφήσουν οι τράπεζες το 2022.

Πόσο κεφάλαιο θα δαπανηθεί;

Οι τράπεζες διαθέτουν 27 δισεκ. ευρώ κεφάλαια και υπολογίζεται ότι για τις τιτλοποιήσεις θα πρέπει να δαπανήσουν από 6 έως 6,4 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του 2021 θα έχουν μειώσει τα κεφάλαια τους περίπου 6 δισεκ. δηλαδή στα 21 δισεκ.
Ωστόσο μέσω κάποιων κινήσεων π.χ. Εθνικής με έκτακτα κέρδη και πώληση Ασφαλιστικής θα συγκεντρώσει σχεδόν 2 δισεκ την 2ετία 2020 και 2021 και με μηχανισμούς εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου θα καλύψουν περίπου 4 με 4,5 δισεκ. ευρώ κεφαλαίων.
Οπότε η καθαρή μείωση θα είναι περίπου 2 δισεκ. ευρώ στα 25 δισεκ. ευρώ.
 
Που θα βρεθούν τα συνολικά δάνεια των τραπεζών;

Στο τέλος του 2021 και εφόσον έχουν προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς τα σχέδια τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα έχουν μειωθεί στα 116-120 δισεκ. από 146 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Ήδη μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Οκτωβρίου 2020 καταγράφεται μείωση στα συνολικά δάνεια σχεδόν 10 δισεκ. λόγω προφανώς ότι οι τιτλοποιήσεις αφαιρούνται από τα υπόλοιπα δανείων και οι νέες χορηγήσεις δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις μεγάλες διαφορές.
Άρα τα υπόλοιπα δανείων θα μειωθούν στα επίπεδα του 2004… και θα απέχουν από τα ιστορικά υψηλά των 260 δισεκ. του Ιουλίου 2010 περίπου άνω των 140 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή σε ένα διάστημα 11 ετών θα έχει επέλθει πιστωτική συρρίκνωση 140 δισεκ. ευρώ που αναλογεί στο 85% του ΑΕΠ.

Πότε θα σημειωθεί πιστωτική επέκταση;

Πιστωτική επέκταση σημαίνει απλά ότι τα νέα δάνεια των τραπεζών αυξάνονται περισσότερο από τις αποπληρωμές και άλλες κινήσεις εξυγίανσης.
Αυτό δεν θα συμβεί νωρίτερα από το β΄ 6μηνο του 2022.
Για να υπάρξει πιστωτική επέκταση, δηλαδή να αρχίσουν να αυξάνονται τα υπόλοιπα των δανείων θα πρέπει να περάσει ακόμη ενάμιση έτος όπου θα συνεχίζεται η πολιτική εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των ισολογισμών.

Πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες;

Οι ελληνικές τράπεζες εάν δεν αντλήσουν νέα κεφάλαια, σε καμία περίπτωση δεν θα ρισκάρουν να χρηματοδοτήσουν επιθετικά την οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι το 2007 π.χ. τα συνολικά δάνεια που δόθηκαν στο σύστημα ήταν τουλάχιστον 36 δισεκ. σε μια χρονιά και τα υπόλοιπα δανείων αυξήθηκαν κατά 36 δισεκ.
Τέτοιες πολιτικές δεν θα επαναληφθούν για τα επόμενα πολλά χρόνια δεν θα επαναληφθούν ποτέ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες θα πρέπει πέραν από την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου που σε ένα ιδεατό περιβάλλον δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισεκ. θα χρειαστούν και άλλα 4-5 δισεκ. κεφάλαια με τα οποία θα σχεδιάσουν το νέο αναπτυξιακό τους μοντέλο.
Χωρίς αυτό, θα είναι πάντα οριοθετημένες και προβλέψεις οι επιδόσεις τους.

Το 2023 η πρώτη πραγματική χρονιά της νέας κανονικότητας

Το 2023 θα είναι η πρώτη πραγματική χρονιά κανονικότητας, που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα είναι δέσμιες του παρελθόντος τους με τα NPEs αλλά θα υλοποιούν τα αναπτυξιακά σχέδια για το μέλλον τους που μεταξύ πολλών άλλων θα περιλαμβάνει δάνεια, μετοχικές αλλαγές, διανομή μερισμάτων στους μετόχους μετά από 14 χρόνια πλήρους στασιμότητας στον τομέα αυτό.

Η νέα κανονικότητα… γιατί η παλιά κανονικότητα δεν θα έρθει ποτέ

Τι σημαίνει κανονικότητα;
Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί.
Οι τράπεζες μετά από ένα σοκ σχεδόν 12 ετών έχουν πάρει το μάθημα τους.
Δάνεια ασύστολα δεξιά και αριστερά δεν θα ξαναδώσουν.
Τα μοντέλα παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου έχουν βελτιστοποιηθεί.
Τα NPEs μπορεί να τιτλοποιούνται αλλά συνεχίζουν οι τράπεζες να έχουν αλληλοσύνδεση με τις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων π.χ. Intrum, dovalue, Cepal.
Η νέα κανονικότητα θα διαφέρει ουσιωδώς από την παλαιά κανονικότητα οπότε η νέα εποχή θα είναι πιο συντηρητική σε σχέση με το παρελθόν.

Οι τραπεζικές μετοχές

Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών θα διπλασιαστούν έως το τέλος του 2021 με αρχές 2022.
Δηλαδή να δούμε τιμές
-στην Εθνική στα 4,5 ευρώ ή 5 ευρώ,
-στην Πειραιώς στα 3,5 ευρώ,
-στην Alpha bank στα 2,20 ευρώ και
-στην Eurobank στα 1,20 ευρώ.
Ο διπλασιασμός αυτός ουσιαστικά θα οδηγήσει σε συνολικές αποτιμήσεις στα 12-13 δισεκ. ευρώ στο χρηματιστήριο.
Η σχέση τιμής προς λογιστική αξία στο 0,55 με 0,60 υποδηλώνει μια δίκαιη αποτίμηση των ισολογισμών των τραπεζών σε σχέση με την μελλοντική και δυνητική κερδοφορία.
Από εκεί και πάνω ο δρόμος θα είναι πολύ δύσβατος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας