Το τρίτο μνημόνιο «έφυγε», η υπερφορολόγηση μένει και αυξάνει

1229
υπερφορολόγηση
Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Πρόσθετα μέτρα έως το 2022.

Η υπερφορολόγηση ήταν ο κεντρικός άξονας των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στα χρόνια του μνημονίου – ιδιαίτερα κατά την τελευταία τριετία – και όπως φαίνεται, θα αποτελέσει το βασικό στοιχείο της μεταμνημονιακής «κανονικότητας». Κατά την οκταετία, τα φορολογικά έσοδα αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το 2008 οι φόροι αντιστοιχούσαν στο 20,2% του ΑΕΠ και τώρα, πλέον, προσεγγίζουν το 27%. Έτσι η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης στην αναλογία φόρων προς ΑΕΠ, από 13η πριν από την κρίση, 2008.

Αυτή η υπερφορολόγηση έχει επιπλέον βαθύτατα ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα, αφού επιβαρύνει κυρίως τα πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα καθώς και τα μικρομεσαία εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστική προς τούτο η εκτόξευση των έμμεσων φόρων, που πληρώνουν τα φτωχά και μικρά εισοδήματα και οι οποίοι έφτασαν το 2017 στα 35,5 δισ. ευρώ, διπλάσιο ύψος από τους άμεσους φόρους.

Η τάση της υπερφορολόγησης θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, προβλέπονται πρόσθετα φορολογικά έσοδα 4,7 δισ. ευρώ έως το 2022, προκειμένου να επιτευχθούν τα υπερπλεονάσματα, μέσω των οποίων συντηρεί η κυβέρνηση το αφήγημα των παροχών. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η μείωση του αφορολογήτου αλλά και η έκπτωση φόρου για 6 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 1900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1250 ευρώ (το έμμεσο αφορολόγητο) και η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2019, επί των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ.

*Με στοιχεία από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας