Με την ανακοίνωση του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης (τέλος Νοεμβρίου 2019), η Τουρκία για πρώτη φορά αμφισβήτησε τόσο ξεκάθαρα την ΑΟΖ της Ελλάδας στην περιοχή Κρήτης – Ρόδου – Καστελλόριζου.
Η ελληνική κυβέρνηση (Μητσοτάκης, Δένδιας, Παναγιωτόπουλος) δημόσια και ανοιχτά καταγγέλει την Τουρκία, ενώ Τούρκοι ιθύνοντες απειλούν να νικήσουν την Ελλάδα όπως το 1922. Γενικά, έχουμε σοβαρή όξυνση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ ακούγονται και κάποιες προβλέψεις για πιθανά πολεμικά γεγονότα τους επόμενους μήνες.
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ
Την περίοδο 1980-2019 η Τουρκία ισχυροποιήθηκε αρκετά, ειδικά στην βιομηχανία. Εξ άλλου με την βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δυνάμωσε πολύ τον στρατό της.
Οι ΗΠΑ θαύμαζαν και υποστήριζαν την Τουρκία για πολλές δεκαετίες, σαν αντικομμουνιστικό και αντιρωσικό προπύργιο της Δύσης. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιούλη 2016, ο Ερντογάν άρχισε να κατηγορεί τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.
Οι σχέσεις Δύσης – Τουρκίας χειροτέρευσαν αρκετά. Αυτό επεκτάθηκε μετά την παραλαβή από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 (καλοκαίρι 2019).
Αν και η Τουρκία του Ερντογάν δεν είναι με την Ρωσία και την Κίνα, ωστόσο δεν είναι ούτε με τις ΗΠΑ ή την Ε.Ε.. Η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν πιστεύει στο ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν και οι μεγαλοαστοί που είναι μαζί του περιφρονούν τον Κεμάλ και πιστεύουν στην (με κάποιο τρόπο) αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θεωρούν ότι μαζί με το Πακιστάν, την Ινδονησία κλπ μπορούν να δημιουργήσουν ως το 2050 έναν ισλαμικό χώρο 1-1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που θα δρα αυτόνομα: ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Ρωσία – Κίνα – Ινδία.
Γι’αυτό ο Ερντογάν στις ομιλίες του συχνά αναφέρεται στην παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία αναφωνώντας: Αχ, τί είχαμε και το χάσαμε! Ο Ερντογάν φυσικά είναι συντηρητικός – δεξιός ισλαμιστής με σαφή αντιμαρξιστική ιδεολογία και αντίπαλος της χριστιανικής επέκτασης. Η ίδια η οικογένειά του είναι βουτηγμένη στη διαφθορά και τον άνομο πλούτο.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα έπαθε μεγάλη παραγωγική ζημιά από την ένταξη στην ΕΟΚ –Ε.Ε. Στα 40 χρόνια της Ε.Ε. η Ελλάδα είχε αύξηση βιομηχανίας μόλις 20% ή και λιγότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του 9μηνου (Γενάρη – Σεπτέμβρη), η Ελλάδα το 2019 έχει 15% λιγοτερη βιομηχανική παραγωγή απ’ ότι το 2000.
Η Ελλάδα μετά 20 χρόνια στο ευρώ, παράγει λιγότερα απ’ ότι η Ελλάδα της Δραχμής το 1999-2000 !
Αυτά τα επίσημα στοιχεία ελάχιστα προβάλλονται στο λαό. Το ΚΚΕ σωστά ρίχνει το σύνθημα «Εξω από την Ε.Ε.!». Αλλά αποσιωπά ή υποβαθμίζει την παραγωγική ήττα της αστικής Ελλάδας μέσα στην ΕΟΚ – Ε.Ε.. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του Ευρωατλαντισμού και του αστικού καθεστώτος όπως και η Ν.Δ. Βουλευτές της ΝΔ λένε θρασύτατα στην TV: «αλλοίμονο αν είμασταν έξω από την ΕΟΚ», εκμεταλλευόμενοι την αφωνία της Αριστεράς και την άγνοια των πλατειών μαζών για τα οικονομικά στοιχεία. Οι περισσότεροι γνωστοί δημοσιογράφοι είναι υπέρ του ευρωατλαντισμού και αποκρύπτουν την αλήθεια από τον λαό.
