Σόιμπλε: Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να στηριχτεί η Ευρωζώνη

2910
σόιμπλε

Η Ελλάδα “δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει δεκτή στη ζώνη του ευρώ” και όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα μας, έπρεπε να βγει για 10 χρόνια από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

Στην αποκαλυπτική συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αναφέρθηκε σε συζητήσεις του με τον τότε ομόλογό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το διάστημα 2009-2011. Επισημαίνοντας πως του είπε ότι “πρέπει να μπορείτε να υποτιμάτε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί. Oι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την ελληνική οικονομία επρόκειτο να είναι δύσκολες να επιτευχθούν σε μία δημοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ για μία συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο, όλοι είπαν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα για κάτι τέτοιο”.

Οι αποκαλύψεις του πρώην “τσάρου” της γερμανικής οικονομίας φέρνουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ, στερούμενη τη δυνατότητα αντιμετώπισης των οξύτατων δημοσιονομικών προβλημάτων που συνόδευσαν αυτή την ένταξη.

Αν και ο Σόιμπλε δήλωσε ότι το 2015 είχε φτάσει κοντά στην παραίτηση, μόνο εμμέσως κάνει αναφορά στην επιλογή πρόταξης των ευρύτερων πολιτικών έναντι των οικονομικών στοχεύσεων.

Είναι προφανές ότι η επιλογή της αντίθεσης σε ενδεχόμενο Grexit καθορίστηκε από τον κίνδυνο να αποτελέσει την απαρχή μιας αποσταθεροποιητικής διαδικασίας, που θα ξεπερνούσε τα ελληνικά σύνορα, απειλώντας την ίδια τη συνοχή της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση της Ε.Ε.

Άλλωστε, ενδεχόμενο Grexit θα είχε ως συνέπεια μια διαδικασία “κουρέματος” του χρέους, με ό,τι θα σήμαινε αυτό για τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Χωρίς να αποκλείεται και η χρεοκοπία τραπεζών.

Αυτός είναι ο λόγος που επιλέχθηκε η θυσία της Ελλάδας, ακόμη και με την προώθηση “μεταρρυθμίσεων” που “είναι δύσκολες να επιτευχθούν σε μία δημοκρατία”. 

Μιλώντας για την κρίση της Ευρωζώνης, ο Σόιμπλε σημείωσε πως το αρχικό λάθος ήταν να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς “κοινή πολιτική οικονομίας, απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης”.

“Οι πατέρες του ευρώ είχαν αποφασίσει ότι εάν περίμεναν την πολιτική ένωση να γίνει πρώτα θα περίμεναν για πάντα”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για μεγαλύτερη πολιτική ένωση είναι τώρα πολύ χειρότερες από ό,τι στο παρελθόν. “Η κατασκευή της Ε.Ε. έχει αποδειχθεί αμφίβολη”, υπογράμμισε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας