Το θέμα είναι να αυξάνονται οι πωλήσεις…

1426
τουρισμού

Είναι γνωστή στους περισσότερους η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ οφείλουν να αποτραβιούνται από τις περιφερειακές συγκρούσεις ανά την υφήλιο στις οποίες παίρνουν μέχρι τώρα μέρος.

Πριν από λίγες μέρες το Ινστιτούτο Eρευνών για την Ειρήνη με έδρα την Στοκχόλμη (SIPRI) έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για τον τζίρο των μεγαλύτερων βιομηχανιών όπλων στον κόσμο με εξαίρεση της Κίνας όπου δεν υπάρχουν αξιόπιστες καταγραφές. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι πωλήσεις των εκατό μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο αυξήθηκαν κατά 4,6% το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Ο συνολικός τζίρος εκτιμάται στα 420 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε σύγκριση μάλιστα με τις δαπάνες του 2002, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 47% σύμφωνα με το SIPRI. Την μεγαλύτερη αύξηση τζίρου παρουσιάζουν οι πέντε κορυφαίες πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ. Ωστόσο και οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν πήγαν πίσω. Αύξησαν τον τζίρο τους κατά 0,7% φτάνοντας τον στα 102 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο τζίρος των ρωσικών εταιρειών μειώθηκε κατά 0,4% φτάνοντας συνολικά στα 32,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην πρώτη θέση παγκόσμια, «καμαρώνει» η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, η οποία κατάφερε το 2018 να αυξήσει τον τζίρο της κατά 5,2 %, πετυχαίνοντας το 11% του συνολικού τζίρου των 100 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου. Η δεύτερη επιχείρηση στη παραγωγή όπλων στον κόσμο είναι η Boeing, η οποία κατέγραψε τζίρο ύψους 29,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το SIPRI αναφέρεται σε έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης που κάνουν λόγο «για διακρατικούς στρατηγικούς διαγωνισμούς». Σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα ο ανταγωνισμός αφορά κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα. Από την Ευρώπη προέρχονται οι 27 από τις 100 μεγάλες βιομηχανίες όπλων. Μεγαλύτερη παραγωγός χώρα παραμένει η Μεγάλη Βρετανία και ακολουθεί η Γαλλία. Στην κορυφή βρίσκεται ο βρετανικός κολοσσός BAE Systems με 83.000 εργαζόμενους και 35,8 δισεκατομμύρια δολάρια τζίρο για το 2018. Ακολουθούν οι γαλλικές επιχειρήσεις με 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια και οι γερμανικές με 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά. Δείχνουν ότι μια τόσο κερδοφόρα και … παραγωγική βιομηχανία δεν μπορεί να ρίξει τις πωλήσεις της επειδή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους και εκατομμύρια άλλοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους αναζητώντας ασφάλεια και ένα κομμάτι ψωμί. Δημιουργεί βέβαια ένα πρόβλημα η προσφυγική κρίση αλλά το πρόβλημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν η γιγάντια παραγωγή όπλων στοιβαζόταν απούλητη στις αποθήκες. Κάτω από αυτό το πρίσμα οφείλουμε να αντικρίσουμε και την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Κατανοητό είναι να ζητάμε από τους κάθε είδους συμμάχους να μας συμπαρασταθούν διπλωματικά και να εκδώσουν ανακοινώσεις καταδίκης της Τουρκίας. Όλα αυτά μπορεί να γίνουν μέχρι του σημείου που όχι μόνο δεν θα ακυρώνονται αλλά θα μεγαλώνουν οι παραγγελίες νέων οπλικών συστημάτων. Να ξέρουμε -τουλάχιστον- τι κουβεντιάζουμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας