Τράπεζα της Ελλάδος: Να συνεχιστεί η πολιτική των αντιλαϊκών μέτρων

1563
ττε

Τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα της «ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών» και της επίτευξης «βιώσιμων» ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, υποστηρίζει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική.

Η ΤτΕ εκτιμά πως η “ολοκλήρωση” του μνημονιακού προγράμματος «αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, με θετικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνοντας, εντούτοις, ότι «οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, λόγω αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στην Ιταλία, αλλά και λόγω της ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο ανατροπής μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος».

Έτσι, επιμένει στη συνέχιση μέτρων αντιλαϊκών:  «θα πρέπει να διαφυλαχθούν τα έως τώρα επιτεύγματα των μεταρρυθμίσεων, να αποφευχθεί η ανατροπή συμφωνημένων πολιτικών, η οποία δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την οικονομία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την αξιοπιστία της ασκούμενης πολιτικής, και, τέλος, να αντιμετωπιστούν δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν ψηφισμένα από τη Βουλή μέτρα». 

Για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, αναφέρει πως παρά τις «βελτιωμένες προοπτικές»,  το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών «παραμένει εξαιρετικά υψηλό». Σύμφωνα με την ΤτΕ, «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παράγουν τα πρώτα αποτελέσματα», ωστόσο «το συνολικό ποσό που ανακτήθηκε από τις τράπεζες με αυτόν τον τρόπο παραμένει χαμηλό». Σε αυτά τα πλαίσια προτείνει να εξεταστούν και άλλες λύσεις όπως η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων σε μια κεντρική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η κεντρική τράπεζα αναφέρεται επίσης στους «κινδύνους και τις αβεβαιότητες» που υπάρχουν. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της Ελλάδας, ως τέτοιους θεωρεί την «υπερβολική φορολόγηση» και «τυχόν ανάκληση ή καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων»που «ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, θεωρεί πως μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι από μια «ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της αύξησης του εμπορικού προστατευτισμού και αναταράξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ιδιαίτερα στην Ιταλία, και στις αγορές συναλλάγματος διεθνώς, καθώς και από μια αποτυχία έγκρισης από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ».

Προκειμένου να ενισχυθεί η «αναπτυξιακή δυναμική» και να αυξηθεί η ανθεκτικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας σε εξωτερικούς κινδύνους, η ΤτΕ προτείνει τις εξής αντιλαϊκές παρεμβάσεις:

– Μείωση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

– Αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.

– Υλοποίηση των διαρθρωτικών «μεταρρυθμίσεων» και έγκαιρη ολοκλήρωση των «μεταρρυθμίσεων – δεσμεύσεων» που έχουν αναληφθεί.

– Επιτάχυνση της υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων.

– Προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων μέσω επιπλέον κινήτρων.

– Επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

– Ενδυνάμωση του τριγώνου της γνώσης (εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία) και ενθάρρυνση της στενής συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων.

– Ενίσχυση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας μέσω συνέχισης της «μεταρρυθμιστικής προσπάθειας», ιδιαίτερα στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

– Διατήρηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας.

– Η υπό διαβούλευση πρόταση για αύξηση των κατώτατων μισθών πρέπει να συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας