Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει Πολωνικά στρατεύματα στην Τουρκία για πόλεμο με Συρία

993
Πολωνικά στρατεύματα στην Τουρκία για πόλεμο με Συρία

 Ρικ Ρόζοφ Antiwar.com, 22-4-21

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου ανακοίνωσε την ανάπτυξη πολωνικών στρατευμάτων στην Τουρκία στο πλαίσιο  προσαρμοσμένων μέτρων διασφάλισης της αποστολής στην Τουρκία, η οποία θεσπίστηκε για την προστασία της Τουρκίας από τη Συρία, κατά την αιτιολόγηση του ΝΑΤΟ. Το μέτρο αυτό ελήφθη όταν η Τουρκία το 2015 (όπως έκανε και πέρυσι) ζήτησε διαβούλευση με τα άλλα μέλη του άρθρου 4 του  καταστατικού του ΝΑΤΟ. Το επόμενο έτος η Τουρκία ξεκίνησε άμεση Στρατιωτική δράση εντός της Συρίας, μετά την υπόθαλψη, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση αντικυβερνητικών ανταρτών από το 2011.

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν θύμα επίθεσης και όχι το έθνος στο οποίο είχε εισβάλει. (Όπως είχε εισβάλει στο βόρειο Ιράκ το 2008.) Το πακέτο του ΝΑΤΟ περιελάμβανε και εξακολουθεί να περιλαμβάνει αεροσκάφη AWACS (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Προειδοποίησης και Ελέγχου), ναυτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και βοήθεια με πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση.

Δύο χρόνια πριν από αυτό, το 2013, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τρία συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot (ή ισοδύναμα) στην Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία. Οι πυροβολαρχίες έχουν παρασχεθεί από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία,

Το 2015 τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος  Sukhoi Su-24M κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Ο πιλότος του Σουχόι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία μετά από  την προσγείωσή του με αλεξίπτωτο. Σκοτώθηκε επίσης ένας Ρώσος στρατιώτης που είχε τοποθετηθεί σε ελικόπτερο διάσωσης. Όπως επισημαίνει η Βικιπαίδεια, ήταν η πρώτη φορά που ρωσικό/σοβιετικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από μέλος του ΝΑΤΟ μετά τον Πόλεμο της Κορέας.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το 2018, η στρατιωτική συμμαχία εξέδωσε δήλωση που ανέφερε :

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι η Τουρκία έχει πληγεί τρεις φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την απειλή βαλλιστικών πυραύλων από τη Συρία.»

Η σειρά των συριακών πυραύλων – που βασίζονται στο δικό τους έδαφος για την άμυνα του έθνους ενάντια στην εξωτερική επίθεση –  συνέχιζε η δήλωση- «καλύπτει μέρος του εδάφους του ΝΑΤΟ και ορισμένα από τα εδάφη των εταίρων μας». (Οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή εκείνη την εποχή ήταν μέλη του Μεσογειακού Διαλόγου Ισραήλ και Ιορδανία.)

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ ανέφερε: « Η αυξανόμενη απειλή που εγείρει η διάδοση βαλλιστικών πυραύλων κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα της Συμμαχίας υπήρξε και παραμένει κινητήρια δύναμη στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ανάπτυξη ενός αμυντικού συστήματος βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο έχει διαμορφωθεί για την αντιμετώπιση απειλών εκτός της Ευρω-ατλαντικής περιοχής».

Τα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, έτσι, με την ευγενή προσφορά της Τουρκίας είναι η Συρία, το .Ιράκ και το Ιράν.

Το μπλοκ δεσμεύθηκε επίσης για τη χρήση της Δύναμης Απόκρισης του ΝΑΤΟ και της Κοινής Τακτικής Δύναμης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας, όπως απαιτείται. Την πρώτη του τρέχοντος έτους η Τουρκία ανέλαβε τη διοίκηση της Κοινής Τακτικής Δύναμης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας, καθώς πρόσφατα της δόθηκε ο ηγετικός ρόλος στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Το ΝΑΤΟ , περιττό να πούμε, δεν έχει εκδώσει ποτέ λέξη για τις τουρκικές στρατιωτικές εισβολές στη Συρία, τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Στην ίδια σύνοδο, το ΝΑΤΟ ανέθεσε βασικό ρόλο στην εκπαίδευσή του ιρακινού στρατού στην Τουρκία, όπως αναφέρθηκε, για να “προτείνει αποτελεσματικές στρατηγικές μάχης εναντίον τρομοκρατών του ΡΚΚ και του Ντάες/Daesh. «Το ΡΚΚ είναι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, εναντίον του οποίου η Τουρκία διεξάγει πόλεμο κατά της εξέγερσης από το 1978, συχνά πέρα από τα σύνορά της, την μεγαλύτερη  τέτοια εκστρατεία στον κόσμο. Στο όνομα της καταπολέμησης των δυνάμεων του ΡΚΚ εισήλθε ο Τουρκικός στρατός στο Ιράκ το 2008.

Έτσι, τώρα πολωνικά στρατεύματα, περίπου 80, έχουν αναπτυχθεί στην Τουρκία για να διεξάγουν ναυτικές περιπολίες στη Μεσόγειο και πτήσεις επιτήρησης και αναγνώρισης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σε συντονισμό με άλλες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο θέατρο.

Ο πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak δήλωσε για την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ: «Οι Πολωνοί στρατιώτες είναι παρόντες εκεί όπου το απαιτεί η συμμαχική αλληλεγγύη. Εκτελούν καθήκοντα διαφόρων αποστολών, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια, καθώς και μεταφέροντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Η ένταξή μας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στην Τουρκία αποτελεί άλλη μιαν απόδειξη ότι η Πολωνία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις συμμαχίες της και εργάζεται για την ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα.

Χθες ήταν η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, η Μακεδονία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σήμερα είναι η Τουρκία. Αύριο μπορεί να είναι η Ουκρανία και η Λευκορωσία. Πολύ πιο κοντά στην Πολωνία, αλλά πάντοτε στην παγκόσμια επέκταση του ΝΑΤΟ.

 Ο Rick Rozoff έχει επιδοθεί σε αντί-πολεμική και αντί-παρεμβατική δραστηριότητα, διάφορες ικανότητες για σαράντα χρόνια. Ζει στο Σικάγο του Ιλινόις. Είναι ο διευθυντής του Stop. Αυτό  το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στοAnti-Bellum.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας