Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και εξώσεων

1235
πλειστηριασμών

Χαιρετίζω την σημερινή ημερίδα για τα κόκκινα δάνεια με διοργανώτρια τη Λαϊκή Ενότητα. Το θέμα των κόκκινων δανείων αποτελεί θέμα και σημείο αιχμής γιατί αφορά το μέλλον δεκάδων χιλιάδων οικογενειών δανειοληπτών και κατ’ επέκταση επηρεάζει τόσο την κοινωνική συνοχή όσο και την οικονομική ανάπτυξη.

Η τοποθέτηση μου θα έχει δικαιοπολιτική χροιά, διότι αντιμετωπίζω το θέμα τόσο με την επιστημονική μου ιδιότητα αυτή του πιστοποιημένου οικονομολόγου, όσο και σαν ενεργός πολίτης με την ιδιότητα του προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας δανειοληπτών αλλά και σαν πολιτική οντότητα, διότι συμμετέχω στη διοικούσα επιτροπή του ΔΗΚΚΙ που συμμετέχει και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το εγχείρημα της ΛΑΕ.

Θα Συμφωνήσω απόλυτα με τις τοποθετήσεις όλων των προηγούμενων ομιλητών και θα προσπαθήσω και εγώ με τη δική μου ομιλία να βάλω το δικό μου λιθαράκι.

Θα αναφερθώ στην προτεινόμενη λύση του θέματος των κόκκινων δανείων είτε κατά το ιταλικό μοντέλο είτε κατά το κυπριακό μοντέλο κλπ. . Αυτό που προωθείται είναι η δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα, του asset protection scheme, στον οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο συγκεκριμένος ενδιάμεσος φορέας θα αναλάβει να εκδώσει ομόλογα με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου που θα φτάσουν στο 30% ήτοι σε 5-6 δις. Έτσι οι 4 συστημικές τράπεζες για προβληματικά δάνεια ύψους 20 δις θα εκδώσου senior bonds, δηλαδή κύρια ομόλογα 6-8 δις με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η κρατική εγγύηση θα χορηγείται μόνο στα ομόλογα πρώτης εξασφάλισης, δηλαδή στο κόστος διακράτησης. Επομένως μηδενίζεται το ρίσκο του senior ομολόγου (βλέπε CDS και CDO). Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα senior ομόλογα θα γίνονται ratting. Θα ανεβαίνει η πιστοληπτική τους ικανότητα και ευκόλως θα είναι διαπραγματεύσιμα. Υπάρχει δε σφοδρά πιθανότητα να γίνει τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με αναδρομική ισχύ.

Μέχρι τώρα τι γινόταν; Όταν οι τράπεζες εξέδιδαν ένα senior ομόλογο, ο επόπτης τις αναγκάζει να το κρατήσουν, κρατώντας και το αντίστοιχο ρίσκο διότι ισομερώς αυξανόταν και το υπό κίνδυνο ενεργητικό τους, το λεγόμενο risk asset και επομένως επηρεάζονταν και τα κεφάλαιά τους.

Με το προτεινόμενο και υπό ψήφιση σχέδιο λύσης των κόκκινων δανείων, όλο το ρίσκο το παίρνει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Όλα τα ανωτέρω πραγματοποιούνται γιατί στήνεται μια δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων, όπου θα γίνουν κερδοσκοπικά παιχνίδια δις ευρώ εις βάρος του ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας.

Όπως είναι γνωστό τοις παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, 9 παίκτες σορτάρουν τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών στο χρηματιστήριο. Με τη δημιουργία της δευτερογενούς αγοράς, κάποιοι θα ποντάρουν στο αν εμείς θα αποπληρώσουμε.

Αυτή την στιγμή στήνεται μια καινούργια φούσκα που θα γυρίσει ύστερα από 2 ή 3 χρόνια και σαν τσουνάμι θα σκάσει επάνω μας, οδηγώντας τη χώρα σε καινούργιες περιπέτειες και σε καινούργια μνημόνια.

Αναφερόμενος στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη, αυτό που έχω να αναφέρω είναι ότι το γεγονός ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας γίνεται η διαχείριση του ν. 4469/2017, δηλαδή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων έχει αποτύχει πλήρως και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ελάχιστες μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, όταν οι αρχικά ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έφταναν περίπου τις 65.000. Το πιο επικίνδυνο σημείο αποτελεί το γεγονός ότι όταν πραγματοποιήσεις την σχετική κλήση στην πλατφόρμα τότε υποχρεωτικά ανεβάζεις όλα τα στοιχεία της αιτούσης επιχείρησης, των φυσικών προσώπων που την απαρτίζουν, των εγγυητών, τριτεγγυητών, δηλ. όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τα ακίνητα, κινητή περιουσία, τραπεζικές καταθέσεις κλπ. Και ως εδώ θα πω ότι συμφωνώ απολύτως γιατί  έτσι και εντοπίζονται και αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Τα προβλήματα εντοπίζονται στο γεγονός ότι αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία οι τράπεζες εκδίδουν και κοινοποιούν είτε διαταγές πληρωμής, είτε κατασχετήρια, είτε προγράμματα πλειστηριασμού δηλαδή κατά τρόπο αθέμιτο, καταχρηστικό, ανήθικο και παράνομο εκμεταλλεύονται την παραπάνω διαδικασία αντί να συνεργαστούν σε μια διαδικασία βιώσιμης ρύθμισης. Δηλαδή ανέξοδα οι τράπεζες καπηλεύονται και εκμεταλλεύονται κρίσιμα στοιχεία που σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πληρώσουν εξειδικευμένους επιστήμονες όπως οικονομολόγους, δικηγόρους κτλ για να πραγματοποιήσουν διάφορες εργασίες όπως ελέγχους τίτλων κτλ για να τα αποκτήσουν.

Επανερχόμενος στον καινούργιο νόμο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη δεν θα σταθώ σε καμία άλλη προϋπόθεση-κόφτη ούτε στο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης και κύριας κατοικίας ούτε στα εισοδηματικά κριτήρια, θα εστιάσω στην προϋπόθεση-κόφτη αυτή του υπολοίπου του κεφαλαίου των 130.000 ευρώ από ενυπόθηκα στεγαστικά ή άλλης φύσεως ενυπόθηκα δάνεια με βάση αυτόν τον κόφτη αποκλείεται το 80% των νοικοκυριών γιατί στις εποχές της ευμάρειας ένα μέσο σπίτι των 80τμ ή των 90τμ στην Νίκαια, στον Καρυδαλλό, στην Κυψέλη, στα Πατήσια είχε τιμή αγοράς από 180.000 ευρώ και άνω. Το πλέον σκανδαλώδες όμως αποτελεί το γεγονός της επιδότησης κατά 1/3 της δόσης των στεγαστικών δανείων και διερωτώμαι γιατί ένα χρεωκοπημένο κράτος να επιδοτεί το 1/3 της δόσης και να μην το διαγράφει όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τον νόμο Κατσέλη και γιατί να επιδοτήσει με ζεστό δημόσιο χρήμα ιδιωτικές εταιρείες  όπως είναι οι 4 συστημικές τράπεζες που το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων σε βάθος χρόνου υπάρχει η πιθανότητα να φτάσει το ποσό των 5 δις ευρώ το μεγάλο σκάνδαλο όμως έγκειται στο γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης σε ένα υποτιθέμενο ποσό οφειλής που αυθαίρετα θα προσδιορίζεται από ιδιώτες ‘όπως είναι οι τραπεζίτες, τα Funds κλπ, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο θα επιδοτεί με ζεστό δημόσιο χρήμα ένα ποσό που δεν θα έχει ελεγχτεί η ορθότητα και η νομιμότητα του για όσους δημόσιους λειτουργούς προσυπογράφουν κάτι τέτοιο είναι απολύτως βέβαιο ότι διαπράττουν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και ποινικά αδικήματα όπως παράβαση καθήκοντος, απιστία περί την υπηρεσία, βλάβη δημοσίου συμφέροντος.

Μιλώντας ως εξιδεικευμένους  επιστήμονας σαν πιστοποιημένος οικονομολόγος στις 10 περιπτώσεις που γίνεται έλεγχος στα υπόλοιπα των οφειλών που εμφανίζουν οι τράπεζες στις 8 περιπτώσεις εμφανίζονται διαφορές από παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις και εκτοκισμους αναφέρομαι για τους γνωρίζοντες στο μη βέβαιο και εκκαθαρισμένο της απαίτησης.

Είμαστε αποφασισμένοι σαν Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών με τις επιστημονικές μας υπηρεσίες σε κάθε τέτοια περίπτωση να υποβάλλουμε μηνυτήριες αναφορές σε ολόκληρη της ιεραρχική αλυσίδα από τους κρατικούς λειτουργούς μέχρι τα στελέχη και τους υπαλλήλους των τραπεζών και κατ’ αυτόν τον τρόπο μέσα από εκατοντάδες μηνύσεις να αναπτυχθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων ένα δικαιοπολιτικό κίνημα που θα ανατρέψει τον κατεστημένο.

Ειλικρινά διαβάστε εδώ και 20 χρόνια ποιοι αποτελούν τις διοικήσεις των τραπεζών είναι τα ίδια ανακυκλώσιμα πρόσωπα που σαν ανακυκλώσιμα υλικά απλά αλλάζουν θέσεις και συντηρούν το σύστημα αλλά την ίδια στιγμή ευθύνονται για μεγάλο μέρος των δεινών που ταλανίζουν την Χώρα.

Στα παραπάνω προσθέστε το γεγονός ότι αυτό το 1/3 της επιδότησης της δόσης που δήθεν θα δίδεται προς ανακούφιση των νοικοκυριών την ίδια στιγμή θα το παίρνουν πίσω διαμέσου της αβάσταχτης υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι 4 συστημικές τράπεζες μόνο τράπεζες δεν είναι, πρόκειται για εταιρείες κελύφη που στην πραγματικότητα είναι εισπρακτικά κέντρα για λογαριασμό του δημοσίου και κέντρα χορήγησης συντάξεων και πάσης φύσεως και μορφής επιδομάτων, απέχουν δε παρασάγγης από τον κύριο ρόλο τους που είναι αυτός της χρηματοδοτησης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς όφελος της ανάπτυξης και της εθνικής οικονομίας.

Η δική μας πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αποτελεί η οριζόντια σεισάχθεια δηλαδή η αποπληρωμή των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων με βάση τις σημερινές εμπορικές αξίες επιχειρηματικών και αστικών ακινήτων που θα πρέπει να κλειδώσουν στο σήμερα η υπερβάλλουσα της εμπορικής αξίας οφειλή θα πρέπει να διαγράφεται και ότι απομένει θα πρέπει να αποπληρώνεται είτε άτοκα είτε με παρεμβατικό επιτοκιο ΕΚΤ 0,05 είτε σε 20 ή 25 χρόνια. Με μια λύση σαν την προτεινόμενη άπαντες θα προστρέξουν και θα προσπαθήσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, εάν λοιπόν οι τράπεζες θέλουν τα χρήματα ας συμφωνήσουν σε κάθε άλλη περίπτωση κινούνται εκ του πονηρού.

Σας ευχαριστών για την προσοχή και την υπομονή σας.

*Ο Κρητικός Ευάγγελος είναι ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

**Ομιλία στην Ημερίδα της ΛΑ.Ε για τα Κόκκινα Δάνεια (27/2)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας