Τατάρ: Έρχεται ο Τσαβούσογλου – Ανοίγουμε τουριστικά τα Βαρώσια

452
Ανοίγουμε τουριστικά τα Βαρώσια

Ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι σήμερα Τετάρτη το βράδυ μεταβαίνει στα κατεχόμενα ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πως κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου «θα γίνουν μια σειρά από εγκαίνια».

Yπέρ μιας συμφωνίας στο Κυπριακό μέσω της διαπραγματευτικής οδού δηλώνει ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι οι πιθανότητες έναρξης και επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις θα αυξηθούν, εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής (τ/κ) πλευράς.

«Μπάλωμα»

Ανακοίνωσε ότι σήμερα Τετάρτη το βράδυ μεταβαίνει στα κατεχόμενα ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πως κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου «θα γίνουν μια σειρά από εγκαίνια».

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο τ/κ ηγέτης σε δηλώσεις χθες στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία σε συνομιλίες με την αντίληψη «αυτός Κυπριακή Δημοκρατία, εγώ κοινότητα».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά (ε/κ), υποστήριξε ο κ. Τατάρ, πιστεύει ότι οι Τ/κ είναι καταδικασμένοι σε συμφωνία γιατί τα «εμπάργκο» εναντίον των Τ/κ είναι επιτυχημένα και «σίγουρα (οι Τ/κ) θα έρθουν και θα γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Οι Τ/κ, συνέχισε, που έχουν δημιουργήσει το δικό τους «κράτος» δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνουν μπάλωμα στην ΚΔ, ούτε και να αποκοπούν από τη διασύνδεσή τους, τη σχέση τους με την Τουρκία.

Αυτό που ο ίδιος λέει είναι πως παρά να θέσει το μέλλον των Τ/κ σε κίνδυνο με το να γίνουν μπάλωμα στην ΚΔ, «ας μείνουμε έτσι». Αλλά μένοντας έτσι, είπε, θα πρέπει να ενδυναμωθεί το ψευδοκράτος και να αυξήσει τις επαφές του με τη διεθνή κοινότητα.

«Δεν πιστεύω στην ομοσπονδία»

«Βεβαίως και για την αναγνώριση θα πιέσουμε κάποιους φίλους που είναι κοντά στην Τουρκία. Αλλά δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι αύριο το πρωί θα μας αναγνωρίσουν. Εάν το πω αυτό δεν θα είναι πρέπον. Αυτό που λέω είναι ότι πιστεύω πως αυτή η πολιτική είναι σωστή και αυτή θα ακολουθήσω» τόνισε.

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «δεν πιστεύω στην ομοσπονδία. Αλλά ποτέ δεν είπα στον κόσμο αύριο το πρωί θα βρω λύση. Στο παρελθόν κάποιοι ηγέτες είχαν υποσχεθεί λύση μέσα σε 3 μήνες. Εγώ πότε δεν υποσχέθηκα κάτι τέτοιο. Εγώ λέω ότι εάν υπάρξει μια συμφωνία θα πρέπει να είναι ισχυρή, δεν πρέπει να θέτουμε το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας σε κίνδυνο».

«Βεβαίως και θέλουμε μια συμφωνία μέσω της διαπραγματευτικής οδού στο πλαίσιο αυτών που λέμε. Γιατί πιστεύω ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας θα είναι προς όφελος του καθενός στην Κύπρο», συμπλήρωσε ο κ. Τατάρ. «Για να συνεχιστεί η γαλήνη μετά από μια συμφωνία, η λύση πρέπει να είναι βασισμένη σε δύο κράτη και δύο λαούς» υποστήριξε.

Επανέλαβε ότι στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες του εξήγησε τη θέση του για μια λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της διζωνικότητας και είπε ότι ο «κόσμος πρέπει να δει την πραγματικότητα. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο κράτη».

«Παράνομη η ένταξη στην ΕΕ»

Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι δύο πλευρές είναι ίσες, συνέχισε ο κ. Τατάρ, αλλά η ΕΕ είναι άδικη και ενώ βλέπουν τον ελληνοκύπριο ηγέτη παντού ως πρόεδρο, με τους Τ/κ αποφεύγουν να συναντηθούν. Υποστήριξε δε ότι η ένταξη μόνο των Ε/κ στην ΕΕ ήταν παράνομη και ενάντια στις συμφωνίες εγκαθίδρυσης της ΚΔ.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι στο ψευδοκράτος υπάρχουν φοιτητές από 100 και πλέον χώρες, το ψευδοκράτος έχει εμπορικές σχέσεις με περισσότερες από 100 χώρες και έρχονται τουρίστες από 100 και πλέον χώρες. Μιλάμε για ένα «κράτος» που έχει κάθε είδους σχέσεις με τον κόσμο, είπε.

«Τι είναι η αναγνώριση; Εάν υπάρχουν ή όχι πρεσβείες, εάν έχει ή όχι εκπρόσωπο στα Ηνωμένα Εθνη. Αν έρχονται και πηγαίνουν πρεσβευτές; Αλλά αν κάνω κάθε είδους εμπόριο, εάν έρχονται οι φοιτητές, εάν έρχονται οι τουρίστες, γνωρίζετε ήδη ότι είμαστε κράτος. Γιατί λοιπόν αυτή η αντίληψη; Επειδή οι Ε/κ ασκούν πίεση» υπογράμμισε.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε και τη θέση του ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ θα πρέπει να επανεξεταστούν για να βρεθεί λύση το συντομότερο. Πλέον οι συνθήκες και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει, πρόσθεσε.

Ειδικός Αντιπρόσωπος

Για την πιθανότητα διορισμού Ειδικού Αντιπροσώπου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Τατάρ εξήγησε ότι απέρριψε τον διορισμό στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης, επειδή εκεί είχε συνδεθεί με ένα πακέτο 4 σημείων που πρότεινε ο κ. Γκουτέρες και παρέπεμπαν στο πλαίσιο Γκουτέρες του Κράν Μοντάνα «στο οποίο δεν μπορούμε να μείνουμε δεσμευμένοι».

Στις Βρυξέλλες, συνέχισε ο κ. Τατάρ, ο ΓΓ του είπε κάτι διαφορετικό, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος θα διοριστεί για να διακριβώσει εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος.

«Στη δική μας αντίληψη, η Τζέιν Χολ Λουτ που έχει διορισθεί προσωρινά, αυτήν τη δουλειά κάνει. Γι’ αυτόν τον λόγο διερωτηθήκαμε μεταξύ μας ποια είναι η ανάγκη για έναν νέο διορισμό και ενημερώσαμε ότι, χωρίς καμία δέσμευση προς τον ΓΓ, θα αξιολογήσουμε λεπτομερώς την πρότασή του» πρόσθεσε.

Αυτό, είπε, θα το κάνουν μεταξύ τους και με την Τουρκία.

«Μοντέλο υποδιοίκησης»

Σε σχέση με τις πληροφορίες για συμπερίληψη φράσης περί «περιοχών που διοικούν μόνες τους τον εαυτό τους» στην έκθεση του ΓΓ προς το ΣΑ του ΟΗΕ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αυτό παραπέμπει σε «μοντέλο υποδιοίκησης».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε λάθη, πρέπει να κοιτάμε τα πάντα. Δεν είναι εφικτό εμείς να αποδεχθούμε την εξουσία της ΚΔ. Αν και λένε ότι αυτοδιοικούνται στον βορρά (οι Τ/κ), δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι μας συνδέουν με την Κυπριακή Δημοκρατία ως την ανώτατη διοίκηση. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. Αυτά μπορούν να προχωρήσουν σε μια συμφωνία στο πλαίσιο ενός μοντέλου συνεργασίας.

»Γι’ αυτόν τον λόγο το δικό μου κράτος πρέπει να γίνει αποδεκτό όσο και το δικό τους. Εντάξει, ας συνεχιστεί το δικό τους κράτος, αλλά εκείνο είναι το ε/κ κράτος, δεν μου δίνει εμένα κάτι. Μαζί με αυτόν, κυβερνάω εγώ το δικό μου κράτος. Μπορούμε να συζητήσουμε τη συνεργασία μας στο κέντρο (διοίκηση) και πώς θα την κάνουμε» ανέφερε.

Ο κ. Τατάρ δήλωσε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο θα πάει στη Νέα Υόρκη και εκεί θα γίνει η αξιολόγηση για δεύτερη άτυπη συνάντηση.

Στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι σήμερα Τετάρτη, το βράδυ, μεταβαίνει στα κατεχόμενα ο τούρκος ΥΠΕΞ με τον οποίο θα συζητήσει όλα αυτά τα θέματα. Η ομάδα του, πρόσθεσε, βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την ομάδα του τουρκικού ΥΠΕΞ επειδή η υπόθεση της Κύπρου είναι κοινή, όπως είπε, υπόθεση με την Τουρκία.

Την Πέμπτη, ανέφερε ο κ. Τατάρ θα έχουν διαβουλεύσεις με τον τούρκο ΥΠΕΞ και αυτό «μας δίνει δύναμη» και πως τέτοιες επισκέψεις «είναι πολύ σημαντικές όσον αφορά την κατεύθυνση της πολιτικής μας».

Εγκαίνια στις 20 Ιουλίου

Ο τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι στις 20 Ιουλίου, στο πλαίσιο της επετείου της τουρκικής εισβολής, θα γίνουν «μια σειρά από εγκαίνια, δρόμου (ο περιφερειακός της κατεχόμενης Λευκωσίας), της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το τουριστικό άνοιγμα του Βαρωσιού, μέχρι και για την ανώτατη εκπαίδευση». Θα γίνουν βήματα σε πολλούς τομείς, πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στα κατεχόμενα.

Πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας