Τελεσίγραφο Σάλεχ: ”Έτσι θα φύγουν οι Τούρκοι από τη Λιβύη…”

554
Έτσι θα φύγουν οι Τούρκοι από τη Λιβύη

Η συμφωνία Τουρκίας-Σάρατζ είναι παράνομη και άκυρη δηλώνει ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης

Ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης Σάλεχ, δήλωσε ότι η έγκαιρη διεξαγωγή των λιβυκών εκλογών και η εκλογή νέου Προέδρου είναι ένα «βασικό βήμα» προς την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα.

Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia, ο Σάλεχ είπε ότι ο κύριος λόγος για την επιμονή της Τουρκίας να παραμείνει στη Λιβύη, είναι η συμφωνία που συνήψε η «παράνομη» κυβέρνηση Al-Sarraj με την Άγκυρα.

«Απορρίψαμε αυτήν τη συμφωνία και τη θεωρήσαμε ως άκυρη. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά θα την αφαιρέσει μόνο αν εκλέξουμε νέο Λίβυο Πρόεδρο», τόνισε ο Σάλεχ.

«Ο εκλεγμένος Πρόεδρος θα μπορεί να κάνει σοβαρά βήματα σχετικά με την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων. Η εκλογή νέου Προέδρου είναι πολύ σημαντική επειδή μπορεί να ενώσει τους κρατικούς θεσμούς και τον στρατό», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να «ανακατέψει την τράπουλα» σε μια προσπάθεια να αποκτήσει κέρδη.

Σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι για τη μη επίτευξη μιας ενιαίας συνταγματικής βάσης για τη διεξαγωγή των εκλογών, «είναι εκείνοι που δεν θέλουν η Λιβύη να φτάσει στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα αποχωρήσουν από την πολιτική σκηνή της Λιβύης μετά την εκλογή νέας εκτελεστικής αρχής».

Ο Πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου τόνισε, ότι η έγκαιρη διεξαγωγή των εκλογών, «είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση που περνά η χώρα». Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί  την πορεία προς τις εκλογές και να τιμωρεί όσους επιχειρούν να τις παρεμποδίσουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε, ότι ο νόμος για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε ότι κάθε Λίβυος πολίτης που «πληροί τους νόμιμους όρους», έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν θα αποκλειστεί και όπως ορίζεται από το νόμο και το σύνταγμα.

Ο Σάλεχ επεσήμανε ότι η “αρνητική” εξωτερική παρέμβαση στη κρίση της Λιβύης είναι ο κύριος λόγος για την αποτυχία της Διάσκεψης της Γενεύης και την αποτυχία επίτευξης μιας ενιαίας συνταγματικής βάσης.

Προειδοποίησε, ότι εάν η κυβέρνηση αδυνατεί να διεξαγάγει τις εκλογές, «θα υπάρξει παρέμβαση για να διορθωθεί το λάθος και θα παρουσιαστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο». Ο Σάλεχ επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

ΗΠΑ-Λιβύη

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, Μούσα Αλ-Κούνι, συζήτησε τις εξελίξεις στη Λιβύη, με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) για θέματα της Εγγύς Ανατολής, Τζόι Χουντ.

Την Παρασκευή, η Εκπρόσωπος του Προεδρικού Συμβουλίου, Νάτζουα Ουαχίμπα, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις εκλογές στη Λιβύη που θα διεξαχθούν τον επόμενο Δεκέμβριο. Οι συνομιλίες, έθιξαν επίσης την ενοποίηση του λιβυκού στρατού και την ολοκλήρωση της εθνικής συμφιλίωσης στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο Χουντ επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του Προεδρικού Συμβουλίου για την επίτευξη σταθερότητας, εθνικής συμφιλίωσης, ενοποίησης του στρατού και διεξαγωγής εκλογών εγκαίρως.

Από την πλευρά του, ο Χουντ ευχαρίστησε τον Αλ Κούνι για τις προσπάθειες συμφιλίωσής του και τις προσπάθειές του να προωθήσει την ειρήνη στο Νότο.

«Οι ΗΠΑ έδωσαν έμφαση στην υποστήριξη των ΗΠΑ στον Λιβυκό λαό καθώς εργάζονται για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021», έγραψε στο Twitter το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Τα παραπάνω συγκλίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, που δεν είναι τίποτε άλλο από την διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη στο τέλος του έτους.

Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας δεν θα αποχωρήσει από τη Λιβύη ακόμη και μετά την εκλογή νέου Προέδρου στη χώρα, εάν και εφόσον διεξαχθούν οι εκλογές, ενώ αναφορικά με τους Σύριους μισθοφόρους, η Τουρκία θα συνηγορήσει στην σταδιακή αποχώρησή τους αν και τηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθή εφαρμογή αυτής.

Ο λόγος είναι, ότι η Τουρκία προσπαθεί να διεισδύσει οικονομικά στη Λιβύη, πράγμα που θα πετύχει, μέσω της ανοικοδόμησης της χώρας στην οποία θα συμμετέχει ενεργά με εταιρείες τουρκικές, αλλά και Λιβυκές στις οποίες θα εξασφαλίσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Στην πορεία των παραπάνω έργων ανοικοδόμησης δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν η Τουρκία όντως αποσύρει τους Σύριους μαχητές της από τη Λιβύη, αντικαθιστώντας τους με άλλους τους οποίους θα “βαφτίσει” ως άτομα που θα ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής ασφάλειας, σε έργα κοινής ωφελείας, όπως αγωγοί πετρελαίου, εργοστάσια που κατασκευάζονται κλπ

Ένα πράγμα θεωρούμε  σίγουρο ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την αεροπορική βάση στο al Watiya στη Λιβύη και αυτό όχι μόνο ως στρατηγική πύλη εισόδου της στην Βόρεια και Κεντρική Αφρική,  αλλά για την υλοποίηση του οράματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Τυχόν πλήρης στρατιωτική αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, από τη Λιβύη, θα ισοδυναμούσε με τεράστια αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αφού ουσιαστικά  η Τουρκία δεν θα μπορούσε να ασκήσει στρατιωτική πίεση στην νέα κυβέρνηση της Λιβύης για αποδοχή και νομιμοποίηση  του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας