Ακάθεκτος συνεχίζει την επέλασή του στην Τουρκία ο Covid-19.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της χώρας, τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 2.148, ενώ μέσα σε 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους 63 άνθρωποι.
Εκπλήσσοντας όλους, ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε χαρτογράφηση, έστω και υποτυπώδη. Ο Κότζα ανέφερε ότι πάνω από τα μισά κρούσματα είναι από την Κωνσταντινούπολη, όπου 8.852 άνθρωποι έχουν νοσήσει, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 117. Στη Σμύρνη, όπως ανέφερε έχουν πεθάνει 18 άνθρωποι, ενώ στη Νικομήδεια (Κοτσαέλι) οι νεκροί είναι 8.
Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Νικομήδεια, Άγκυρα, Ικόνιο, Ζονγκουλντάκ, Τραπεζούντα, Μπαλικεσίρ, Άδανα, Σαγγάριος, είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
Παράλληλα τόνισε ότι στο σύνολο της επικράτειας, 601 γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Κότζα, σήμερα διεξήχθησαν 14.396 έλεγχοι, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 106.799.
O κορονοϊός πυροδοτεί την ένταση μεταξύ Ερντογάν- Ιμάμογλου
Η πανδημία του κορονοϊού στην Τουρκία αναζωπύρωσε την αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με διαφωνίες ως προς τη συγκέντρωση χρημάτων και έναν πιθανό πλήρη περιορισμό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Ο Ιμάμογλου, που είναι μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εγκαινίασε αυτή την εβδομάδα την εκστρατεία με σύνθημα “Θα πετύχουμε μαζί”, αποσκοπώντας σε χρηματική ενίσχυση, ή άλλες δωρεές από τους πλουσιότερους Τούρκους υπέρ εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που χρήζουν βοήθειας.
Ο Ερντογάν εγκαινίασε στη συνέχεια την αντίπαλη εκστρατεία “Εθνική Αλληλεγγύη” και δεσμεύτηκε να δωρήσει επτά μηνών μισθούς του στον σκοπό αυτό. Διάφοροι κρατικοί θεσμοί, επιχειρήσεις και πολιτικοί έχουν συνδράμει την πρωτοβουλία τούτη.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία του Ιμαμόγλου παραβίασε τη νομοθεσία, που απαιτεί να ζητείται άδεια από τις αρχές πριν από τη συγκέντρωση χρημάτων για τους άπορους και πρόσθεσε ότι θα κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον των υπευθύνων.
Όμως, η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών υπερβαίνει κατά πολύ την απλή συγκέντρωση χρημάτων.
Ο Ιμάμογλου επιδιώκει μέτρα για πλήρη αποκλεισμό στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με 16 εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ ο Ερντογάν — ο οποίος έχει επιβάλλει πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα – αντιστέκεται σε μια τέτοια κίνηση προκειμένου να μετριάσει τις επώδυνες συνέπειες στην οικονομία.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Τουρκία αυξήθηκαν στα 13.531 την Τρίτη, με τη χώρα να καθίσταται η 10η δεινότερα πληγείσα παγκοσμίως, με 214 θανάτους.
Η Άγκυρα έχει σταματήσει όλες τις διεθνείς πτήσεις, έχει περιορίσει τα ταξίδια στο εσωτερικό, έκλεισε τα σχολεία, τα μπαρ και τις καφετέριες, ανέστειλε τις μαζικές προσευχές και τις αθλητικές συναντήσεις για να αναχαιτίσει την επιδημία. Αλλά οι πολίτες συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, καθώς ο Ερντογάν θέλει να στηρίξει την οικονομική παραγωγή και τις εξαγωγές.
Ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι δεν έχει συζητήσει για την πανδημία με τον Ερντογάν από τότε που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Τουρκία στις 11 Μαρτίου, παρότι “θα θέλαμε” να ανταλλάσσουμε πληροφορίες, όπως είπε.
“Η Κωνσταντινούπολη είναι σαφώς τώρα το βασικό κέντρο αυτής της ασθένειας“, δήλωσε ο δήμαρχος στο δίκτυο FOX TV. “Εάν μόνο το 15% των ανθρώπων βγαίνει από την Κωνσταντινούπολη, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αυτό ισοδυναμεί με ολόκληρο τον πληθυσμό ορισμένων πόλεων στην Ευρώπη που θρηνούν την κατάστασή τους“.