Στο μεταξύ, τα τελευταία 35 χρόνια η Τουρκία εξαπλασίασε τη βιομηχανία της, με μέση ετήσια βιομηχανική αύξηση 5%. Η Τουρκία είναι ο ένας από τους 5 παραγωγικούς νικητές των τελευταίων 35-40 χρόνων (ΛΔ Κίνας, Ινδία, ΣΔ Βιετνάμ, Τουρκία Ιράν). Ο Μεγάλος Νικητής βέβαια είναι η Κίνα που αύξησε 50 φορές την βιομηχανία της (5.000%) μετά το 1980. Π.χ. η Κίνα το 2018 είχε 25 φορές την παραγωγή χάλυβα της Τουρκίας και 21 φορές την παραγωγή χάλυβα της Γερμανίας.
Εξάλλου, η Κίνα το 2018 είχε 11 φορές την ηλεκτροπαραγωγή της Γερμανίας και 22 φορές την ηλεκτροπαραγωγή της Βρετανίας.
Επειδή ο συσχετισμός Δύναμης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας άλλαξε τα τελευταία 30-40 χρόνια σαφώς υπέρ της Τουρκίας, αρκετοί τούρκοι μεγαλοαστοί και πολιτικοστρατιωτικοί παράγοντες του καθεστώτος Ερντογάν θεωρούν ότι πλησίασε η στιγμή να καταφέρουν πλήγμα στην Ελλάδα.
Οι Τούρκοι επεκτατιστές πάντα θέλουν την Δυτική Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως θέλουν βέβαια και αρκετά εδάφη της Νότιας Βουλγαρίας όπουν κατοικούν 700.000 μουσουλμάνοι.
Το αστικό ευρωατλαντικό καθεστώς της Ελλάδας, που είναι βαρειά ένοχο για την παραγωγική καυστέρηση της χώρας τις 4 τελευταίες δεκαετίες, γαντζώνεται επάνω στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. ελπίζοντας ότι θα αποτρέψουν την εκδήλωση τυχόν τουρκικής επίθεσης.
Οι ευρωατλαντιστές προπαγανδιστές στην Ελλάδα αγνοούν εντελώς την ραγδαία άνοδο της Ανατολής (κυρίως των 4 ΛΔ της Ασίας) και προσπαθούν να παίξουν μέσα στα πλαίσια της Δύσης.
Η ιστορική εμπειρία (1922, 1974), δείχνει ότι η Δύση στις κρίσιμες στιγμές δεν στήριξε την αστική Ελλάδα, εκτός εάν επρόκειτο για αγώνα αντικομμουνιστικό (1944-49).
Όμως η Τουρκία είναι καπιταλιστικό, ημιφασιστικό κράτος που ανήκει (ακόμη) στο ΝΑΤΟ.
Αν λοιπόν η Τουρκία χτυπήσει άλλο μέλος του ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Βουλγαρία κλπ) για να του αποσπάσει εδάφη, πολύ δύσκολα η αεροπορία ή ο πολεμικός στόλος των ΗΠΑ θα χτυπήσουν μαζικά Τουρκικούς στόχους.
Για το ΝΑΤΟ εχθροί είναι η Ρωσία, η ΛΔ Κίνας, η Β. Κορέα, η Κούβα, η Βενεζουέλα, το Ιράν, η Συρία του Άσσαντ, η Λευκορωσία του Λουκασένκο, ακόμη και το Βιετνάμ ή η Σερβία, όχι όμως η Τουρκία !
Αυτό δείχνει και το αδιέξοδο της αστικής ελληνικής στρατηγικής: Ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας ζητούν από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, το ΝΑΤΟ ή το Ισραήλ να χτυπήσουν την νατοϊκή Τουρκία γιατί αυθαδίασε και προκαλεί αναταραχή, αλλά οι δυτικοί ιθύνοντες έχουν αρκετές σκοτούρες: οι δυτικές οικονομίες χάνουν συνεχώς έδαφος.
Νέα πλήγματα στις δυτικές οικονομίες
Το χαρακτηριστικό των τελευταίων μηνών είναι η κάμψη της βιομηχανίας των ΗΠΑ: Το δίμηνο Σεπτέμβρη – Οκτώβρη 2019 η αμερικανική βιομηχανία συρρικνώθηκε.
Συνολικά για το 10μηνο 2019 η βιομηχανία των ΗΠΑ αυξήθηκε μόνον 1%, ενώ η κινεζική αυξήθηκε 5,5%.
Η γερμανική βιομηχανία συρρικνώθηκε 3,5% το 10μηνο του 2019, ενώ συρρίκνωση παρουσίασε και η ιαπωνική βιομηχανία κατά 2%.
Στο σύνολο της 3 ετίας 2017, 18, 19 η βιομηχανία των ΗΠΑ αυξάνεται περίπου 6%, ενώ της ευρωζώνης μόνον 2%.
Η βιομηχανία της Κίνας αυξάνεται 19-20% την 3ετία 2017, 18, 19 δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με τις ΗΠΑ, και σχεδόν 10πλάσια σε σχέση με την Ευρωζώνη.
Η Ρωσία την 3ετία 2017. 18, 19 αύξησε σχεδόν 8% την βιομηχανία της και το Βιετνάμ πάνω από 28%.
Τη διετία 2018-19 η Τουρκική βιομηχανία έμεινε σχεδόν στάσιμη λόγω της οικονομικής κρίσης.
Στα τέλη Νοέμβρη 2019 ανακοινώθηκαν οι προβλέψεις ΟΟΣΑ για το ΑΕΠ των διαφόρων χωρών την επομένη διετία 2020-21 (nautemporiki.gr, 21/11/2019). Σύμφωνα με την επίσημη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ την διετία 2020-21 η ΛΔ Κίνας θα έχει αύξηση ΑΕΠ 11%-12%, οι ΗΠΑ μόνον 4%, η Ιαπωνία μόνον 1,3% και η Ευρωζώνη 2,3%.
Δηλαδή η Κίνα θα κερδίσει και νέο έδαφος στην διαπάλη με την Δύση. Η Τουρκία θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 6% και θα γίνει η 12η παγκόσμια Δύναμη στο ΑΕΠ-Ρ.Ρ.Ρ περνώντας την Ιταλία. Το 2021, 1η χρονιά της επόμενης Προεδρικής θητείας των ΗΠΑ, η ΛΔ Κίνας θα προσεγγίσει το 140% των ΗΠΑ στο ΑΕΠ Ρ.Ρ.Ρ (ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής Δύναμης).
Η Τουρκία το 2019, είναι 13η Παγκόσμια Δύναμη στο ΑΕΠ Ρ.Ρ.Ρ και έχει το 12% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.. Η Τουρκία έχει το άθροισμα του ΑΕΠ Πολωνίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και Σλοβακίας και φυσικά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν θέλουν να την χάσουν. Αν η Τουρκία γίνει ουδέτερη χώρα, αυτά θα είναι σοβαρό πλήγμα για την Δύση.
Το πιο πιθανόν είναι οι ηγέτες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να πιέσουν τον ελληνισμό (Ελλάδα και Κύπρο) να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις στην Τουρκία σε βάρος των εθνικών συμφερόντων των 2 ελληνικών χωρών. Αυτό είναι το αδιέξοδο της ευρωατλαντικής γραμμής.
9.12.2019