Τουρκία: Διεκδικεί διάλογο με Ελλάδα για deal με Ε.Ε 30δισ-Διάσκεψη Αν.Μεσογείου

1045
Η Τουρκία στοχεύει σε πολλαπλό deal με Ευρώπη, Ελλάδα και ΗΠΑ

Η έναρξη του διαλόγου Ελλάδος και Τουρκίας που επισήμως ζήτησε η Τουρκία και αποδέχθηκε η Ελλάδα επιβεβαιώνουν πλήρως το bankingnews που εδώ και εβδομάδες αναφέρει ότι επίκειται μεταμόρφωση της Άγκυρας σε φιλειρηνική χώρα που επιδιώκει τον διάλογο.

Ο απώτερος στόχος είναι να υπάρξει ένα deal που θα συνδυάζει νέα κεφάλαια για το μεταναστευτικό και τμήματα της τελωνειακής ένωσης με στόχο να αντληθούν κεφάλαια από την Τουρκία σε βάθος μιας χρονικής περιόδου λίγων ετών σχεδόν 30 δισεκ. ευρώ ή σε ένα εύρος 20 με 30 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα η Τουρκία πέραν από το οικονομικό deal επιδιώκει να αναβαθμιστεί στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως περιφερειακός παίκτης και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσει την Βόρεια Κύπρο την κατεχόμενη από την Τουρκία εμμέσως πλην σαφώς.
Ελλάδα και Τουρκία έχουν παρελθόν στις διερευνητικές διαπραγματεύσεις.
Θα είναι η 61η προσπάθεια διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.
Οι δύο χώρες άρχισαν να διεξάγουν διερευνητικές συνομιλίες σχετικά με προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο στις 12 Μαρτίου 2002, με σκοπό να βρουν μια δίκαιη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς λύση.
Αυτές οι συνομιλίες συνεχίστηκαν τακτικά μέχρι το 2016, ωστόσο έκτοτε οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν.

Ποιος ο στόχος της κίνησης Erdogan και Τουρκίας με την Ελλάδα;

Κατά τις επαφές που είχε ο Erdogan με τους κορυφαίου αξιωματούχους της ΕΕ διαπίστωσε ότι η Τουρκία μπορεί να κερδίσει σοβαρά οικονομικά οφέλη εάν πρώτα δείξει καλά δείγματα γραφής προς την Ελλάδα.
Κατά τις επαφές που είχε ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen καθορίστηκε ένα πλαίσιο σύγκλησης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θέλουμε εποικοδομητικό διάλογο βασισμένο στη συνεργασία με την Τουρκία. Αυτό χρειαζόμαστε» τόνισαν εν συνεχεία ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Όπως έχει αναλυθεί πολύ διεξοδικά η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την Ελλάδα για τετραπλό στόχο.

1)Θα επιδιώξει να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα με στόχο να εξεταστούν και θέματα που ξεφεύγουν της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Η Ελλάδα συζητάει θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας αλλά η Τουρκία θέτει σχεδόν 8 θέματα

Α)Θαλάσσια δικαιοδοσία
Β)Υφαλοκρηπίδα
Γ)Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
Δ)Χωρικά ύδατα με στόχο να παραμείνει το καθεστώς στα 6 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο
Ε)Εναέριος χώρος, οι τούρκοι ζητούν να εναρμονιστεί ο εναέριος χώρος 10 ναυτικά μίλια με τα χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια
Στ)Αμφισβητούμενα νησιά
Ζ)Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου
Η)Δυτική Θράκη και άλλες διεκδικήσεις

2)Ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι όμως ένας έναντι της Ελλάδος να κερδίσει σαφή θαλάσσια δικαιοδοσία καθώς θεωρεί ότι ενώ έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή έχει την μικρότερη αναλογία θαλάσσιου χώρου.

3)Για την Τουρκία η Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι το επιστέγασμα της αποδοτικής εξωτερικής της πολιτικής, καθώς θα αναδειχθεί ως περιφερειακός παίκτης απέναντι σε άλλες δυνάμεις ειδικά το Ισραήλ.
Η Τουρκία θα επιδιώξει την νομιμοποίηση της Βόρειας Κύπρου που είναι κατεχόμενη, η οποία σε πρώτη φάση θα μπορούσε να συμμετάσχει ως παρατηρητής στην Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

4)Ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και Ελλάδος θα αντιμετωπιστεί θετικά και από τις ΗΠΑ και τον νέο Πρόεδρο Biden.
Οι ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Biden θέλουν να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Τουρκία και για τον Erdogan θα είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνει κάποιο deal με τις ΗΠΑ.

Οι δεσμοί μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ δηλαδή Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών δέχθηκαν μεγάλη πίεση το 2019 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος άμυνας S-400 και της εγκατάλειψης της αγοράς των jet F-35 Lightning II.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το σύστημα δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά διαβαθμισμένες λεπτομέρειες στα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις μέσω του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA) – που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν οποιαδήποτε χώρα να πετύχει στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία.

5)Η Τουρκία θα επιδιώξει να πετύχει οικονομικό deal με την Ευρώπη που από ορισμένους κύκλους υπολογίζεται σε 30 δισεκ. και αφορά πόρους για το μεταναστευτικό και βεβαίως τροποποιήσεις στο σκέλος της τελωνειακής ένωσης.

Τι ανέφερε το bankingnews από 21 Δεκεμβρίου 2020 

Το 2021 έτος deal Τουρκίας – ΕΕ και διάλογος με την Ελλάδα – Κομβικής σημασίας η Διάσκεψη της Α. Μεσογείου

Το 2021 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρονιά από το 2020 όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σίγουρα η κατάσταση θα είναι καλύτερη, πολύ καλύτερη από το 2020 αν και η υπόθεση των Ιμίων… είχε μια σκοπιμότητα να ενεργοποιήσει την Ελλάδα ώστε να προσέλθει στον διάλογο.
Η Τουρκία προετοιμάζεται πολύ προσεκτικά.
Το άρθρο του τούρκου υπουργού εξωτερικών Cavusoglu στην ισπανική La Razon αποδεικνύει μεταξύ πολλών άλλων ποιος είναι ο σχεδιασμός της Τουρκίας.
Ζητάει να ενεργοποιηθεί η συμφωνία τις 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό, να πάρει περισσότερα χρήματα δηλαδή, επιδιώκει win – win συμφωνία με την ΕΕ που θα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις ακόμη και για την ανανέωση της τελωνειακής ένωσης.

Η Ευρώπη… δεν βλέπει τόσο αρνητικά την Τουρκία

Και ενώ η καχυποψία παραμένει σε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν την Τουρκία… πολύ θετικά.
Δύο σοσιαλιστικές κυβέρνησης αντιμετωπίζει μια εθνικιστική κυβέρνηση της Τουρκίας πολύ θετικά.
Π.χ. οι σχέσεις Ισπανίας – Τουρκίας είναι στο καλύτερο επίπεδο, θα αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές το 2021 στα 20 δισεκ. ευρώ.
Πολύ καλές και οι σχέσεις Τουρκίας και Ιταλίας, ακολουθούν κοινή – σχεδόν – γραμμή στην Λιβύη.
Είναι προφανές ότι το σενάριο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τα διαδραματιζόμενα του 2021 έχει όχι απλά εκμηδενιστεί αλλά εγκαταλειφθεί.

Η Τουρκία θα αιφνιδιάσει θετικά το 2021

Το 2021 η προληπτική διπλωματία και το golden ratio δηλαδή η χρυσή αναλογία θα αποτελέσουν την βάση της στρατηγικής της Τουρκίας που θα καταστεί πιο αποτελεσματική.
Το 2020 η Τουρκία διείσδυσε σε χώρες που δεν είχε ρόλο, χρησιμοποίησε την διπλωματία των κανονιοφόρων και των Navtex, ήρθε σε σύγκρουση με ορισμένες χώρες της ευρωζώνης όπως την Γαλλία, επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τους S-400 δημιούργησε ένα σκηνικό κινητικότητας με ασαφή αποτελέσματα.
Το 2021 φαίνεται ότι θα υπάρξει ουσιώδης διαφοροποίηση της στρατηγικής της Τουρκίας καθώς θα υπάρξουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές στρατηγικές.

Θα κλείσει 6 μέτωπα

Με βάση σοβαρές ενδείξεις η Τουρκία το 2021 θα κάνει ένα βήμα παραπέρα ώστε η προληπτική διπλωματία που θα ακολουθήσει να είναι πιο αποτελεσματική.

1)Θα ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα, φαίνεται ότι στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης αρχίζει αυτή η ιδέα να ωριμάζει.
Μπορεί οι λεκτικές αναφορές να δείχνουν κλιμάκωση της έντασης αλλά οι πράξεις στην εξωτερική πολιτική δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον διάλογο έχει ξεκινήσει.

2)Θα ενεργοποιηθεί η Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου όπου θα συμμετάσχουν οι εξής χώρες, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος και με τις δύο αντιπροσωπείες, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Λιβύη, την Συρία και τους Παλαιστινίους.
Η Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθεί υπό την υψηλή εποπτεία της ΕΕ και των ΗΠΑ που θα επιδιώξουν την σύγκλιση της.

3)Ήδη η Τουρκία έχει ξεκινήσει μυστικές επαφές με την Συρία και το καθεστώς Assad με βασικό σενάριο να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, σενάριο αρκετά πιθανό καθώς διαμεσολαβούν και οι Ρώσοι.
Η έναρξη διαλόγου Τουρκίας και Συρίας εν μέσω πολεμικών εχθροπραξιών αποτελεί ύψιστη αλλαγή στρατηγικής από την Τουρκία.

4)Ήδη η Τουρκία επιχείρησε και έσπασε τον πάγο με το Ισραήλ μετά από 2 χρόνια όπου η πρεσβεία ήταν κλειστή.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι άμεσα θα ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για μια σειρά θεμάτων.
Η Τουρκία προτείνει να ανακηρυχθεί ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ όπου τεμαχίζεται η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου αλλά δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί αυτό.. παρά το δέλεαρ ότι… οι ισραηλινοί… θα αποκτούσαν όλο το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου.

5)Η Τουρκία, ξεκινώντας διάλογο με την Ελλάδα και συμμετέχοντας στην Διάσκεψη της Μεσογείου θα ανοίξει μια νέα περίοδο συνεργασίας με την ΕΕ.
Ούτως ή άλλως το σενάριο επιβολής κυρώσεων κρίθηκε, δοκιμάστηκε και απορρίφθηκε η Ευρώπη δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Θα ανοίξει ένας διάλογος για την βελτιστοποίηση της τελωνειακής ένωσης αλλά αυτός ο διάλογος δεν θα είναι εύκολος, ωστόσο θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Ευρώπη.
Είναι αυτό που επιδιώξει και η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel ώστε αποχωρώντας από την ενεργή πολιτική σταδιακά να αφήσει μεταξύ πολλών ως παρακαταθήκη ένα οδικό χάρτη συνεργασίας με την Τουρκία.

6)Παρά την κλιμάκωση της έντασης που επέφεραν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για την χρήση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400… o νέος Πρόεδρος Biden των ΗΠΑ θα επιδιώξει γεφύρωσε των διαφορών με τον Erdogan και την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν κλιμάκωση καθώς θέλουν σταθεροποίηση στην περιοχή, οπότε οτιδήποτε δημιουργεί ένταση, φέρνει και πιο κοντά την Τουρκία με την Ρωσία που δεν θέλει ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε και η ΕΕ, ούτε και οι ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει παρασκηνιακά την Τουρκία μόνο στην Συρία, διαμεσολαβώντας για επαφές Τουρκίας και Assad αλλά η Ρωσία… βάζει veto στον στρατηγό Haftar της Λιβύης να σπάσει την ειρηνευτική εκεχειρία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον Haftar στην Λιβύη ενώ η Τουρκία την κυβέρνηση GNA του Λιβάνου.
Τουρκία και Ρωσία στηρίζουν αντιμαχόμενα στρατόπεδα στην Λιβύη.

Ο στόχος είναι golden ratio

Η Τουρκία στοχεύει να αναδείξει το 2021 έτος εξωτερικής πολιτικής… αλλά δεν θα ακολουθήσει την συνταγή του 2020 την ένταση αλλά την γεφύρωση των διαφορών.
Η τουρκική διπλωματία είναι ιδιαίτερα μαεστρική το 2020 και π.χ. προς την Ελλάδα δημιούργησε ένα κλίμα ψυχροπολεμικό, παραβιάζοντας με το Oruc Reis την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία, έθεσε θέμα κυριαρχίας, υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων και πολλά άλλα.
Πλέον η Τουρκία έχει διαμορφώσει μια πιο σαφή άποψη για το τι μπορεί να κάνει ή τι δεν μπορεί να κάνει για το 2021 ως προς την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Η Τουρκία έδειξε το 2020 το κακό της πρόσωπο και το 2021 σχεδιάζει να δείξει το καλό της πρόσωπο, θα εμφανιστεί ως μια χώρα που θέλει τον διάλογο θα προτείνει λύσεις για την διευθέτηση διαφορών, θα είναι μια χρονιά όπου θα βλέπουμε μια Τουρκία… και δεν θα την αναγνωρίζουμε αν και η σκοπιμότητα αυτής της στρατηγικής πάντα θα αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις άλλες χώρες.
Η νέα στρατηγική ονομάζεται golden ratio δηλαδή χρυσή αναλογία μεταξύ των διεκδικήσεων της Τουρκίας και τελικώς τι μπορεί να κερδίσει στην πράξη.

Πηγή:www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας