Το ΝΑΤΟ τα «βάζει» με την Κίνα-Τον λογαριασμό πληρώνει η… Ελλάδα

1096
Το ΝΑΤΟ τα «βάζει» με την Κίνα

Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε τις νέες αποστολές που συμφωνήθηκαν στις ΗΠΑ. «Βλέπουμε την Κίνα να επενδύει δυναμικά σε βασικές υποδομές στις χώρες μας».

Δεν πρόλαβαν να κρυώσουν οι μηχανές των μεταγωγικών αεροσκαφών που απομάκρυναν τις νατοϊκές δυνάμεις από το Αφγανιστάν και ο γ.γ. της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ήρθε αυτή τη βδομάδα να ανακοινώσει στους Ευρωπαίους τις νέες αποστολές που συμφωνήθηκαν στις ΗΠΑ.
Αφού συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Στόλτενμπεργκ παρουσίασε στην εφημερίδα Financial Times τον νέο επιθετικό σχεδιασμό της συμμαχίας εναντίον της Κίνας.
«Η Κίνα κινείται προς την κατεύθυνσή μας στην Αφρική. Τους βλέπουμε στην Αρκτική, τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα να επενδύει δυναμικά σε βασικές υποδομές στις χώρες μας» σημείωσε ο απεσταλμένος του Μπάιντεν.
Και συνέχισε μπαίνοντας στην ουσία του ζητήματος: «Έχουν όλο και περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να πλήξουν όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ… Χτίζουν πολλά, πολλά σιλό για διηπειρωτικούς πυραύλους».
Προφανώς, καμία από αυτές τις παρατηρήσεις δεν εδράζεται στην πραγματικότητα. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, το Πεκίνο δεν κάνει τίποτα χειρότερο στη γη, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο απ’ ότι κάνει η Ουάσινγκτον.
Ο Στόλτενμπεργκ όμως ήταν αποφασισμένος να στρατολογήσει νέα πιόνια στη μάχη απέναντι στην Κίνα.
Αφού λοιπόν γκρίνιαξε ότι στα κείμενα του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στην «κινεζική απειλή», προανήγγειλε την αλλαγή του στρατηγικού δόγματος της συμμαχίας κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.
Οι κινήσεις της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ αποτελούν μια ακόμη πρόκληση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά την Ελλάδα – η οποία δυστυχώς παρακολουθεί αμήχανα και ασθμαίνοντας τις εξελίξεις.
Λίγες μόλις εβδομάδες από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έκλεισαν την πόρτα στα μούτρα της ΕΕ, δημιουργώντας το νέο αντι-κινεζικό «άξονα» με τη Βρετανία και την Αυστραλία (AUKUS), τώρα στέλνουν τον οικονομικό λογαριασμό των νέων εξοπλισμών στους Ευρωπαίους συμμάχους τους.
Οι χώρες-μέλη της βορειοατλαντικής Συμμαχίας καλούνται να πληρώνουν τα νέα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τα οποία δεν ρωτήθηκαν και δεν συναίνεσαν.
Δυστυχώς, όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες την αντιπαράθεση Ουάσινγκτον και Πεκίνου για την Ταϊβάν γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμών επεισοδίων στην ανατολική Ασία έχει πάψει να αποτελεί ένα θεωρητικό σενάριο για το απώτερο μέλλον.
Οι συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις που πραγματοποιεί το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε περιοχές στις οποίες η Κίνα θεωρεί ότι ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, δημιουργούν άμεσο σκηνικό πολέμου.
Ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ λοιπόν σε αυτή την αντιπαράθεση θα σημαίνει ότι ευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν να εμπλακούν σε εδαφικές διεκδικήσεις και συγκρούσεις για κυριαρχικά δικαιώματα σε περιοχές που οι Ευρωπαίοι πολίτες δυσκολεύονται να εντοπίσουν στον χάρτη.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λογικά θα κάθονται σε μια γωνία και θα γελάνε βλέποντας τους Ευρωπαίους να επωμίζονται το κόστος ενός ψυχρού πολέμου, ο οποίος όχι μόνο δεν τους αφορά, αλλά ενδέχεται να έχει και καταστροφικές συνέπειες για τις εμπορικές τους σχέσεις με τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας.
Αρκεί να φανταστούμε το κλίμα που επικρατεί αυτές τις ημέρες στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι, καθώς οι Γάλλοι φορολογούμενοι θα πρέπει να χρηματοδοτούν μέσω του ΝΑΤΟ την αμερικανική επιθετικότητα αφού πρώτα έχασαν συμβόλαια αξίας 56 δισεκατομμυρίων ευρώ για την παροχή υποβρυχίων στην Αυστραλία.
Προφανώς, ο λογαριασμός θα είναι μεγαλύτερος όσο υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ καταθέτει κάθε χώρα στις πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ – και εδώ η Ελλάδα διεκδικεί τον τίτλο του «πρωταθλητή» καθώς δαπανά διαρκώς πάνω από το 2% της ετήσιας παραγωγής της.
Όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, η Ουάσινγκτον βλέποντας τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων συμμάχων της θα επιχειρήσει να σαμποτάρει κάθε σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από την αμερικανική πολεμική μηχανή (και την αντίστοιχη πολεμική βιομηχανία). Και το πρώτο βήμα σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι να χρησιμοποιήσει τους πιο πιστούς συμμάχους της για να σαμποτάρουν τα σχέδια δημιουργίας του ευρωστρατού.
Στη συνέντευξή του στους Financial Times ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι αν ο ευρωστρατός σημαίνει «νέες δομές» (δηλαδή απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ που ελέγχεται από τις ΗΠΑ), τότε «θα υποσκάψει την ασφάλειά μας».

Η Ελλάδα στους μεγάλους χαμένους

Όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές από αυτή τη στήλη η παρουσία των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, δεν εξασφαλίζει την προστασία της Ελλάδας από την τουρκική επιθετικότητα αλλά την εμπλοκή της στον νέο Ψυχρό Πόλεμο με το Πεκίνο, η οποία μπορεί να έχει βαρύτατο κόστος για την ελληνική οικονομία.
Δυστυχώς, η στρατιωτική εμπλοκή μέσω του ΝΑΤΟ και η δημιουργία (εχθρικών για την Κίνα) αμερικανικών βάσεων στην ελληνική επικράτεια δεν είναι οι μόνες κινήσεις που (δικαίως) θα μπορούσαν να θεωρηθούν «επιθετικές» προς τα κινεζικά συμφέροντα.
Η Αθήνα, ύστερα από ισχυρές πιέσεις της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα έχει ήδη απορρίψει την κινεζική τεχνολογία για τα δίκτυα 5G, παρά το γεγονός ότι οι κινεζικές εταιρείες βρίσκονταν στην πρωτοπορία της σχετικής τεχνολογίας και υπόσχονταν αισθητά καλύτερες συμφωνίες στους πελάτες τους.
Η χώρα δηλαδή δεν προσφέρει απλώς τις υπάρχουσες υποδομές της σε μια αντιπαράθεση που δεν την αφορά αλλά υποθηκεύει και τις μελλοντικές τις υποδομές στο όνομα της αμερικανικής επιθετικότητας.
Προφανώς, το ζήτημα για μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν είναι να ταχθεί με τη μια ή την άλλη πλευρά του νέου Ψυχρού Πολέμου (το Πεκίνο μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνος και ανήθικος παίκτης στη διεθνή σκηνή).
Το να επιλέγεις όμως να στηρίξεις μιας παρακμάζουσα αυτοκρατορία εναντίον της ανερχόμενης οικονομικής υπερδύναμης του πλανήτη, ισοδυναμεί με γεωπολιτική και οικονομική αυτοκτονία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας