Στο τσιγκέλι υποδομές ενέργειας: ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ φεύγουν από το Δημόσιο

1154
ΔΕΗ
AppleMark

Ενεργειακός «πυρετός» κυριαρχεί αυτή την περίοδο στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η επιτυχής και εντός χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΣΦΑ, θα κρίνει εν πολλοίς την εκπλήρωση του στόχου των 2,7 δισ. εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις το 2018.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες προκρίνονται αμφότερες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ, ενώ, παράλληλα, η Κομισιόν, μέσα σε χρόνο – ρεκόρ, άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ από την ιταλική Snam. Στο μέτωπο της ΔΕΗ δύο από τα έξι σχήματα που διεκδικούν τις λιγνιτικές μονάδες, δηλαδή αυτά της ΓΕΚ Τέρνα και του Ομίλου Κοπελούζου, δείχνουν να αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων «μνηστήρων».

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ, οι πληροφορίες λένε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έχει εγκρίνει τη συμμετοχή των δύο ενδιαφερομένων, Glencore και Vitol, στη β’ φάση του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των μετοχών των EΛΠΕ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση το πράσινο φως. Στις στρατηγικού ενδιαφέροντος αποκρατικοποιήσεις, όπως εκείνες του τομέα ενέργειας, δίδεται η σύμφωνη γνώμη τόσο του αρμόδιου υπουργείου (ΥΠΕΝ) όσο και του υπουργείου Εξωτερικών.

Πεσκέσι στους Ιταλούς

Αναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά (σ.σ.: του ΔΕΣΦΑ από την ιταλική Snam) δεν εγείρει ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, διότι οι εταιρείες δεν δραστηριοποιούνται στην ίδια γεωγραφική περιοχή». Η Κομισιόν σημειώνει ότι ο ΔΕΣΦΑ διαχειρίζεται το δίκτυο αγωγών υψηλής πίεσης και έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ η Snam είναι ο διαχειριστής του βασικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Είναι αξιοσημείωτος, ωστόσο, ο χρόνος που απαιτήθηκε ώστε η Κομισιόν να ξεδιαλύνει το καθεστώς ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Απαιτήθηκαν λιγότερο από 40 ημέρες προκειμένου οι υπηρεσίες της να εκφέρουν γνώμη, δεδομένου ότι η κοινοποίηση της σχετικής συγκέντρωσης (μέσω εξαγοράς) έγινε μόλις στις 8 Ιουνίου 2018. Και παρόλο που ανεπισήμως οι κοινοτικές αρχές ενημερώνονταν από την ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ για τις κινήσεις που γίνονται στον ΔΕΣΦΑ, η ταχύτητα με την οποία αποκρίθηκε η Κομισιόν εξέπληξε.

Με αυτό ως δεδομένο, θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της συναλλαγής. Εκκρεμεί ακόμη η έγκριση της συμφωνίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά θεωρείται πλέον υπόθεση λίγων εβδομάδων το κλείσιμο της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Η «κούρσα» για τους λιγνίτες

Σε εγρήγορση βρίσκονται τα επιτελεία των έξι εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους λιγνίτες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, προκειμένου να συγκροτήσουν συμπράξεις υπό τον χρονικό περιορισμό που έχει τεθεί από τη ΔΕΗ.

Οι πρώτοι που ανακοίνωσαν την από κοινού υποβολή δεσμευτικής προσφοράς στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για τις δύο εταιρείες της ΔΕΗ, του βορρά (μονάδα Μελίτη Ι και άδεια για Μελίτη ΙΙ) και του νότου (Μεγαλόπολη ΙΙΙ και IV), ήταν, την περασμένη Πέμπτη, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο τσεχικός όμιλος Seven Energy (μέσω της εταιρείας Indoverse Coal Investments Limited).

Την ίδια δυναμική δείχνει ότι έχει και το σχήμα της κινεζικής Beijing Guohua Power με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, το οποίο, όπως διαφαίνεται, θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα των δεσμευτικών προσφορών.

Με πολύ προσεκτικά βήματα προχωρεί η Μυτιληναίος. Άλλωστε, ο επικεφαλής του ομίλου κ. Ευ. Μυτιληναίος, στην τελευταία γενική συνέλευση, είχε αναφέρει ότι ενδιαφέρεται να μετέχει στον διαγωνισμό και να εξετάσει τα στοιχεία στο data room, επισημαίνοντας όμως παράλληλα το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν στην ηλεκτροπαραγωγή οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, οι οποίες μάλιστα πρόσφατα ξεπέρασαν τα 17 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πιάνοντας «ρεκόρ» επταετίας.

Αντιστάθμισμα

Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα, στην ενεργοβόρα ελληνική βιομηχανία κατευθύνεται το 15% των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών (το κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. μπορεί να χορηγήσει στη βιομηχανία του έως και το 25%). Με βάση τις τιμές CO2 που έχουν διαμορφωθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα, εκτιμάται ότι για το 2018, με μια μέση τιμή 12 ευρώ ανά τόνο, θα συγκεντρωθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει 33,5 εκατ. δικαιώματα. Έτσι, η ενεργοβόρα βιομηχανία θα μπορεί να ωφεληθεί περί τα 60 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει πολλάκις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μαν. Παναγιωτάκης, η συμμετοχή της βιομηχανίας θα βοηθήσει, όμως, για να έχει επιτυχία ο διαγωνισμός, πρέπει να υπάρξει δυνατότητα χορήγησης Αποζημιώσεων Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) στις λιγνιτικές μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει του τελικού σχεδίου που έχει αποστείλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), οι λιγνιτικές μονάδες δεν αποκλείονται από το δικαίωμα να λαμβάνουν ΑΔΙ. Όμως το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από την Κομισιόν.

Διαπραγματεύσεις

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο έχει προτείνει χορήγηση ΑΔΙ έως το 2020 για τις νέες μονάδες και έως το 2025 για τις υφιστάμενες. Αντιστοίχως, το Συμβούλιο Υπουργών βάζει το όριο λίγο παρακάτω, δηλαδή έως το 2030 για τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες, συν… μπόνους ΑΔΙ για άλλα πέντε χρόνια, υπό προϋποθέσεις. Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και συνεχίζονται έως ότου οριστικοποιηθεί τελικά η πρόταση που αφορά τον νέο κανονισμό για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τους μηχανισμούς διασφάλισης ισχύος.

Σε κάθε περίπτωση, σύντομα θα διαφανούν οι διαθέσεις για συμπράξεις των έξι παικτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους λιγνίτες. Ωστόσο, η δεύτερη τσεχική εταιρεία που συμμετέχει στον διαγωνισμό, η Energetick, φέρεται να έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ παράταση στην προθεσμία που έχει τεθεί για τη σύναψη συμμαχιών.

*Πηγή: ergasia.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας