Μόνο αναθέματα ρίχνει, σχεδόν, το ΚΚΕ με επίσημη τοποθέτηση του για τις εξελίξεις στην Καταλονία σχετικά με το μεγάλο λαϊκό ρεύμα που διεκδικεί ελεύθερο δημοψήφισμα, προκειμένου ο Καταλανικός λαός να καθορίσει κυρίαρχα το μέλλον του.
Για τον νεοφανή μαρξισμό του ΚΚΕ η πολιτική κρατικής καταστολής της Ισπανικής κυβέρνησης δεν εγείρει πελώρια θέματα δημοκρατίας, εθνικής και κοινωνικής καταπίεσης, ούτε αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο το φρικτό αυταρχικό – αστυνομικό αντιλαϊκό πρόσωπο του Ισπανικού κατεστημένου και γενικότερα της ΕΕ, η οποία σύσσωμη και με νύχια και δόντια το στηρίζει.
Για το ΚΚΕ η αυταρχική καταστολή του Ραχόι στην Καταλονία απλώς “οξύνει εθνικιστικές και διχαστικές λογικές και από τις δύο πλευρές, ενώ τροφοδοτεί τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στην Ισπανία, που είναι ξένοι προς τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα”!
Για το ΚΚΕ δεν υπάρχει ο λαός της Καταλονίας, δεν υπάρχουν οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις της Ισπανίας, δεν υπάρχουν ούτε οι ακροδεξιοί. φρανκιστές και νεοφασίστες που βγήκαν στις Ισπανικές πλατείες να πνίξουν την έκφραση της βούλησης των Καταλανών, δεν υπάρχει η ιερά εξέταση των Βρυξελλών και της ΕΕ που στέλνουν στον Καιάδα το δημοψήφισμα και ομνύουν στον ευρωπαϊσμό του Ραχόι. Όλα τούτα είναι μόνο “ενδοαστικοί ανταγωνισμοί”!
Άλλωστε, πάντα κατά την ηγεσία του ΚΚΕ, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της Καταλονίας “υπηρετεί” αποκλειστικά “τμήματα του κεφαλαίου, που θεωρούν ότι σε αυτήν την φάση τα συμφέροντα τους υπηρετούνται καλύτερα μέσω μιας πιο διευρυμένης αυτονομίας ή ακόμα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας”.
Γι’ αυτό τέτοιες ενέργειες, πάντα κατά την ηγεσία του ΚΚΕ, “ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους αλλαγής συνόρων” (όλα τα αιτήματα για ανεξαρτησία στο ίδιο τσουβάλι!) και “οξύνουν ακόμα περισσότερο την αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας”, ενώ “η ταξική εκμετάλλευση θα ενταθεί έτσι και αλλιώς είτε με ενωμένη Ισπανία, είτε στην ανεξάρτητη Καταλονία”!
Το ΚΚΕ με ένα εύκολο ισοπεδωτισμό παρακάμπτει αγωνίες και διαθέσεις λαών, αναγορεύει σε τυφλό εθνικισμό κάθε αίτημα, πέρα από χρόνο και συνθήκες, για εθνική χειραφέτηση και εθνική ανεξαρτησία και βεβαίως παραμερίζει την μανιασμένη στήριξη από το ευρωπαϊκό ιερατείο του βασιλικού ισπανικού μπλοκ του Ραχόι και κυρίως βάζει στην άκρη τον φόβο των Βρυξελλών απέναντι στην θέληση των λαών να ζητήσουν να καθορίσουν μόνοι τους ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο μέλλον.
Μπορεί η αστική τάξη της Καταλονίας ή μερίδες της να θέλουν για τα δικά τους συμφέροντα μια ανεξάρτητη από την Μαδρίτη Καταλονία, αλλά οι διαδικασίες που φέρνουν στο αγωνιστικό προσκήνιο τον καταλανικό λαό μπορεί να συνδέσουν τον αγνό πατριωτισμό του με βαθιά κοινωνικά προβλήματα και προτάγματα και μπορεί να ωθήσουν την Καταλονία σε απρόβλεπτους δρόμους δημοκρατισμού, ρήξεων και ανατροπών.
Ευτυχώς, έτσι προχωρά η ιστορία και όχι με «καθαρά» εγκεφαλικά κατασκευάσματα γραφείου ή εύκολες υπεκφυγές του τύπου: Σοσιαλισμός ή τίποτα, οι οποίες χρησιμεύουν ως άλλοθι, ακριβώς για να μην κάνουμε τίποτα!
Ν.Ζ
Στη συνέχεια προς σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα γεγονότα στην Καταλονία
Ανακοίνωση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βάρβαρη κρατική βία και καταστολή, που άσκησε η ισπανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Καταλονία. Αυτή η πολιτική οξύνει εθνικιστικές και διχαστικές λογικές κι απ’ τις δυο πλευρές, ενώ τροφοδοτεί τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στην Ισπανία, που είναι ξένοι προς τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.
Άλλωστε και η απόφαση της καταλανικής κυβέρνησης για την προκήρυξη δημοψηφίσματος δεν έχει στόχο να επιλύσει τα προβλήματα του λαού της Καταλονίας και να υπηρετήσει τα συμφέροντά του, ανεξάρτητα απ’ την όποια αποδοχή που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση σε πλατιά λαϊκά στρώματα. Υπηρετεί τμήματα του κεφαλαίου, που θεωρούν ότι σ’ αυτή τη φάση τα συμφέροντά τους υπηρετούνται καλύτερα μέσω μιας πιο διευρυμένης αυτονομίας ή ακόμη κι ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας απ’ την υπόλοιπη Ισπανία. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από άλλα παρόμοια δημοψηφίσματα, όπως αυτά που έγιναν στη Σκωτία, τη Βρετανία για την αποχώρηση απ’ την ΕΕ ή το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν με την εμπλοκή μάλιστα ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Τέτοιες ενέργειες, που θέτουν ζήτημα αλλαγής συνόρων, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους και συγκαλύπτουν το αντικειμενικό γεγονός ότι η αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας οξύνεται ακόμη περισσότερο σε όλες τις χώρες.
Οι ταξικές αντιθέσεις, η ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά και θα ενταθούν, είτε πρόκειται για μια Ισπανία με τη σημερινή της μορφή είτε για μια πιο αυτόνομη ή και ανεξάρτητη Καταλονία, όσο μένει στο απυρόβλητο η εξουσία του κεφαλαίου.
Η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής πάλης, της πάλης για το σοσιαλισμό είναι ο μόνο δρόμος που δίνει διέξοδο στα σημερινά οξυμένα προβλήματα και αδιέξοδα, αντιμετωπίζει τις πολιτικές που διχάζουν και διαιρούν τους λαούς. Μόνο σε μια σοσιαλιστική Ισπανία μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, να επιλυθούν ζητήματα σεβασμού των εθνικών, ιστορικών, πολιτιστικών παραδόσεων.
Μάλλον θα απαγορέψει στα μελη και οπαδούς να βλέπουν ειδήσεις απο εκεί. Και δίκιο θα έχει, μιά χαρά στην ησυχία μας είμασταν, πάνε και κάνουν φασαρίες για το τίποτε. Αυτα να βλέπει η Αυτού Μεγαλειότης της Ισπανίας και να κοιτάξει να φτιάξει κατι σε κκε ισπανικό,που απεδείχθη και πάλιν η χρησιμότης του.
Συγγνώμη, σύντροφοι, αλλά η ανακοίνωση του ΚΚΕ δεν λέει τίποτε από όσα της καταλογίζετε!
Και κυρίως, δεν μιλάει για “σοσιαλισμός ή τίποτα” αλλά για “ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής πάλης, της πάλης για το σοσιαλισμό”.
Αντιθέτως, το σχόλιό σας “Μπορεί η αστική τάξη της Καταλονίας ή μερίδες της να θέλουν για τα δικά τους συμφέροντα μια ανεξάρτητη από την Μαδρίτη Καταλονία, ΑΛΛΑ οι διαδικασίες που φέρνουν στο αγωνιστικό προσκήνιο τον καταλανικό λαό ΜΠΟΡΕΙ να συνδέσουν τον αγνό πατριωτισμό του με βαθιά κοινωνικά προβλήματα και προτάγματα και ΜΠΟΡΕΙ να ωθήσουν την Καταλονία σε ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΥΣ δρόμους δημοκρατισμού, ρήξεων και ανατροπών” ακούγεται λίγο ανερμάτιστη και ίσως τυχοδιωκτική.
μσχ
Γ. Παπαγγελής
μέλος ΝΕ Υγείας ΛΑΕ
Σύντροφε Γιώργο, μια προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης του ΚΚΕ θα σε οδηγήσει, πιθανότατα στα ίδια συμπεράσματα με αυτά του παρόντος άρθρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το τωρινό ΚΚΕ απλώς «νίπτει τας χείρας του» για τα προβλήματα του σήμερα και παραπέμπει τη λύση ακόμη και προβλημάτων που δύνανται να λυθούν και σε μη σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, στις σοσιαλιστικές «καλένδες»…
Αντίθετα, ο χαρακτηρισμός της θέσης του αρθρογράφου ως «ανερμάτιστης» και «τυχοδιωκτικής» χρήζει τεκμηρίωσης.
Με το ΚΚΕ δεν έχω καμμία σχέση αλλά για την καταλωνία λέει πράγματα που θα έπρεπε να είναι προφανή σε κάθε αριστερό, εκτός ίσως από όσους αφελείς πιστεύουν οτι η διάλυση της ΕΕ με κάθε μέσο είναι το πρώτο βήμα για την προλεταριακή επανάσταση. Η πολιτική απόσχισης στις χώρες της ΕΕ (σε αντίθεση με πολιτικές για τοπική αυτονομία) ενισχύει την εθνικιστική αντζέντα σε βάρος της ταξικής. Η συντηρικοποίηση του SNP στη Σκωτία μετα την αναρρίχηση του στη (τοπική) κυβέρνηση λέει πολλά. Και οι αποσχιστικές τάσεις στις οικονομικά εύπορες περιοχές (δες και Ιταλία) που δεν θέλουν να υποστηρίζουν οικονομικά τους φτωχούς συμπατριώτες τους προιδεάζει για το πως θα αντιμετωπιστούν πολιτικές αναδιανομής στο εσωτερικό τους μετα την ανεξαρτησία.
Τα «προφανή» και οι «βεβαιότητες» είναι ίσως για εκπροσώπους άλλων ιδεολογικών ρευμάτων, αλλά όχι για τους αριστερούς, μαρξιστές, κομμουνιστές κλπ. Και αυτά που λέει το ΚΚΕ για ζήτημα της Καταλωνίας μόνο προφανή δεν είναι· μάλλον το αντίθετο. Επιπλέον, η εξέλιξη του ζητήματος της Καταλωνίας, με την υπαναχώρηση (βλέπε: κωλοτούμπα) του κεντροδεξιού νεοφιλελεύθερου Puigdemont, αλλά και την εκβιαστική τακτική των μεγάλων καταλανικών εταιρειών και τραπεζών, που ετοιμάζονταν (και ετοιμάζονται) να μεταφέρουν τις έδρες τους εκτός Καταλωνίας, εάν κηρυχθεί τελικά η ανεξαρτησία της περιοχής είναι ενδεικτικές του ποια τάξη και ποια κοινωνικά στρώματα θα «ξεβολεύονταν» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η τυχών απόσχιση της Καταλωνιας θα είναι ένα ακόμη βήμα(Κύπρος-Κόσοβο κλπ)στο δρόμο για την αλλαγή συνόρων,κάτι που επιδιώκουν διεθνώς οι κάθε λογής εθνικιστικές δυνάμεις,που σαφώς είναι παιδιά της καπιταλιστικης οικογένειας.
Αν πούμε ότι το ΚΚΕ έχει ελλείψεις ,τουλάχιστον είναι σε Αντι-Καπιταλιστικο δρόμο. Η ΛΑΕ τι???
Με το να διασύρετε η Αριστερά πίσω από εθνοτικα κινήματα που ηγείται μερίδα έστω της αστικής τάξης,χανόμαστε στη θάλασσα του καπιταλισμού και βοηθάμε τους εθνικιστές που θέλουν την επανα-χάραξη των συνόρων για λογαριασμό κάποιων επιχειρηματικων κέντρων,ενώ οι εργαζόμενοι θα ζουν κάτω από την ίδια καπιταλιστικη βαρβαρότητα.
Όποιος αποσυνδέει το ζήτημα της αντι-ιμπεριαλιστικής πάλης από το αίτημα της αυτοδιάθεσης των λαών διαπράττει ιδεολογικό και τακτικό σφάλμα. Το πόσο «διεθνιστικό» είναι το να μείνει απείραχτο το σημερινό status quo, φαίνεται από την ολοένα και πιο αποθρασυνόμενη πολιτική της ΕΕ και της ευρωζώνης.
Επιπλέον: Εάν δεν το έχετε αντιληφθεί, η αλλαγή συνόρων έχει ΗΔΗ πραγματοποιηθεί από το 1990 και μετά, με την επανένωση της Γερμανίας, τη διάλυση της ΕΣΣΔ, της Γιουγκοσλαβίας και της Τσεχοσλοβακίας κοκ. Το στάτους των Συμφωνιών της Τεχεράνης, της Γιάλτας και του Πότσνταμ έχει ήδη παραβιαστεί εδώ και καιρό. Επιπλέον, από πότε ακριβώς η παραμονή των συνόρων ως έχουν αποτελεί όρο για την ανάπτυξη της αντικαπιταλιστικής πάλης;
Και εάν τα σύνορα στον κόσμο παραμείνουν ως έχουν, πώς και πότε ακριβώς θα αποκτήσουν το δικό τους κράτος οι Παλαιστίνιοι και οι Κούρδοι; (Διαφορετικές περιπτώσεις, ασφαλώς, μεταξύ τους, αλλά με κοινή ρίζα του προβλήματος).
Θεωρώ ότι όλα αυτά τα “αλλά”, τα “μπορεί” και τα “απρόβλεπτα” του αρθρογράφου τεκμηριώνουν επαρκώς τους χαρακτηρισμούς μου.
μσχ
Γ.Παπαγγελής