Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών προκαλεί νευρική κρίση σε κυβέρνηση, Κοιν/τική Ομάδα και κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. Πιέζουν βουλευτές να ψηφίσουν!

2778
συριζα
Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών προκαλεί νευρική κρίση στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Έκρηξη Τσακαλώτου: «Τι δεν καταλαβαίνετε;» ρώτησε αγανακτισμένος τους διαφωνούντες – Έκανε τρομοκρατικά λόγο για πτώση της κυβέρνησης και κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών – Να αποσυρθεί η διάταξη ζητούν 10+ βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ.

Δραματική τροπή λαμβάνουν οι παρασκηνιακές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των αντιδράσεων από βουλευτές του κόμματος, που ζητούν να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων για τους πλειστηριασμούςαν και είναι πολύ αμφίβολη η αρνητική ψήφος τους σε περίπτωση μη απόσυρσης.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό τον φόβο των διαφοροποιήσεων, η κυβέρνηση εξετάζει μικρές φραστικές αλλαγές στην αμφιλεγόμενη τροπολογία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ώστε να αποτραπούν οι διαφοροποιήσεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πήγαν στη Βουλή, όπου ενημέρωσαν εκτάκτως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να τους πείσουν να ψηφίσουν την ρύθμιση. Τουλάχιστον δέκα βουλευτές έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους και φέρονται να σκέφτονται την καταψήφιση της διάταξης. Μάλιστα ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζήτησε δημοσίως από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση».
Ο δε Νίκος Φίλης ζήτησε να υπάρξει και πρόβλεψη μέσα στη συγκεκριμένη τροπολογία που να προστατεύει τη λαϊκή κατοικία. Πολλοί βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν σε υψηλούς τόνους και με φωνές ότι κακώς έφερε η κυβέρνηση τελευταία στιγμή την τροπολογία και χωρίς να υπάρξει νωρίτερα ενημέρωση και συζήτηση!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις στους βουλευτές και έφτασε μέχρι του σημείου της «έκρηξης», ακούγοντας τις ενστάσεις των βουλευτών και το αίτημά τους ότι πρέπει να προστατευτεί πιο ρητά η λαϊκή κατοικία. Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε διάφορα στοιχεία για το θέμα και κάποια στιγμή απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς τους «γιατί δεν καταλαβαίνετε;»!
Μάλιστα, σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε σαφώς τους βουλευτές ότι εάν δεν περάσει η διάταξη, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με την ίδια την κυβέρνηση και με τα stress test των τραπεζών, οι οποίες θα αναγκαστούν να πάνε σε ανακεφαλαιοποίηση για να μην καταρρεύσουν.
Ασκώντας έντονη πίεση στους βουλευτές να υποχωρήσουν και αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποσύρει τη διάταξη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διακυβεύεται το πρόγραμμα και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησηςαν όχι και η ύπαρξη της κυβέρνησης!
Υπό αυτή την έννοια, τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όσο και ο κ. Κοντονής περιέγραψαν μία κατάσταση κατά την οποία θα κινδυνεύσει συνολικά η κυβερνητική προσπάθεια, εάν υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν, για ευνόητους λόγους. ότι ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης το «παρών» έδωσαν οι Ε. Τσακαλώτος, Στ. Κοντονής, Ν. Τόσκας, Π. Σκουρλέτης και Κατ. Παπανάτσιου ενώ από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν περισσότεροι από 20 βουλευτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος αποχώρησε από την κλειστή συνεδρίαση εκνευρισμένος ενώ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα δημοσιογράφων για το αν θα έχει πρόβλημα η κυβέρνηση σε περίπτωση που καταψηφιστεί η τροπολογία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός των Οικονομικών αντέκρουσε τα αιτήματα για απόσυρση της ρύθμισης λέγοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενώ παράλληλα επισήμανε τον κίνδυνο ενόψει τον stress test των τραπεζών για ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Τι ζητούν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης με τα αιτήματά τους να βασίζονται σε δύο βασικούς άξονες:

–         Προβληματισμός καθώς εκτιμούν ότι το κλίμα που δημιουργείται από την επίμαχη τροπολογία ενισχύει τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα αντί να επιλύεται
–         Εκ του περισσού η ρύθμιση που προσθέτει πολιτικό κόστος καθώς ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει την προστασία όσων διεξάγουν πλειστηριασμούς ακόμα και σε συμβολαιογραφικά γραφεία
Παράλληλα ζήτησαν από τους υπουργούς να εισάγουν ρύθμιση που να ξεκαθαρίζει ότι προστατεύεται η πρώτη λαϊκή κατοικία.

Συγκέντρωση της ΛΑ.Ε
Από τις 4μμ. έξω από τη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΠΑΜ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις κινητοποιήσεις τους κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και λαϊκής περιουσίας.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι μόνο το in.gr και ο συντάκτης του, απ’ όσο έχουμε υπόψη, είδαν ως συγκέντρωση κυρίως της ΑΔΕΔΥ αυτήν την συγκέντρωση την οποία πρώτη ανήγγειλε η ΛΑ.Ε και πρωταγωνιστούσε η ίδια μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και το ΕΠΑΜ.
Φωτογραφίες από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας:
WP_20171221_17_49_12_Pro WP_20171221_17_49_30_Pro WP_20171221_17_49_37_Pro WP_20171221_17_49_53_Pro WP_20171221_17_50_13_Pro WP_20171221_17_50_50_Pro

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας