Το «μπλόκο» της Ρωσίας ρίχνει το πετρέλαιο σε χαμηλό τριών ετών

1119
μπλόκο

Σε περιδίνηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, μετά την αποτυχία των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ, καθώς και των συνεργαζόμενων κρατών, με «ναυαρχίδα» τη Ρωσία, να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Ως εκ τούτου, από την 1η Απριλίου σταματούν να ισχύουν οι συμφωνίες για τη συντονισμένη μείωση της παραγωγής, η οποία αποσκοπούσε στη στήριξη των διεθνών τιμών, εν μέσω της υπερπροσφοράς πετρελαίου και της μειωμένης ζήτησης.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο «λευκός καπνός» εμποδίστηκε από τη Ρωσία, η οποία αρνήθηκε να ανάψει το πράσινο φως για μια «γενναία» μείωση της παραγωγής.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Βιέννη, ήταν ξεκάθαρος:

«Δεν υπήρξε συναίνεση στο πώς οι 24 χώρες θα αντιδράσουν συντονισμένα στην τρέχουσα κατάσταση. Έτσι, από την 1η Απριλίου, ξεκινάμε να εργαζόμαστε, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις ποσοστώσεις ή τις μειώσεις που βρίσκονταν σε ισχύ. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάθε χώρα δεν θα παρακολουθεί και δεν θα αναλύει τις εξελίξεις στην αγορά».

Η πετρελαϊκή αγορά, όπως είναι εύλογο, αντέδρασε αρνητικά στις παραπάνω εξελίξεις. Η τιμή των συμβολαίων Brent έκλεισε στα 45,46 δολάρια ανά βαρέλι, χάνοντας το 8% της αξίας της.

Από την πλευρά τους, τα συμβόλαια WTI «βούλιαξαν» την Παρασκευή στα 41,93 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας επίσης απώλειες της τάξης του 8%.

Πρόκειται μάλιστα, για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, ενώ από την αρχή του έτους, οι σωρευτικές απώλειες υπερβαίνουν το 30%.

Την Πέμπτη, οι χώρες του ΟΠΕΚ πρότειναν την περαιτέρω μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν υπήρξε συμφωνία, με αποτέλεσμα από την 1η Απριλίου να αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην παραγωγή.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ αναμένεται να λάβει χώρα στις 9 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη απόφαση για τη συντονισμένη μείωση της παραγωγής ελήφθη το 2016, με στόχο την τόνωση των διεθνών τιμών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξε επέκταση των μέτρων, με τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να συμφωνούν στην περικοπή της παραγωγής κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, ενώ η Σαουδική Αραβία τάχθηκε υπέρ της εθελοντικής μείωσης της εγχώριας παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια για τους επόμενους τρεις μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας