Σχεδιάζουν την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης!!

1686
σύνταξη
Πρωτοφανής δήλωση του Διευθυντή του κ.Βρούτση για «απορρόφηση του ΕΤΕΑΕΠ από τον ΕΦΚΑ» !!

Με μια πρωτοφανή τοποθέτηση του Διευθυντή του υπουργού Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση για απορρόφηση του ΕΤΕΑΕΠ από τον ΕΦΚΑ, έρχεται πάλι στο προσκήνιο η συζήτηση για την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης, όχι μόνο για τους νεοασφαλισμένους (μετά το 2021), αλλά και για τους σημερινούς ασφαλισμένους, καθώς και για τους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα ο κ.Παναγιώτης Δουφεξής, Διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Εργασίας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στη δημοσιογράφο κυρία Κοψίνη, κάνει την πρωτοφανή τοποθέτηση για το αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο ΕΤΕΑΕΠ («Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών») ότι αυτό θα απορροφηθεί από το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ («Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης»). «Βεβαίως», συμπληρώνει, «η επικουρική σύνταξη δεν αλλάζει τα χαρακτηριστικά της».

Είναι ορθό ότι από το 2010 η τρόικα κάθε φορά έβαζε στο τραπέζι την κατάργηση όλων των συνταξιοδοτικών παροχών πλην της κύριας σύνταξης (επικουρική, εφάπαξ, μερισματική σύνταξη) και τη χορήγηση σε όλους τους συνταξιούχους μίας μόνο σύνταξης.

Είναι επίσης αληθές ότι η πλειοψηφία των επιστημόνων Κοινωνικής Ασφάλισης, που κατά τη μνημονιακή περίοδο τάχθηκαν υπέρ των συνταξιοδοτικών περικοπών και των πολιτικών των μνημονιακών κυβερνήσεων, πάντα έβλεπε θετικά την καταβολή μίας μόνο σύνταξης.

Όμως η ΕΝΥΠΕΚΚ με αρκετές ανακοινώσεις της (βλ. την πλέον πρόσφατη στις 18-11-2019) έχει υποστηρίξει τον δημόσιο υποχρεωτικό χαρακτήρα τής επικουρικής σύνταξης, θεσμός με κατ’ευθείαν συνταγματικό έρεισμα, όπως άλλωστε έχουν αποδεχθεί και τα Ανώτατα Δικαστήρια (κυρίως το ΣτΕ) με αρκετές δεκάδες αποφάσεις.

Πράγματι η Ολομέλεια του ΣτΕ και με τις αποφάσεις του 2015 (2287-2288/2015) αλλά και με τις πρόσφατες τρέχοντος έτους (1888-1890/2019), έχει αποδεχθεί τον δημόσιο υποχρεωτικό χαρακτήρα τής επικουρικής ασφάλισης που παρέχεται μέσω του αυτοτελούς και αυτόνομου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, διαφορετικού από το αντίστοιχο Ταμείο Κύριας Σύνταξης, που είναι σήμερα ο ΕΦΚΑ.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να διαψεύσει ΑΜΕΣΑ τη συγκεκριμένη τοποθέτηση αφού είναι αντίθετη στο ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 22 παρ. 5), στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας για την Κοινωνική Ασφάλιση (102/1952 ΔΣΕ) που δεσμεύουν τη χώρα μας, καθώς και στη Νομολογία των Ανωτάτων Δικαστηρίων μας.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας