Το σχέδιο των ΗΠΑ για την ΠΓΔΜ: Κρατήστε τη Σερβία υπό έλεγχο και τη Ρωσία μακριά

4844
τροπολογιών
Ο Dr Marcus Papadopoulos είναι ο εκδότης και συντάκτης της Politics First, μιας μη κομματικής δημοσίευσης για το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατέχει διδακτορικό στην ιστορία της Ρωσίας και ειδικεύεται στη Ρωσία και το υπόλοιπο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στην διάλυση της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας συχνά παραβλέπεται από τους ανθρώπους που είναι επικριτικοί της παρέμβασης της Ουάσινγκτον στις εσωτερικές υποθέσεις των ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών.
Γιατί ήταν στην πρώην Γιουγκοσλαβία που δημιουργήθηκε προηγούμενο για την επερχόμενη Αμερικανική παρέμβαση στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία.Η Κροατία, η Βοσνία και το Κόσοβο παρείχαν το σημείο εκκίνησης για τη Δυτική αντίληψη της ανθρωπιστικής παρέμβασης, η οποία, στην πραγματικότητα, είναι ένα πρόσχημα για τη διαφύλαξη και την ενίσχυση της παγκόσμιας ηγεμονίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, η παρέμβαση της Ουάσιγκτον στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 υπηρέτησε έναν πιο άμεσο στόχο για τους Αμερικανούς.Ενώ ο OttovonBismarck, ο θρυλικός πρώτος καγκελάριος της Γερμανίας, χλεύαζε την ιδέα της παρέμβασης στα Βαλκάνια, λέγοντας ότι η περιοχή«δεν αξίζει τα κόκκαλα ούτε ενός πομεράνιου γρεναδιέρου,»οι ΗΠΑ είχαν μια αναμφισβήτητα διαφορετική άποψη επί του θέματος .
Για την Ουάσιγκτον, η συμβολή στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας όχι μόνο θα δημιουργούσε κράτη-πελάτες για τις ΗΠΑ, αλλά επίσης, στην καλύτερη περίπτωση, θα κρατούσε τη Ρωσία έξω από τα Βαλκάνια, ή, στη χειρότερη περίπτωση, θα περιόριζε τη ρωσική επιρροή στην περιοχή (ιστορικά, η Ρωσία έχει στενές διασυνδέσεις εκεί με βάση Πανσλαβισμό και την Ορθόδοξη πίστη).Μια αμερικανική παρουσία στα Βαλκάνια θα επέτρεπε επίσης αμερικανούς φορείς χάραξης πολιτικής να προβάλλουν την αμερικανική ισχύ πέρα από την περιοχή, όπως το στρατόπεδο Bondsteel, στο Κόσοβο, έχει βοηθήσει να κάνουν για σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα.Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εξωτερικές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στον κόσμο, που φιλοξενεί έως και επτά χιλιάδες στρατιώτες και μια σειρά στρατιωτικού εξοπλισμού.
Σήμερα η Κροατία, η Βοσνία και το Κόσοβο είναι κράτη-πελάτες των ΗΠΑ. Αλλά για την Ουάσινγκτον η διαδικασία αποικιοποίησης των Βαλκανίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Εμπόδιο στο δρόμο των ΗΠΑ για την επίτευξη πλήρους κυριαρχίας στην περιοχή στέκονται η Σερβία και η Ρωσία.
Σε όλη την ιστορία της, η Σερβία έχει αντισταθεί στους ξένους κατακτητές, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εώς την Αυστρο-Ουγγρική Αυτοκρατορία, εώς τη γερμανική αυτοκρατορία και το Τρίτο Ράιχ. Ωστόσο, μετά την ανατροπή του SlobodanMilosevic, το 2000, σε μια εκλογή στην οποία οι Αμερικανοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, η Σερβία έχει αρχίσει να αποικίζεται από τις ΗΠΑ.Σήμερα, υπάρχουν γραφεία εποπτείας του ΝΑΤΟ σε βασικούς θεσμούς της Σερβίας, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως το Υπουργείο Εξωτερικών κι από το δικαστικό σώμα ως τις δημόσιες υπηρεσίες. Το πρώτο είναι και το πιο ειρωνικό και ταπεινωτικό για τους Σέρβους, δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο ίδιο ακριβώς κτίριο που το ΝΑΤΟ σχεδόν κατέστρεψε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας βομβαρδισμού ενάντια στη Σερβία το 1999.
Εκτός αυτού, για να αποδυναμώσουν τη Σερβία και να διασφαλίσουν ότι δεν θα αντισταθεί στις υπαγορεύσεις της Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ ενθαρρύναν και αναγνώρισαν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008, καθώς επίσης και υπεκίνησαν και επέβλεψαν το απατηλό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου το 2006. Ως συνέπεια και των δύο παρανόμων ενεργειών, το Βελιγράδι έχασε τον έλεγχο του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου, μειώνοντας τη Σερβία σε μέγεθος και επιρροή.
Όμως, παρά τη διείσδυση της Ουάσιγκτον στη Σερβία, επικουρούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και επιταχυνόμενη υπό το σημερινό πρωθυπουργό, AlexanderVucic, όλο και περισσότεροι καθημερινοί Σέρβοι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες της αμερικανικής επιρροής στη χώρα τους – πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά και κοινωνικά – και έτσι το αντι-δυτικό συναίσθημα στη Σερβία είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο.
Ξεχωρίζοντας από την εμφατική επιστροφή της στη διεθνή σκηνή, καθώς και από τις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της στην Κριμαία και στη Συρία, η Ρωσία έχει αρχίσει να δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια.Η Μόσχα καταλαβαίνει τη γεωστρατηγική σημασία των Βαλκανίων για τη Ρωσική εθνική ασφάλεια και, όπως η τσαρική Ρωσία έχει αρχίσει να αξιοποιεί το φιλορωσικό αίσθημα στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Δημοκρατία Σέρπσκα (τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, δηλαδή τη Σερβική οντότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης) και της  ΠΓΔΜ .Και είναι η Μακεδονία ΠΓΔΜ εκείνη που σήμερα οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για να κρατήσει τους Αμερικάνους στα Βαλκάνια, τους Σέρβους υπό έλεγχο στα Βαλκάνια και τους Ρώσους έξω από τα Βαλκάνια.
Η Ουάσινγκτον, η οποία επιδιώκει ενεργά την ένταξη της  ΠΓΔΜ τόσο σε ΝΑΤΟ όσο και σε ΕΕ,γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Μακεδονίας έχουν σταθερή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύεται από την κατασκευή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Τριάδος στα Σκόπια, το 2015. Την τελετή έναρξης εργασιών προήδρευσε ο Αρχιεπίσκοπος Stefan, ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, ο οποίος ευλόγησε και την τοποθεσία.
Ενώ η Μακεδονία είναι ανεξάρτητη εδώ και 26 χρόνια, είναι μια πολύ εύθραυστη χώρα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανήσυχη αλβανική κοινότητα, η οποία αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.Εισάγετε τις ΗΠΑ.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Σερβία για τη στήριξη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, αλβανική τρομοκρατική οργάνωση με ισχυρές διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, η Ουάσιγκτον έχει καλλιεργήσει μια εξαιρετικά ισχυρή σχέση με τους Αλβανούς των Βαλκανίων – στην Αλβανία, το Κόσοβο και την PΓΔΜ. Η υπεροχή των ΗΠΑ στην περιοχή στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ένθερμη υποστήριξη που λαμβάνει από τους Αλβανούς εκεί (πράγματι, οι Αλβανοί είναι από τους πιο πιστούς υποστηρικτές της Αμερικής στον κόσμο).Πρόκειται για μια αμοιβαίως επωφελή σχέση, επίσης, καθώς ο αλβανικός στόχος για την πάλη του Κοσόβου ενάντια στη Σερβία πραγματοποιήθηκε χάρη στο νατοϊκό βομβαρδισμό κατά της Σερβίας και την επακόλουθη απόσυρση του Βελιγραδίου από τον στρατό και στην αστυνομία της Σερβικής επαρχίας, , ενώ η τεράστια πολιτική δύναμη που ασκεί σήμερα η εθνότητα των Αλβανών στη ΠΓΔΜ, οφείλεται στη συμφωνία της Οχρίδας η οποία επέβαλε το ΝΑΤΟ στα Σκόπια το 2001, μετά από μια αλβανική τρομοκρατική εκστρατεία στη χώρα.
Υπό την Αμερικανική πατρωνία, τα θεμέλια για μια Μεγάλη Αλβανία έχουν αρχίσει να παίρνουν μορφή. Και οι περιοχές που εμπίπτουν στη Μεγάλη Αλβανία περιλαμβάνουν το Κόσοβο, τμήματα της ΠΓΔΜ, όπως το Tetovo, την κοιλάδα του Presevo στη Σερβία, και τμήματα του Μαυροβουνίου, όπως η Malesia.
Με ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Σερβίας και της ΠΓΔΜ (Πανσλαβισμός, Ορθόδοξη πίστη και επιφυλακτικότητα για τις αλβανικές εδαφικές διεκδικήσεις στα Βαλκάνια), και με την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της ΠΓΔΜ, και με το αντι-δυτικό συναίσθημα να αυξάνεται ραγδαία στη Σερβία, και με μια ρωσική αναζωπύρωση στη διεθνή σκηνή, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για τη διατήρηση κυριαρχία της στα Βαλκάνια.Και με ποια μέσα;Παίζοντας τον άσσο τους στην περιοχή: τους Αλβανούς.
Επί του παρόντος, στη ΠΓΔΜ, υπάρχει μια εσωτερική κρίση, στην οποία οι δύο αντιτιθέμενες πλευρές είναι ο Πρόεδρος της Μακεδονίας GjorgeIvanov και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ZoranZaev, ο οποίος υποστηρίζεται από πολιτικά κόμματα των Αλβανών.Ο κύριος Ivanovδεν θα χορηγήσει άδεια στον κύριο Zaevνα σχηματίσει κυβέρνηση, δικαίως φοβούμενος ότι οι Αλβανοί αυτονομιστές στη Μακεδονία θα το εκμεταλλευτούν και θα διακόψουν τις σχέσεις με τα Σκόπια για την επίτευξη μιας Μεγάλης Αλβανίας.
Εξωτερικοί υποστηρικτές της Μεγάλης Αλβανίας έχουν αποδείξει ξεκάθαρα την εμπλοκή τους στην κρίση στην ΠΓΔΜ.Ο αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος του Κοσόβου, HashimThaci, ζήτησε από τους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ να«πάρουν τη μοίρα των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους.»
Ανταποκρινόμενο στη μακεδονική κρίση, το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και υποστηρίζουν«το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας που περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις σε διάφορες βαλκανικές χώρες.»
Με την Ουάσιγκτον να παίζει το αλβανικό χαρτί στην ΠΓΔΜ, η χώρα θα μπορούσε να πάψει να υπάρχει ή θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά σε μέγεθος, περιορίζοντας έτσι οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική παρουσία εκεί.Οι αλβανοκυριαρχούμενες περιοχές της Μακεδονίας θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο φορέα και αναπαράγουν ό,τι έκανε και το Κόσοβο: να γίνουν επί του πρακτέου ανεξάρτητες και τότε, μια μέρα να δηλώσουν μονομερώς την ανεξαρτησία τους.Αυτό θα χρησιμεύσει επίσης ως προειδοποίηση προς τη Σερβία: δηλαδή, αν οι Σέρβοι συνεχίζουν με τα τρέχοντα αντι-Δυτικά συναισθήματα τους, στη συνέχεια, Μεγάλη Αλβανία θα μπορούσε να επεκταθεί στη Σερβία, με την αμερικανική ενθάρρυνση και τον εξοπλισμό των αυτονομιστών στην κοιλάδα του Presevo, η οποία θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο το μέγεθος της χώρας.
Παρά την ύπαρξη μιας νέας αμερικανικής κυβέρνησης, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ο Πρόεδρος DonaldTrumpνα αλλάξει την πολιτική της Ουάσινγκτον στα Βαλκάνια και να εγκαταλείψει τους Αλβανους εκεί. Μάλιστα, ο κύριος Trump εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο Κόσοβο αυτό το Φεβρουάριο, όταν έστειλε ένα μήνυμα προς τον αυτοαποκαλούμενο Πρόεδρο του Κοσόβου Thaci (ενός άνθρωπος με ιστορικούς δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα) συνεχάρη το Κόσοβο για την λεγόμενη ανεξαρτησία του.
Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε ότι:«Εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαι στην ευχάριστη θέση να συγχαρώ το λαό του Κοσόβου για την ημέρα της Ανεξαρτησίας σας στις 17 Φεβρουαρίου Η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας βασίζεται σε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα.Ένα κυρίαρχο, πολυεθνικό, δημοκρατικό μέλλον του Κόσοβο βρίσκεται σε μια σταθερή και ευημερούσα περιοχή των Βαλκανίων, που είναι πλήρως ενσωματωμένη στη διεθνή κοινότητα… Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την ευρεία και βαθιά συνεργασία μας».
Ο κ Τραμπ, ο οποίος, όπως και ο Thaci, έχει διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το κράτημα της Αμερικής στα Βαλκάνια, καθώς η συνέχιση της αμερικανικής κυριαρχίας στην περιοχή θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του Αμερικανού Πρόεδρου για να διασφαλίσει ότι η Αμερικανική παγκόσμια εξουσία θα παραμένει αξιόλογη , μαζί με υπόσχεσή του να αυξήσει τον ήδη φουσκωμένο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ και να κάνει το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο το μεγαλύτερο στον κόσμο.
Η ΠΓΔΜ είναι η χώρα όπου έχει αρχίσει να εξελίσσεται η αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να παραμείνει κυρίαρχη στα Βαλκάνια. Η Αμερικανό-αλβανική συμμαχία είναι θανατηφόρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα αυτής της ιστορικά ασταθούς περιοχής.Ωστόσο, για τους Αμερικανούς και τους Αλβανούς, είναι μια κατάσταση win-win, διπλής ωφέλειας.Με τη βοήθεια των Αλβανών, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η κύρια εξωτερική δύναμη στα Βαλκάνια.Και με τη βοήθεια των Αμερικανών, ο αλβανικός στόχος για την υλοποίηση μιας Μεγάλης Αλβανίας θα λάβει άλλο ένα άλμα προς τα εμπρός.
Ο Πρόεδρος Trump έχει αρχίσει να παίζει το ατού της Ουάσιγκτον – τους Αλβανούς – στη ΠΓΔΜ. Το να γίνει «Η Αμερική μεγάλη και πάλι»αρχίζει να παίρνει άλλη διάσταση.
Μετάφραση: Μαρίνα Παπαδοπούλου
*Πηγή: antapocrisis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας