Τζιμ Λόντος: Έλληνας σούπερ σταρ που ξεπέρασε την πανδημία, έγινε τραγούδι

912
Έλληνας σούπερ σταρ που ξεπέρασε
Ο Τζιμ Λόντος κατάφερε να φύγει από την Ελλάδα ως ανήλικος και να πάει στην Αμερική και να γίνει παγκοσμίως γνωστός για τις ικανότητές του στο ρινγκ.
Ο Χριστόφορος Θεοφίλου γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1897 στο Κουτσοπόδι του Άργους και έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμος ως Τζιμ Λόντος (Jim Londos).

Η μητέρα του ήθελε να γίνει παπάς

Ο μικρός Χριστόφορος ήταν το μικρότερο από τα 13 παιδιά της οικογένειάς και μόνο ένα ήταν κορίτσι. Από τα 12 αγόρια, τα έξι πέθαναν σε μικρή ηλικία και μάλιστα όλα εκείνα που έρχονταν αμέσως πάνω από αυτόν, με αποτέλεσμα με τον νεότερο αδελφό του να έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας.
Ο πατέρας του σκόπευε να τον βάλει στη Σχολή Ευελπίδων και να τον κάνει αξιωματικό, ενώ η μητέρα του ήθελε να μπει στο μοναστήρι και να γίνει παπάς.

Κρεμάστηκε με σχοινί

Όταν μεγάλωσε λίγο, ο πατέρας του τον είχε στείλει για να βοσκήσει τα δέκα πρόβατα και τις πέντε αγελάδες της οικογένειας και μια μέρα κρεμάστηκε με σχοινί.
Μόλις τον είδε η μητέρα του, νόμιζε πως είχε πεθάνει, αλλά ο Χριστόφορος κατέβηκε χαμογελαστός από το σχοινί και είπε πως κρεμάστηκε για να δυναμώσουν οι μύες του λαιμού του.

Από λαντζέρης μέχρι σε τσίρκο

Σε ηλικία 13-14 ετών αποφάσισε να μεταναστεύσει για την Αμερική και έκανε πολλές δουλειές. Λαντζέρης, αχθοφόρος, καμαρώτος, μοντέλο για ζωγράφους και φωτογράφους και δούλεψε ακόμα και σε τσίρκο ως κατσέρ σε ακροβατικό νούμερο. Είχε την ονομασία “The Wrestling Plasterer” Christopher Theophelus και αργότερα καθιέρωσε το Jim Londos.
Μια φορά είχε δει τον 50χρονο πατέρα του να παλεύει με έναν 27χρονο που τον προκάλεσε. Ο πατέρας του νίκησε και αυτό ενθουσίασε τον Τζιμ Λόντο, ο οποίος διέφερε απ’ όλους τους άλλους παλαιστές, αφού ήταν μικρόσωμος (1,68μ.).

Παγκόσμιος πρωταθλητής στο κατς

Ο Τζιμ Λόντος ήταν σούπερ σταρ στο κατς, αφού στις 8 Ιουνίου του 1930 ανακηρύχθηκε από την Ομοσπονδία Πάλης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, τίτλο που κράτησε έως το 1946, οπότε και αποσύρθηκε. Έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής εκείνης της εποχής, σε όλα τα σπορ.

Πάνω από 2.500 αγώνες, μονοψήφιες ήττες

Σε 16 χρόνια καριέρας έδωσε περισσότερους από 2.500 αγώνες και ηττήθηκε σε λιγότερους από δέκα. Εκτός ρινγκ βοηθούσε όσο μπορούσε. Δούλεψε για αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις που κυρίως εστίαζαν στην περίθαλψη και προστασία ορφανών Ελληνόπουλων, θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Τον χτύπησε η πανδημία

Το 1928, επισκέφτηκε την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει στο Καλλιμάρμαρο τον Καρλ Ζιμπίσκο για τον παγκόσμιο τίτλο. Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος για τις 18 Νοεμβρίου, όμως δέκα μέρες πριν, οι εφημερίδες έγραψαν πως ο Έλληνας παλαιστής είχε κολλήσει Δάγκειο πυρετό που ήταν η πανδημία της εποχής.

«Ο επάρατος Δάγκειος δεν εφείσθη ούτε του πρωταθλητού μας, Τζιμ Λόντου. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής ευρίσκεται κλινήρης από τετραημέρου. Η συνάντησις Λόντου και Ζιμπίσκο αναβάλλεται για την άλλη Κυριακή» ανέφεραν τα πρωτοσέλιδα.

Με 40.000 θεατές στις κερκίδες

Ο μεγάλος αγώνας ορίστηκε για τις 25 Νοεμβρίου αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες (καταρρακτώδης βροχή) έφερε νέα αναβολή και το ματς ορίστηκε για τις 2 Δεκεμβρίου, με διαιτητή τον Δημήτρη Τόφαλο.
Στις εξέδρες υπήρχαν 40.000 θεατές με τον Λόντο να νικά τον Ζιμπίσκο έπειτα από μία ώρα και 14 λεπτά. Παρότι χτυπήθηκε από την επιδημία της εποχής, ο Λόντος επικράτησε επί του Πολωνού πρωταθλητή Ευρώπης.

Για το γήπεδο του Πανιωνίου

Το 1933 είχε επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο κόντρα στον Ρωσοπολωνό Κόλα Κοριάνι, σε έναν αγώνα που διοργάνωσε ο Πανιώνιος, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση του σταδίου της Νέας Σμύρνης.

Το τραγούδι του Βαμβακάρη

Ο Έλληνας νίκησε και ο Μάρκος Βαμβακάρης έγραψε και ηχογράφησε ένα τραγούδι σε ρυθμό ζεϊμπέκικου προς τιμήν του με τους στίχους να λένε:

“Πάρ’ την αιμοβορία σου, και τράβα στην πατρίδα σου, αγαπητέ Κοριάνι, που σ’ έστειλε ο Λόντος μας σε μακρινό σεργιάνι. Ήρθες απ’ την πατρίδα σου το ζόρικο να κάνεις, κι ο κόσμος αν δε σε γλύτωνε, κόντεψες να πεθάνεις. Να είσουνα μονάχα εσύ, κομμάτια πια να γίνει, μα πόσοι ευρεθήκανε την πάθανε κ’ εκείνοι. Έτσι λοιπόν ο Λόντος μας, βρέθηκε παλληκάρι, κι όλος ο κόσμος τον αγαπά, του Άργους το καμάρι.»

Επίσης, ο Παναγιώτης Τούντας είχε ένα τραγούδι με τίτλο “Στον λεβέντη μας Τζιμ Λόντο”, που ερμήνευσε η Ρόζα Εσκενάζυ.

Η επίσκεψη στον Πρωθυπουργό

Σε μια από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος τον δέχθηκε στο γραφείο του. Ο τελευταίος του αγώνας ήταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1959, όταν σε ηλικία 62 ετών επικράτησε ενός Βρετανού που ήταν τρεις δεκαετίες νεότερος.
Αποτραβήχτηκε με την οικογένειά του σε ένα ράντζο στη Καλιφόρνια που ονόμασε Argos. Το ΔΑΚ Άργους έχει μετονομαστεί σε “Αθλητικό κέντρο Τζίμ Λόντος”.
Στα τελευταία του χρόνια υπέφερε από Πάρκινσον. Πέθανε στην Καλιφόρνια στις 19 Αυγούστου 1975, από ανακοπή καρδιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας