Τουρκία–Κατάρ: Η μεγάλη διείσδυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα Βαλκάνια

752
Η μεγάλη διείσδυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Οι χώρες των Βαλκανίων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή ατζέντα για την υποστήριξη των ρευμάτων του πολιτικού Ισλάμ, σημειώνει σε άρθρο της η αραβική ιστοσελίδα Al Arab News.

Η συμμαχία Αγκυρας – Ντόχα

Η οθωμανική αποικιακή ιστορία, ειδικότερα, συνέβαλε στην εδραίωση της επιρροής της Αγκυρας και του συμμάχου της, της Ντόχα, οι οποίες, αναλαμβάνοντας αναπτυξιακούς και κοινωνικούς ρόλους, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της βαλκανικής πραγματικότητας.

Η χορηγία της Τουρκίας και του Κατάρ στις βαλκανικές χώρες διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του πολιτικού Ισλάμ στη γηραιά ήπειρο, έτσι ώστε πολλοί να θεωρούν αυτές τις χώρες ως «Το μακρύ χέρι της Αδελφότητας» για να εξαπλωθεί ο εξτρεμισμός στην καρδιά της Ευρώπης.

Η παραμέληση από την Ευρώπη έδωσε την ευκαιρία στην Αγκυρα και το Κατάρ

Η Τουρκία πέτυχε με επιτυχία την ήπια διείσδυση στα θεσμικά όργανα και τις κοινωνίες των βαλκανικών χωρών, οι οποίες θεωρούνται η πίσω πόρτα για την εξάπλωση του εξτρεμισμού στην καρδιά της Ευρώπης, με βάση αποικιακές ιστορικές αρχές που χρονολογούνται από την παρουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή πριν δεκαετίες, και έχει κινηθεί με σχεδιασμό, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ώστε να επενδύσει στην παραμέληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των ανατολικών συνόρων της.


Οι περιοχές στον χάρτη (Πηγή: Wikipedia Commons)

Αυτό επέτρεψε στα ρεύματα του πολιτικού Ισλάμ που είναι υπέρ της Άγκυρας να ριζωθούν και να διεισδύσουν στους θεσμούς αυτών των ευάλωτων κρατών.

Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις χώρες των Βαλκανίων ως χώρες εξαγωγής μεταναστών, σε μια εποχή που οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι χώρες είναι επίσης πηγές ισλαμικού εξτρεμισμού και αντιδυτικής ιδεολογίας.

Οι χώρες των Βαλκανίων φαίνονται ξεχασμένες υπό το φως των αυξανόμενων απειλών για την Ευρώπη, αλλά ελλείψει ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, η τουρκική επιρροή αναμένεται να συνεχιστεί σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή, γεγονός που καθιστά αμφισβητήσιμες τις ευρωπαϊκές πολιτικές καταπολέμησης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Κοιτάζοντας τις εκθέσεις που εκδίδονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών στην Ευρώπη, διαπιστώνουμε ότι οι κίνδυνοι του πολιτικού Ισλάμ είναι πιο σοβαροί από τις ομάδες Σαλαφιτών – Τζιχαντιστών, επειδή οι δραστηριότητες του ρεύματος του πολιτικού Ισλάμ κρύβονται πίσω από τις προσόψεις των ενώσεων, των κέντρων, των τζαμιών και ενός λόγου που χαρακτηρίζεται από επανάληψη.

Που αρχίζει και εδραιώνεται η «τουρκική αδελφότητα»

Πολλοί εμπειρογνώμονες των ισλαμικών κινημάτων παρακολούθησαν τις πρώτες αρχές του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, μέσω της «Μουσουλμανικής Ενωσης Νεολαίας», η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Βοσνίας Αλί Ιζετμπέγκοβιτς, έτσι ώστε η επιρροή της ομάδας να επεκταθεί και στα υπόλοιπα Βαλκάνια.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας με τον Εμίρη του Κατάρ (φωτογραφία AP)

Οι τρεις μεγάλες μουσουλμανικές ομάδες συγκεντρώνονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και τα μέλη τους είναι κυρίως Σλάβοι, οι οποίοι εξισλαμίστηκαν τους τελευταίους αιώνες, εκτός της παρουσίας αριθμού μουσουλμάνων τουρκικής, αραβικής και άλλης καταγωγής.

Ο αριθμός των βόσνιων μουσουλμάνων είναι περίπου δύο εκατομμύρια, από τα συνολικά τεσσεράμισι εκατομμύρια.

Όσον αφορά τη δεύτερη μεγάλη μουσουλμανική ομάδα, βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο, με συνολικό αριθμό περίπου 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η τρίτη ομάδα συναντάται στη Βόρεια Μακεδονία και κατανέμεται μεταξύ των μουσουλμάνων της Βόρειας Μακεδονίας, των οποίων ο αριθμός είναι πιθανότατα περίπου 100.000 άνθρωποι, επιπλέον μισό εκατομμύριο Αλβανοί και 100 χιλιάδες τούρκοι μουσουλμάνοι.

Εχουν διεισδύσει στις κοινωνίες

Σε αυτές τις μεγάλες ομάδες προστίθενται και άλλοι αριθμοί μουσουλμάνων που διανέμονται στο Μαυροβούνιο, των οποίων ο αριθμός εκτιμάται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες, και περίπου εκατό χιλιάδες άλλοι μουσουλμάνοι καταγωγής Ρομά και άλλων που ανήκουν σε όλες τις φυλές και κατανέμονται σε διάφορες περιοχές, πόλεις και χωριά της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η «Eurasia Review» αποκάλυψε πώς πολιτικές ισλαμικές και θρησκευτικές ομάδες με αρχικά πολιτικούς στόχους έχουν διεισδύσει στις κοινωνίες των βαλκανικών χωρών μέσω της κάλυψης ανθρωπιστικών και φιλανθρωπικών εταιρειών καθώς και οικονομικής, αναπτυξιακής εταιρικής σχέσης.

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Κοσσυφοπέδιο) είδε μεγάλη παρουσία ισλαμικών πολιτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Κατάρ και την Τουρκία.


Το τεράστιο τζαμί στα Τίρανα που κατασκευάστηκε με την οικονομική συνδρομή της Τουρκίας

Αυτές οι εξτρεμιστικές ομάδες εκμεταλλεύτηκαν τη βαθιά οικονομική κρίση και τις πολιτικές εντάσεις που επικράτησαν στην πρώην περιοχή της Γιουγκοσλαβίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες του παρελθόντα αιώνα (20ος αιώνας), ειδικά τις συνθήκες πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, μεγάλος αριθμός ισλαμικών ανθρωπιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στο Κατάρ και την Τουρκία, οι οποίες αργότερα αναγνωρίστηκαν ως οργανώσεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, επένδυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να χτίσουν ισχυρή υποδομή προπαγάνδας με σκοπό τη διάδοση ριζοσπαστικής ιδεολογίας και την υποκίνηση μίσους και θρησκευτικών συγκρούσεων στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Μεταξύ των εξτρεμιστικών οργανώσεων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κοσσυφοπέδιο είναι το Ισλαμικό Φόρουμ, το οποίο προκαλεί συνεχώς μίσος και θρησκευτική μισαλλοδοξία. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, το Ισλαμικό Φόρουμ αντιπροσωπεύει την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

Σφιχταγκάλιασμα με την Αλβανία

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2020, η Τουρκία ενίσχυσε την παρουσία της στην Αλβανία, υποστηρίζοντας την οικονομία και τις επενδύσεις σε διάφορους τομείς, κυρίως ενέργεια, στρατιωτικές υποθέσεις, ακίνητα και εκπαίδευση.

Τον Απρίλιο του 2020, το Κοινοβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία περιλαμβάνει μεγάλη οικονομική υποστήριξη που χρησιμοποιείται στον τομέα των εξοπλισμών.

Οι κοινωνικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πτυχές παραμένουν τα πιο σημαντικά και πιο επικίνδυνα θέματα με τα οποία ασχολείται η Αγκυρα στα Βαλκάνια, κυρίως η κατασκευή τζαμιών και η ιστορική ανανέωσή τους.


Τουρκο-αλβανική στρατιωτική συνεργασία

Στις 4 Μαΐου 2019, το BBC ανέφερε ότι η Βοσνία άνοιξε ξανά το τζαμί Αλατζά, σχεδόν 30 χρόνια μετά την καταστροφή του κατά τη διάρκεια του πολέμου της απόσχισης από την Γιουγκοσλαβία, στη δεκαετία του ’90.

Με τεράστια τουρκική, επίσης, οικονομική συνεισφορά, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τεράστιο τζαμί στα Τίρανα της Αλβανίας το 2015, το οποίο κόστισε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του.

Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του βοσνιακού πολέμου, η σχέση μεταξύ θρησκείας και πολιτικής έχει ενισχυθεί και ο κληρικός ασκεί μεγάλη επιρροή στην πολιτική ελίτ και στις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων των βαλκανικών χωρών.

Στη Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία εργάζεται για να εκμεταλλευτεί την ιστορική και πολιτιστική της θέση μέσω της σύνδεσής της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Τονίζει τον εθνοτικό δεσμό της μέσω της μεγάλης τουρκικής μειονότητας και τις χρηματοδοτικές δωρεές της ισλαμικής θρησκευτικής κοινότητας που αντλεί χρήματα από την Αγκυρα, για να εξωραΐσει την εικόνα της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία και να επεκτείνει την ήπια δύναμη της Τουρκίας στη χώρα.

Και το Κατάρ

Η τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια έδωσε στο Κατάρ την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του για να διεισδύσει στο εσωτερικό, καθώς το Φιλανθρωπικό Κατάρ – που εμφανίζεται ως μη κυβερνητική οργάνωση – παίζει αυτόν τον ρόλο.

Αυτό το ίδρυμα λειτουργεί εντός των χωρών της περιοχής εδώ και δεκαετίες και έχει κεντρικά γραφεία στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία άνοιξε το 2002.

Η έρευνα των δύο γάλλων δημοσιογράφων, των Christian Chino και Georges Malbrunot, δείχνει πώς οι θρησκευτικές υποθέσεις των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη έχουν γίνει αρένα ανταγωνισμού μεταξύ κρατών, με την Τουρκία και το Κατάρ να παρέχουν κρίσιμη υποστήριξη σε ιδρύματα που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.


Τζαμί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (φωτογραφία Reuters)

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι δημόσιες επιδιώξεις της Αγκυρας και της Ντόχα στοχεύουν να «ανοσοποιήσουν τους ευρωπαίους μουσουλμάνους από τη δυτική επιρροή και να προωθήσουν τη φονταμενταλιστική εκδοχή του Ισλάμ που υιοθέτησε η Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Αυτή η πολιτική «έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους των ευρωπαϊκών χωρών που επιδιώκουν να προωθήσουν την ένταξη των μουσουλμανικών κοινοτήτων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η ρητορική που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των ισλαμικών εδαφών, και χρησιμοποιείται από το «Qatar Charity» και τους υποστηρικτές του, αναφύεται ως ιδιαίτερη απειλή για την κοινωνική συνοχή.

Οσο οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη τους σε αυτήν την περιοχή και συνδυάζουν τη βοήθειά τους με συχνά άδικους όρους, αυτές οι χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν χρηματοδότες στην Αγκυρα και την Ντόχα.

Πηγή: alarab.news, echedoros-a.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας