Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους, νεκροί οι 92 επιβαίνοντες

1406

Μεγάλη τραγωδία με τον χαμό του συνόλου, σχεδόν, των μελών της χορωδίας «Αλεξαντρόφ», του πιο διάσημου τμήματος της μεγάλης χορωδίας του Κόκκινου Στρατού της Ρωσίας
Στη Μαύρη Θάλασσα, σε σημείο ανοικτά του Σότσι, συνετρίβη αεροσκάφος Tupolev 154 του ρωσικού υπουργείου Άμυνας με 92 επιβαίνοντες το οποίο κατευθυνόταν στη Συρία.
Όλοι οι επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί ενώ αξιωματούχοι από τη Μόσχα απομακρύνουν, στις πρώτες τους αναφορές, το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.
Το αεροσκάφος μετέφερε στη Συρία στρατιωτικό προσωπικό, μεταξύ τους στρατιωτική χορωδία και το μπαλέτο του διάσημου στρατιωτικού Αλεξαντρόφ Ανσάμπλ -κληρονόμος της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού- που θα πήγαινε στη βάση του Χμεϊμίμ έξω από στη Λαττάκεια.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης 9 δημοσιογράφοι, πολλοί στρατιωτικοί και η διευθύντρια γνωστής φιλανθρωπικής οργάνωσης, η Γελιζαβέτα Γκλίνκα (γνωστή με το προσωνύμιο «Δόκτωρ Λίζα»), η οποία μετέφερε φάρμακα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λαττάκειας.
Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροσκάφους, όπως και σοροί στη θάλασσα.
Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων του αεροσκάφους πιθανόν να βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου, μεταδίδει το Ria Novosti επικαλούμενο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σοροί των θυμάτων της συντριβής του Tu-154 το πιθανότερο βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου σε ένα βάθος περίπου 60 μέτρων» σύμφωνα με την πηγή αυτή.
Η πρώτη σορός, όπως μεταδίδει το Russia Today, βρέθηκε περίπου 6 χλμ ανοικτά του Σότσι. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 20 σοροί, θα χρειαστεί ανάλυση για την ταυτοποίηση.

Συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ίγκορ Κονασένκοφ.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, 32 πλοία, 80 δύτες, όπως και 5 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στην περιοχή.
Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Κυριακής των Χριστουγέννων, δύο λεπτά αφού απογειώθηκε από το Σότσι στις 04:25 (ώρα Αθήνας). Είχε σταματήσει εκεί για ανεφοδιασμό, έχοντας ξεκινήσει από τη Μόσχα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται το Interfax δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Τα αίτια του δυστυχήματος βρίσκονται υπό διερεύνηση. Οι πρώτες αναφορές στα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για ενδεχόμενη βλάβη ή για ανθρώπινο λάθος. Στη Μόσχα, ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας Βίκτορ Όζεροφ, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο RIA πως «αποκλείεται απολύτως» το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το Κρεμλίνο ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε έρευνα για τα αίτια της συντριβής.
Στο Σότσι έφτασε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκολόφ, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της επιτροπής που έχει αναλάβει να διερευνήσει τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-154.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το αεροσκάφος πετούσε εδώ και 33 χρόνια και είχε 6.689 ώρες πτήσεων. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να γίνουν εργασίες επιδιορθώσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ είχε ελεχθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο.
Τα 64 μέλη της χορωδίας που βρίσκονταν στο αεροσκάφος πήγαιναν στη Συρία για χριστουγεννιάτικους και πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς στη ρωσική βάση. Το Αλεξαντρόφ Ανσάμπλ είναι ένα από τα δύο σχήματα που συνιστούσαν τη χορωδία του Κόκκινου Στρατού.

Δεκάδες άνθρωποι πήγαν σήμερα κι άφησαν λουλούδια κοντά στην αίθουσα συναυλιών Αλεξαντρόφσκι στη Μόσχα.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα με αεροσκάφος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Τη Δευτέρα, αεροσκάφος με 39 επιβαίνοντες είχε συντριβεί στη Σιβηρία κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης, με όλους τους επιβαίνοντες να επιζούν (αν και ορισμένοι με σοβαρούς τραυματισμούς).

Έρευνες σε 24ωρη βάση

Τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει το «χτένισμα» των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στα οποία έχουν σκορπίσει τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ, οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των πτωμάτων θα συνεχιστεί σε 24ωρη βάση αφού η περιοχή θα φωτίζεται απο ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, τα ελικόπτερα και drones, αλλά και από τα δεκάδες καράβια του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή.
Εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν και τα δυο «μαύρα κουτιά» του μοιραίου αεροσκάφους.
Στη Ρωσία η 26η Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί μέρα πένθους, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν ματαίωσε τη συμμετοχή του σε μουσικό φεστιβάλ που επρόκειτο να γίνει στην Αγία Πετρούπολη.
Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ήδη πολλοί ηγέτες κρατών απ’ όλον τον κόσμο.
alexandrov-ensemble
Χορωδία Αλεξαντρόφ, σύμβολο του Κόκκινου Στρατού σε όλον τον κόσμο
Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, περισσότερα από 60 μέλη της οποίας επέβαιναν στο μοιραίο Τουπόλεφ Tu-154 που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί σύμβολο για τη Ρωσία και έχει δώσει παραστάσεις παντού στον κόσμο, ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες.
Η Χορωδία Αλεξαντρόφ, στην οποία μετέχουν σχεδόν 200 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές, ιδρύθηκε το 1928 και έγινε γνωστή στις θριαμβευτικές περιοδείες της με την ονομασία «Χορωδία του Κόκκινου Στρατού».
Το ρεπερτόριό της αποτελείται από περισσότερα από 2.000 έργα: από ρωσικά δημοτικά, σοβιετικούς ύμνους, εκκλησιαστική μουσική, μέχρι και μοντέρνα ξένα τραγούδια που συνοδεύονταν από ακροβατικές χορογραφίες.
Η Χορωδία ήταν ένα από τα λίγα καλλιτεχνικά σύνολα που έκανε περιοδείες στο εξωτερικό κατά τη σοβιετική περίοδο. Έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην πρώην ΕΣΣΔ και ηχογράφησε δεκάδες δίσκους που παίζονται ακόμη και σήμερα στις γιορτές.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι καλλιτέχνες ταξίδευαν αδιάκοπα: έδωσαν περισσότερες από 1.500 συναυλίες για τους Σοβιετικούς στρατιώτες στις εμπόλεμες ζώνες και σε νοσοκομεία.
Ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, ο ιδρυτής της, είχε την διεύθυνσή της επί 18 χρόνια και κατόπιν παρέδωσε τη χορωδία στον γιο του, τον Μπορίς που έμεινε επικεφαλής της από το 1946 μέχρι το 1987.
Ο Βαλέρι Χαλίλοφ, ο σημερινός διευθυντής της Χορωδίας Αλεξαντρόφ, βρισκόταν μεταξύ των επιβατών του Tu-154, συνοδεύοντας τους χορωδούς που πήγαιναν στη Συρία για να ψυχαγωγήσουν τους Ρώσους στρατιώτες στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή.
Ο Χαλίλοφ «συνεισέφερε σημαντικά στο σύγχρονο πολιτισμό, ως διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης», είπε η υφυπουργός Όλγα Γκολοντέτς χαρακτηρίζοντας τον χαμό του «ανεπανόρθωτη απώλεια».
«Πρόκειται για τεράστια αδικία» σχολίασε από την πλευρά του ο πιανίστας Ντενίς Ματσούγιεφ, εκφράζοντας τη λύπη του για τον θάνατο του μαέστρου. «Η Χορωδία Αλεξαντρόφ είναι το επισκεπτήριο της ρωσικής κουλτούρας» υπογράμμισε, μιλώντας στο πρακτορείο Ria-Novosti.
«Η Χορωδία Αλεξαντρόφ είναι μια από τις καλύτερες του κόσμου. Έδινε πάντα παραστάσεις σε εμπόλεμες ζώνες […] Είναι μια φριχτή τραγωδία» είπε από την πλευρά της η Γελένα Σερμπακόβα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου Ίγκορ Μοϊσέγιεφ.
«Πήγαιναν στη Συρία για καλό σκοπό, σε μια αποστολή ειρήνης. Αδυνατούμε να δεχτούμε αυτήν την απώλεια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Στο αεροσκάφος επικεφαλής ανθρωπιστικής οργάνωσης
Στο αεροσκάφος επέβαινε και η διευθύντρια γνωστής φιλανθρωπικής οργάνωσης, η Γελιζαβέτα Γκλίνκα, η οποία μετέφερε φάρμακα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λαττάκειας.
Η «Δόκτωρ Λίζα», η γυναίκα – γιατρός επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Δίκαιη Βοήθεια, είχε επισκεφθεί τη Λαττάκεια πριν από δυο μήνες.
Πριν τρεις εβδομάδες η Γκλίνκα είχε λάβει μετάλλιο από τον πρόεδρο Πούτιν για την προσφορά της.
Τότε είχε αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων που πετάνε στις εμπόλεμες περιοχές δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν πίσω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας