Σύνοδος Κορυφής: Φύλλο-φτερό το Ταμείο Ανάπτυξης. Τσιμουδιά για τις προκλήσεις Τουρκίας

855
ευρωζώνη

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, με την επόμενη Σύνοδο να αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία των ηγετών.

Η Σύνοδος διήρκησε περίπου 4 ώρες. Οι ηγέτες των «27» εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι αν δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με το πακέτο στήριξης των οικονομιών, πιθανώς να προκαλέσουν ένα «χτύπημα» στις αγορές, ενώ τόνισε πως οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%.

Σε μήνυμά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε πως η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης δεν χωράει καμία καθυστέρηση και πως για «κοινή επιτυχία, πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στη μεγάλη εικόνα».

Με την σειρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με την βαθύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας παράλληλα πως το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε πολύ δύσκολους καιρούς.  Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Άγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι οι πολίτες του κόσμου δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να έχει ένα σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επισήμανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μακρόν, ως ένδειξη ότι είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις δημοσιονομικά φειδωλές χώρες, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., αν και εφόσον αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας